BAZAR

Cine scrie „Basarabia e România” peste tot prin oraș

Portalul Obiectiv.info a reuşit să vorbească cu promotorii mesajului „Basarabia e România”, să afle cine stă în spatele acestuia şi care e ţelul lor.

D. Cristian, cel căruia îi aparţine scrisul, lucrează în cadrul unei companii multinaţionale, iar proiectul este un hobby pentru el. Tot un hobby este şi pentru ceilalţi cinci colegi de echipă: Mihai lucrează la o firmă de IT care dezvoltă platforme web, Cătălin este funcţionar public în cadrul unui minister, iar Florin şi alţi doi colegi sunt avocaţi. 

Ei spun că proiectul a început în urmă cu opt ani, cu sloganul „Basarabia Pământ Românesc”, pentru ca ulterior să se transforme în „Basarabia e România”. Campania reprezintă un hobby căruia fiecare dintre cei șase îi dedică o parte din timpul lor, din dorinţa de a promova mesajul în care ei văd o finalitate, deşi sunt conştienţi că aceasta nu se va întâmpla curând. „Promovarea stradală reprezintă doar o componentă a unei campanii mult mai ample de promovare a mesajului unionist”, spune D. Cristian.

În cei opt ani de activitate au organizat concerte în Bucureşti şi Chişinău (astfel a apărut şi un CD muzical cu piese având mesaj patriotic sau unionist), iar veniturile obţinute în urma acestei acţiuni au constituit baza unei donaţii de calculatoare pentru liceele din Transnistria, dar şi alte acţiuni publice, precum mitinguri şi flashmob-uri.

Întregul reportaj poate fi accesat aici

Care este „scopul” campaniei „Basarabia e România”

Scopul campaniei este de a căpăta vizibilitate, dar şi de a atrage atenţia asupra subiectului unirii Basarabia cu România, deşi, odată cu aderarea la UE şi NATO, ţara noastră nu poate emite pretenţii de unire cu un alt stat, cu atât mai puţin dacă nu este membru al Uniunii Europene, lucru de care și cei cinci sunt conştienţi. Însă proiectul continuă, inclusiv la nivel politic, în sensul că grupul încearcă să facă un lobby puternic (înainte de alegerile parlamentare din 2012, 160 dintre senatorii şi deputaţii aleşi ulterior și-au dat semnătura pentru susținerea grupului – vor dezbate subiectul şi îi vor oferi o vizibilitate mai mare în faţa celor care au putere de decizie).

Citește și Cine și de ce scrie Privește cerul în București


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button