Cum va fi amenajată esplanada de la Palatul Parlamentului. VEZI PROIECTUL CÂŞTIGĂTOR

de:
23 oct. 2013
3 Afișari
Cum va fi amenajată esplanada de la Palatul Parlamentului. VEZI PROIECTUL CÂŞTIGĂTOR

„Pe locul 1 este proiectul arhitectului Vladimir Ionuț Boc, el este câștigătorul concursului, a fost ales atât de către juriu, cât și de către bloggeri, pe locul 2 s-a clasat lucrarea arhitectului Gheorghiu Petru, iar pe locul 3, cea a firmei „Soare și Yokina”. Intrăm în a doua etapă în care trebuie să strângem resurse financiare pentru ca proiectele să devină realitate. Sper ca într-un timp foarte scurt și cu bani foarte puțini spațiul din jurul Palatului Parlamentului să fie redat cetățenilor României. Nu știu dacă acest zid va cădea în totalitate, este o decizie a arhitecților, a inginerilor pentru structurile de rezistență”, a declarat Zgonea într-o conferință de presă la Palatul Parlamentului.

Ce prevede proiectul câştigător: Grădini tematice terasate şi tunel -muzeu

Proiectul arhitectului Vladimir Ionuț Boc, declarat câştigător al concursului, propune amenajarea unor grădini terasate tematice: Grădina Montană, Grădina Submontană, Gradina Colinară, Grădina Stepică și Grădina Fluvio-Deltaică. „Cele șase spații tematice sunt amplasate în funcție de etajarea acestora în mediul natural, având asociate o topografie caracteristică fiecărei zone în parte”, se precizează în proiect.

Un element important în acest proiect îl constituie tunelul-muzeu, care va face legătura între Grădina Alpină și intrarea principală din Piața Constituției. „Tunelul-muzeu va avea un caracter de spațu memorial având ca temă istoria transformărilor urbane din zona Uranus-Dealul Arsenalului”, potrivit proiectului. 

Află mai multe detalii despre acest proiect aici şi aici. 

În proiectul clasat pe locul al doilea, arhitectul Gheorghiu Petru propune „schimbarea relatiei spatiu public (Piata Constitutiei) – Gradina Palatului Parlamentului intr-o interdependenta functionala axata pe utilizarea exclusiva a spatiului public de catre cetateni – pietoni, prin crearea unei dale urbane (platforma noua) la cota + 75.00. Segregarea circulatiei auto, inclusiv parcare, la nivelul unui demisol ventilat natural. Refacerea topografiei locului prin reamenajarea zonei Parcului Izvor (etapa finala, propunere proiect separat). Unificarea – extinderea spatiului verde pe axa Parcul Memorial Izvor –Gradina Parlamentului –  Parcul Doctor Staicovici fara intersectii cu traficul auto”.

Proiectul prevede şi crearea unor noi trasee de acces public direct in Gradina Parlamentului prin intermediul noii platforme – dala urbana, amenajarea zonelor gradenelor in parc public cu locuri de odihna + terase belvedere orientate spre piata şi introducerea unui bazin decorativ – cascada precum si conceptia unui sistem de iluminat public ce poate fi folosit si in spectacole de sunet si lumina.

Proiectul poate fi consultat aici şi aici. 

Scară monumentală cu o sută de trepte între Piaţa Constituţiei şi Palatul Parlamentului

Proiectul clasat pe locul al treilea, propus de firma „Soare și Yokina” prevede realizarea unei scări urbane monumentale cu o sută de trepte care să lege Piața Constituției de Palatul Parlamentului. „Aceasta scara este in fapt o Piata Urbana in panta – un spatiu de circulatie, de promenada, de odihna, de contemplare a orasului si de contact cu ceilalti”, se precizează în proiect.

„Prima atractie este Tribuna Prezidentiala, structura ce urma a fi utilizata de catre Nicolae Ceausescu cu ocazia adunarilor populare. Scara monumentala face legatura cu zona de Belvedere aflata in zona cea mai inalta a terenului, 15m deasupra Bd-ului Libertatii. In imediata apropiere se afla Oglinda de apa cu fantanile arteziene si Pavilioanele din sticla, structuri ce adapostesc un magazin de suveniruri, o cafeneaua, un bistro-ul si un spatiu expozitional”, se mai menționeză în proiect. 

Proiectul poate fi consultat aici şi aici. 

Cookies