FIT CITY

Cine umple cu lapte automatele din Bucureşti

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară a suspendat activitatea a 32 de automate de lapte din toată ţara, în urma unor controale care au relevat posibilitatea depăşirii limitei de aflatoxină M1. La nivel naţional există 335 de astfel de automate autorizate sanitar-veterinar. „Automatele pentru distribuirea laptelui sunt alimentate din producţia unor ferme. În cazul în care există suspiciuni de depăşire a limitei de aflatoxină M1 pentru o fermă, laptele provenind de la aceasta fermă este oprit de la livrare şi comercializare, deci nu mai alimentează automatele unde furnizează în mod obişnuit lapte. Comercializarea laptelui prin aceste automate se reia numai în momentul în care buletinele de analiză demonstrează că laptele este bun pentru consum. Este o măsură de prevenire a pătrunderii pe piaţă a unor produse care pot pune în pericol sănătatea consumatorilor, care se aplică de Autoritate, conform prevederilor legale”, a anunţat ANSVSA printr-un comunicat dat publicităţii duminică.

În acest context, ECONOMICA.NET prezintă lista producătorilor care comercializează lapte prin dozatoare. În general este vorba de ferme de dimensiuni mici şi medii, dar şi despre Institute de Cercetare. Astfel, la data de 8 martie anul acesta, în Bucureşti erau 39 de astfel de automate autorizate sanitar veterinar. Dintre acestea, 7 sunt alimentate cu lapte de la Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor, iar Staţiunea Didactică Belciugatele deţine un automat în strada Mărăşti din Sectorul 1. Restul sunt operate de persoane fizice sau persoane fizice autorizate, dar şi de firme care deţin în exploatare ferme de vaci. Printre societăţile cu cele mai multe dozatoare în Capitală se numără SC Agro Andra SRL (5 dozatoare) care are o exploataţie în Budeşti judeţul Călăraşi, FR International Grup SRL (3 automate), societate care a accesat în 2005 fonduri europene pentru înfiinţarea unei ferma de creştere a 200 capete de vaci de lapte în judeţul Călăraşi, sau Agrar Mar (3 automate) care deţine o fermă în Armăşeşti, judeţul Ialomiţa.

Calitatea laptelui comercializat prin intermediul automatelor din Bucureşti a fost însă criticat de autorităţi. Astfel, în cadrul controlului efectuat în perioada 30 octombrie-4 noiembrie 2011, comisarii de la Protecţia Consumatorului au prelevat 19 eşantioane de lapte crud comercializat prin intermediul automatelor şi au constatat că în 25% din cazuri acesta era neconform. Concret, laptele vândut la automat avea un procent mai mic de grăsime decât cel afişat. Detalii găsiţi pe B365.ro


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button