Cine trebuie să construiască bazine olimpice în București? Nicușor Dan susține că ar trebui ca primăriile de sector să facă investiții de acest fel

24 iun. 2022
261 afișări
Cine trebuie să construiască bazine olimpice în București? Nicușor Dan susține că ar trebui ca primăriile de sector să facă investiții de acest fel
Cine trebuie să construiască bazine olimpice în București? Nicușor Dan susține că ar trebui ca primăriile de sector să facă investiții de acest fel. Sursa foto: RFI România

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat că investițiile publice, printre care se numără și bazinele olimpice, ar trebui să fie realizate de primăriile de sector. Edilul motivează că Primăria Municipiului București ar trebui să se ocupe de „marile lucrări de infrastructură”. Mai mult, Dan a declarat că Primăria Generală este „subfinanțată de ani de zile”.

Primăria Capitalei ar trebui să se ocupe de „marile lucrări de infrastructură”, în timp ce lucrările precum bazinele olimpice ar trebui să fie realizate de primăriile de sector, susține primarul Municipiului București, Nicușor Dan. Potrivit edilului, repartizarea bugetară între primăriile de sector și Primăria Generală este dezechilibrată, dar și că bugetul de investiții de care dispun sectoarele este mai mare decât al PMB, care are deja în subordine o serie de cheltuieli obligatorii.

„Este o chestiune de investiţii publice. E aceeaşi problemă de partajare de competenţe între primăria generală şi primăriile de sector. Primăria Generală, în opinia mea – subfinanţată ani de zile – trebuie să se concentreze pe marile lucrări de infrastructură, pe infrastructura de transport, de termie. Cred că tipul acesta de investiţii (bazinele olimpice, n.r.) ar trebui să fie făcute de primăriile de sector”, a explicat Nicușor Dan, conform Agerpres.

Nicușor Dan: Bucureştiul are 10 miliarde, din care 4 miliarde – Primăria Generală, 6 miliarde – primăriile de sector

De asemenea, Nicușor Dan a declarat că Primăria Municipiului București are la activ datorii semnificative, și că din punctul său de vedere este necesar ca raportul dintre bugetele de investiții ale PMB și ale primăriilor de sector să fie „echilibrat”.

„În esenţă, Bucureştiul are 10 miliarde, din care 4 miliarde – Primăria Generală, 6 miliarde – primăriile de sector. Numai că subvenţia de transport este la Primăria Generală, subvenţia pentru termie este la Primăria Generală, spitalele sunt la Primăria Generală, teatrele sunt la Primăria Generală, iluminatul public este la Primăria Generală. Tot ce înseamnă semaforizare… Şi mai puţini bani. Când scoţi cheltuielile obligatorii, vezi că raportul dintre bugetul de investiţii al Primăriei Municipiului Bucureşti şi bugetul de investiţii al sectoarelor e undeva la unu la opt”, a explicat edilul.

La finele anului 2021, Primăria Capitalei avea datorii de aproximativ 1,5 miliarde de lei, cea mai mare parte a acestora fiind adunate în urma mandatului Gabrielei Firea. Tot la finalul anului trecut cea mai mare datorie a municipalității era către STB, de peste 760 de milioane de lei, restanță care nu a fost achitată nici în prezent.

Cookies