Cine sunt artiștii care o readuc pe Maria Tănase la viață și unde în București poți să auzi magia | INTERVIU

08 nov. 2022
322 Afișari
Cine sunt artiștii care o readuc pe Maria Tănase la viață și unde în București poți să auzi magia | INTERVIU
Cine sunt artiștii bucureșteni care o readuc pe Maria Tănase la viață și unde poți să auzi magia | INTERVIU

Ce legătură are Maria Tănase cu jazz-ul? Până la trupa Pantam Dance, melodii de Maria Tănase reinterpretate în cheie de jazz a cântat Sanda Weigl. Insă se vede treaba că Maria Tănase rămâne mereu o sursă de inspirație pentru muzicienii tineri, care reușesc să recupereze și să aducă folclorul în timpurile noastre. La începutul lunii noiembrie 2022, Pantam Dance & Zeyla Tomlyn au lansat o nouă piesă cu videoclip, remake după melodia Mariei Tănase, “Până când nu te iubeam”. Mai jos, interviu cu Zeyla Tomlyn, fata care, alături de Artur Pasecinic, a transpus vechea melodie a Mariei Tănase într-un cântec modern “care se ascultă cu sufletul”. Ascultați și vedeți cum vă place. Melodia se află pe Youtube.

Pantam Danca & Zeyla Tomlyn. Foto credit: Mihai Smeu.

Zeyla Tomlyn (ex Petra Acker), alături de Artur Pasecinic sunt doi tineri muzicieni care au înființat “Pantam Dance”, “un proiect de world music care îmbină sound-ul galactic al handpan-ului cu o voce eterică ce rezonează între cer și pământ”. Ne vedem ajungând în locuri unde oamenii sunt deschiși să asculte cu sufletul. Vrem să ajungem pe scene mari, cu un sunet profund și un show vizual hipnotizant”. Pănă acum, cei doi artiști au susținut concerte la Gala Uniter 2022, Smida Jazz Festival, Jazzar Jazz Festival și FFIR 2022. 

Pantam Dance in concert. Foto credit: Elyas Liera.

“«Până când nu te iubeam» reprezintă pentru noi o metamorfoză muzicală a ultimelor decenii; avem o viziune diferită a ideii de dor

Zeyla și Artur au venit cu o altă perspectivă asupra uneia dintre piesele celebre semnate de Maria Tănase. “«Până când nu te iubeam» reflectă metamorfoza muzicală a ultimelor decenii și o viziune diferită a ideii de ‘dor’, acea nostalgie profund ancorată în cultura românească”, spun cei doi tineri. Reinterpretarea cântecului “Până când nu te iubeam” va fi lansată într-un concert extraordinar, care va avea loc în luna noiembrie în București.

Zeyla Tomlyn. Foto credit: Elyas Liera.

Varianta noastră pentru “«Până când nu te iubeam» s-a născut aproape de la sine”

B365.ro: Cum v-a venit ideea să faceți un remake după melodia Mariei Tănase, “Până când nu te iubeam”?

Zeyla Tomlyn: “A fost ideea lui Artur și melodia reprezintă o reinterpretare a unui capitol important din istoria muzicală a acestei țări. Maria Tănase a plasat piesa într-o zonă, aș putea spune, chiar ezoterică, ceea ce mi-a trezit interesul aparte de a explora și de a aprofunda tărâmul “Până când nu te iubeam”. Varianta noastră s-a născut aproape de la sine. Noi am fost doar un canal prin care a curs inspirația. Am observat cum totul se construiește de la sine și a fost un proces absolut minunat. Odată cu primul impuls al ideii a venit și dorința de a lucra cu Aliane Matei, un artist multi-dimensional din Sărata-Monteoru, care a creat pentru noi niște ținute nemaipomenite, inspirate din folclor, dar aduse în prezent. Aliane Matei este un om care înțelege muzica la modul cel mai profund, iar aceasta se simte puternic în creația sa. Suntem foarte încântați că am avut ocazia să lucrăm cu el. Apoi, am avut noi niște idei de clip, însă viziunea lui Vicențiu Octavianus și a echipei sale au adus la viață un film care potențează misterul acestei piese, într-un mod fabulos. Filip Stanciu a făcut montajul, care a ieșit excelent. Per total, acest proiect ne-a purtat într-o călătorie printr-o lume cu totul nouă, magică, mistică și profund inspirațională”.

Zeyla Tomlyn: „Acest proiect ne-a purtat într-o călătorie printr-o lume cu totul nouă, magică, mistică și profund inspirațională”. Foto credit: Elyas Liera.

B365.ro: De altfel, cel puțin în ultimii ani folclorul se integrează tot mai mult în muzică artiștilor români, dacă de gândim de pildă la Subcarpați, la Surorile Oșoianu. Veți aborda acest stil în continuare?

