Cine rezolva în București, pe la 1900, orice problemă omenească. Un întreg Univers de soluții pentru impotență, tristețe, bube accidentale ori despărțiri dureroase

26 iun. 2023
266 afișări
Cine rezolva în București, pe la 1900, orice problemă omenească. Un întreg Univers de soluții pentru impotență, tristețe, bube accidentale ori despărțiri dureroase
Cine rezolva în București, pe la 1900, orice problemă omenească. Un întreg Univers de soluții pentru impotență, tristețe, bube accidentale ori despărțiri dureroase | Foto: Agerpres

Cine se pricepe la dragoste? Cine poate băga mâna-n foc că-i așa și pe dincolo în orașul nostru? Cine? Cine? Cine?

Cel care e îndrăgostit și umblă acum pe sub teii înfloriți? Ce dulceață! Cel care știe că-n tramvai sunt locuri atât de melancolice (bara din spate) sau atât de virile (burduful)? Cel care consumă parteneri ca pe semințe de floarea soarelui? Cine cunoaște fiecare consecință, fiecare procedură? Cine? Cine minte? Cine crede în stele? Cine fuge în Chitila la ghicitoarea ce-i dă răspunsul? Eu cred că toți rămânem sub o impresiune încântată când auzim de amor în Bucureștiul nostru.

Când auzim o poveste de dragoste, rămânem pe gânduri. Și am descoperit încântați că și-n “Universul” anilor 1890 și apoi în 1900 există o așa încântătoare amorezeală. Am citit cu inocență în ferocele și seducătorul limbaj al reclamelor de altădată și vă dau și vouă câteva mostre.

Reclame în ziarul “Universul” de final de secol 19 -început de secol 20. Cercetare realizată doar în ziarul “Universul”, ziar care apăruse cu multă senzație, pus să stârnească emoțiune adâncă cititorului. Să stoarcă banul, dar și lacrima. Repet, am citit cu infinită inocență aceste seducătoare reclame. Să le așezăm nu în ordinea apariției, ci în ordinea ritualurilor dragostei.

Întâi este căutarea. Îți visezi ursitul. Și cum Bucureștiul nu-i așa mare, fugi la Moara lui Asan la Zodiaș:

Zodiașul I.C. Gaal Chiromatist și predicator și phisionomist sau predicator dupe menționată sciință, caută în zodie și cărți, s-a mutat cu locuința Șoseaua Stefan cel Mare în casele d’lui Nicolae Georgiu Covaci (în apropiere de mora de foc cu ceasornic a d’lui George Asan).

D nu ești sigur de răspuns nu uita, dragostea arată semne. Dă o fugă și pe Minotaurului:

Marea Filosoafă Iulia Poloneza ghicește dame și berbanți după înțeleptul Solomon. Strada Minotaurului 41.

Seara, când stai în sfârâitul vreunei lumânări, citește și imaginează-ți că ești Zița din „O noapte furtunoasă”, ființă sensibilă care a citit și și-a găsit ursitul până la urmă („Eram ambetată absolut. Dramele Parisului câte au ieșit până acuma le-am citit de 3 ori. Ce să fac? N-aveam ce citi.”)

“BIBLIOTECA ECONOMICĂ a UNIVERSULUI tocmai a tipărit și oferă publicului grațios:
35 bani volumul – Franco în toată țara cu 40 de franci
Au apărut:
Viața casnică sau la Balul Presei
După Nuntă de Neera
Un Logodnic Dumerit, de Trunconni
Răzbunarea unui soț bătrîn, de Bernard
Fata căpitanului de Pușchin
Dragoste de primăvară de Pontăppidan
Hoața de copii de A. d’Ennery
Zadic sau Ursita, de Voltaire
La 1 ianuarie a apărut
GREȘEALA UNEI FEMEI ONESTE
Scris de celebra scriitoare italiană Neera”

Te fac aceste cărți să gândești la păcat, că-i dragostea păcat, dar dacă n-o cunoști, cum să știi că-i păcat? Parcă nu vrei om bătrân lângă tine, dar un logodit dumirit îți trebuie.

Există, și tu știi, o întreagă lume de ștergere a defectelor. Ori ursitul, cititul, iubitul trebuie să te găsească în condițiuni cum altele nu-s. Și gura să nu-ți miroasă, și nici suflarea să nu se audă, transpirațiunea să nu stingherească. Apa poate veni din cerurile africane, de ce nu?