Zeyla Tomlyn: “Nu în mod special. Ne dorim să exprimăm cât mai autentic ce ne inspiră pe moment, exact cum s-a întâmplat cu această piesă. A fost o inspirație de moment. Și, din fericire, ne inspiră multe lucruri vizibile și invizibile de pe acestă planetă, inclusiv folclorul și diversele culturi”.

Pantam Dance. Foto credit: Elyas Liera.
Parcă viață mea este un film, o combinație de fantasy – musical – science fiction – comedy – detective – mystery și, uneori, un pic de dramă”

B365.ro: Aveți un nume nou,“Pantam Dance” un proiect nou, o lansare – cum simți toate aceste schimbări?

Zeyla Tomlyn: “Pe mine schimbările mă transformă în cine sunt, și simt că sunt exact unde trebuie să fiu. Mai ales numele nostru nou-“Pantam Dance”aduce la lumină o energie uimitor de creativă și totodată neașteptat de asumată, echilibrată. Exprimarea sinelui devine din ce în ce mai interesantă. Sunt profund recunoscătoare pentru tot ceea ce mi se întâmplă. Uneori mi se pare că viața mea este un film, și cu siguranță cel mai interesant pe care l-am văzut vreodată. Exact combinația care îmi place: fantasy – musical – science fiction – comedy – detective – mystery, uneori un pic de dramă, dar în principiu multă acțiune”.

Foto credit: Mihai Smeu.
Ne propunem să ajungem să cântăm în cât mai multe locuri frumoase, de pe toată planeta”

B365.ro: Cum v-ați apropiat, tu și Artur, și cum a apărut Pantam Dance?

Zeyla Tomlyn: Pantam Dance a fost inițiativa lui Artur. A încercat să colaboreze cu mai mulți artiști până când “m-a găsit”. N-am simțit de la început că este locul meu aici, dar el era atât de convins că este o idee bună să facem asta împreună, încât m-a convins și pe mine. Sunt peste măsură de happy că s-a întâmplat așa. Acum împărtășesc și eu viziunea lui într-un mod profund și prioritizez acest proiect. Ne propunem să creăm muzică altfel, care ne place, care inspiră oamenii și care vorbește sufletelor. Ne propunem să ajungem să cântăm în cât mai multe locuri frumoase de pe planetă”.

B365.ro: Cu ce este diferit acest proiect, față de ceea ce ai mai făcut tu până acum?

Zeyla Tomlyn: “Este un alt univers. Înainte exploram partea de groove, funk a muzicii, cumva partea exterioară, pământeană a lucrurilor. Acest proiect îmi permite să explorez spiritul, nevăzutul, etericul. Artur are acest dar de a mă împământeni în așa fel încât să pot zbura spre alte dimensiuni, fără să mă pierd. Plus că încrederea de neclintit pe care o are în acest proiect și în mine ca artist mă motivează enorm. Nou este și că produc muzica proiectului, ceea ce nu credeam înainte că pot face. Artur mi-a dat multă încredere și în direcția aceasta. Inspirația curge neîncetat, de-abia ținem pasul să producem toate ideile de piese pe care le avem”.

Artur Pasecinic si Zeyla Tomlyn au transpus vechea melodie a Mariei Tănase într-un cântec modern “care se ascultă cu sufletul”. Foto credit: Smida Jazz Festival.
S-a născut dorința de a crea un spațiu în care oamenii sa se simtă în largul lor, unde pot visa și se simt inspirați”

B365.ro: Unde s-a ascultat Pantam Dance de când a apărut și unde se va asculta în continuare?

Zeyla Tomlyn: “Intenția inițială era să fie un proiect de world music cu muzică dansantă. Între timp s-a născut dorința de a crea un spațiu unde oamenii se simt în largul lor, unde pot visa și se simt inspirați. Factorul de dans a rămas, dar intenția a devenit mai cuprinzătoare. Ne vedem ajungând în locuri unde oamenii sunt deschiși să asculte cu sufletul. Vrem să ajungem pe scene mari, cu un sunet profund și un show vizual hipnotizant”.

Promovăm un mod de viață conștient, în acord cu natura și echilibrul interior”

B365.ro: Foarte frumos, multă baftă. La ce lucrați acum?

Zeyla Tomlyn: “Un alt proiect la care lucrăm este “Cosmic” – un concept care propune moduri alternative de a petrece timpul liber, sub formă de evenimente. Îmbinăm mâncarea plant-based cu dansul, concertele și workshop-urile care inspiră trupul și mintea. Practic, promovăm exprimarea autentică și reîntoarcerea la sinele autentic. Promovăm un mod de viață conștient, în acord cu natura și echilibrul interior. Împreună cu co-creatorul conceptului, Elyas Liera, vom călători pentru o vreme în țările calde pentru a expanda proiectul pe plan european și, bineînțeles, vom explora și alte țări care își doresc să cunoască și să experimenteze Pantam Dance”.

Cookies