“Se vinde numai la Administrația “Universului”, Calea Dorobanților no 8 – Bucuresci.
APA MIRACULOASĂ
Sau A Frumuseței
Este o nouă descoperire deja premiată cu mai multe medalii.
Putem asigura că nici o apă cunoscută până acum nu’are calitățile acesteia.
Doue, trei picături turnate pe o batiste dau un miros din cele mai plăcute. Opt sau d-ce picături în jumătate pahar de apă și spălându-se gura risipește mirosul urât, curăță dinții și întărește gingiile. O linguriță în doue pahare de apă și spălându-se de doue sau trei ori pe ți conservă, reînflorește esențial cărnurile și curăță pielea, face să dispară bubele accidentale și ori ce pete precum și încrețiturile feței. Pentru băi o sticluță din aceste apă întăresc corpul, fae să dispară ardoarea ;i ariditatea pielei, mîncărimea, distruge ori ce urîtă odore a transpirarei ;i procură o stare de bine neesplicabilă. Câte-va picături turnate pe fer ro;u răspîndesc parfum din cele mai plăcute curățind aerul stricat al odăilor. Flaconul mare lei 1,80. Flaconul puțin mai mic 1,40.”

“Apa cerescă africană
Tinctură instantanee. Nici un alt chimist parfumor na putut prepara o tinctură instantanee care să coloreze perfect perul ;i barba cu tote comoditățile ce le presintă Apa cerească Africană. – Nu trebuie a spăla nimeni perul înaintea sau dupe aplicație. Ori ce persoane își poate colora singur perul, întrebuințând numai vre-o 3 minute.”

Apa de Genova
Pentru toaetă și băi, preparat de S. Frecerri, pardumator al M.S. Regele Italiei. Aceaste apă pe lîngă că are cel mai suav parfum pentru batistă, întrebuințată în dilnice spălări, risipesce iritările și întăresce vederea, face să dispare petele de pe față, întăresc cărnurile. Face să dispară ariditatea și ardoarea pielei, mîncărimea, procură o stare de bine inexplicabilă. Flacpnul mic 1,50, dublu 2,50.”

“Fleur du Bouquet de Noce
Spre a înfrumusețea pelea
Pentru a face să strelucească fața de frumusețe fermecătoare și pentru a da mîinilor, umerilor o abeațe fără seamen, întrebuințați Fleur du Bouquet de Noce. E fără rival dă mirosul crinului ;i trandafirului. Redă frumusețea tinereței.”

“GRAȚIOASA
Cine voește să aibă față albă, curată și plină de farmeculi tinereței să întrebuințeze cunoscutul elixir Grațioasa, autorizat de serviciul sanitar al Capitalei. Graițioasa prodce efecte miraculoase asupra feței păstrate până la adânci bătrâneți. Vindecă în câteva zile coșurile, roșeața, zbârciturile. Prețul unui flacon împreună cu instrucția 2 lei și 60 de bani.”

Nu vom știi nicicând cu adevărat ce este rău în “ardoarea” pielii. Ariditatea o putem înțelege, dar “ardoarea”, știți cumva la ce stingherește ea într-o dragoste?

Și cum altfel, în scenariul nostru de azi, de ne dăm cu Grațioasa de ce nu ne-am putea găsi și un ursit:

Un veduv de 37 ani fără copii, cu înfățișare simpatică, pozițiune independentă, venit sigur de 400-500 lei lunar, dorește a se căsători chiar în acest carnaval, cu o domnișoară sau veduvă tîneră fără copii, cu dotă modestă. Adresa sub D.I. la administrația ziarului.”

Să mergem la “Paul coafor pentru dame (adevăratul Paul, coafor), strada Enei 9, etagiul 1. Rog păstrați adresa.” Că noi ne întâlnim și vrem să fim coafate.

Și veduvul de 37 de ani ne ia cadou, nu? A cuceri înseamnă a dărui:
“Cel mai plăcut. Cel mai gentil. Cel eftin cado ce se pote face la o damă este:
O cutie elegantă satinată în cromolitografiă cu garnituri de pasmanterie; coprindend 2 butelii de parfum 1 butelie de glicerină parfu,ată, o cutie de pudră de orez parfumată pentru a albi pielea și o cutie de prafuri de dinți. Preciul lei 6.
O altă frumoasa cutie care conține o sticlă de parfum o cutie de pudra de orez parfumată, un cosmetic și un mic săpun, Lei 3,50.”

Dacă ne vedem, eu zic să ne vedem “La Înger”.

Uite, COFETĂRIA “La ÎNGER” TD Crețulescu no47, strada Carol I Învingere de concurență!
60000 kilo dulcețuri lucrate numai cu zahăr curat.”

Apoi, de se-ntâmplă ceva omenesc luăm calea Lipscaniului sau pe strada Emigrantu. Găsim remedii, nu?

“Remediu sigur
Contra
Bolelor secrete
Infecțiune balsamică
Aceasta injecțiune, nefiind compusade substanțe iritante și caustice se pote întrebuințafără temă de a produce daune la canalul urinar. Este folositoare în scurgerile acute și cronice. Sticla mare se vine în Bucuresci la Farmacia Ciurea str. Lipscani Palatul Dacia.”

Boalele secrete
Neputința Bărbătească
Se vindecă repedefără durere și împiedicare, dupe experiență de 29 de ani de specialitate în boli lumești (de la 1870)
DR. THOR
No1, str.Emigratu

TOATE boalele secrete la bărbați și femei
Se vindecă în cîteva zile, prin întrebuințarea EXTRACTULUI de COPAIVA și PARIGLINA ale doctorului Thom din Londra. Este cel mai bun remediu, după declarațiile celor mai mari medici din lume.”

Ai mers la Thor? “Thor” este războinicul loial si onorabil, idealul spre care toti oamenii tind

Și, cum dragostea iartă ș-o ia de la capăt, de ce n-ar fi cu flaute și acest nou început:

“Alte Mulțumiri
Primite pentru
Flautul Napolitan
27 noiembrie 1899
Am primit cele 4 flaute și nu vă puteți închipui plăcerea pe care mi-o fac copiii mei cari au început deja a cînta cîntecele trimise. Vă mulțumesc și vă voi face reclamă în oraș
Cu stimă
Vittorio Meneghetti
Strada Traian 109

Am primit flautul pentru care sunt foarte mulțumit. E un bun instrument muzical și distractiv. Eu și soția mea cântăm despre dragostea care ne-a unit.
Gh.Cucută, șeful haltei Buftea”

Și, de n-o fi așa bine cântând la flautul fermecat, nu mai e sinucidere. Pentru că orice se repară. Cu Mechanica Sexualis:

“NU mai e sinucidere!
Publicație umanitară!
Nu mai e divorț!
Corijarea defectelor vieței sexuale
Unic în lumea întreagă
Pentru prima oară în România
Acei cari se interesează de viitorul copiilor lor, acei cari chiar nefiind atinși de reul de care vom vorbi imediat, vor însă să-și explice și să înlăture multe nenorociri, precum: sinuciderea unui om tînăr, starea de nemulțumire a unui tinere soții și alte lucruri ce pentru ei apar misterioase să citească broșura care a apărut în editura noastră: Mechanica Sexualis. Abuzurile sexuale precoce, o lipsă de conformitate a organelor, etc. iată atîtea cauze avînd de efect a face din om neom pe un tînăr plin de viață, a face tineri bătrîni, care dacă au nenorocirea de a se însura ajung inevitabil la o căsătorie nenorocită care duce sigur la divorț ‘i sinucidere. Pentru o mai bună înțelegere dăm estrasul unui articol apărut în importanta revistă medicală “Le Revue Medicale”: “ A fost rezervat Mechanicei sexuale de a brava defectele sexuale aproape nevindecabile pînă aci, printr’un mijloc extern, în scurt timp (o septemînă, două), chiar la etate avansată. Nu se întrebuințează nici electricitate, nici apă, nici masaj, ci mijloace pur mechanice și pneumatice.
Am avut adesea ocaziunea de a constata rezultate uimitoare, și am ajuns la concluziunea că Mechanica Sexualis este indicată ca cel mai bun remediu cunoscut pentru a revela forța sexuală.
Consilierul curței, dr.Baron cvon Kraft-Ebing, profesor la facultatea de medicină din Viena, și alți cinci medici s’au declarat, sub jurămînt, în favoarea acestui nou tratament extern al impotenței, al sterilităței. “Acest mijloc este actualmente cel mai bun pentru ameliorarea și pentru posibilitatea potenței” (Profesor Baron von Kraft-Ebing, aviz judiciar dat sub jurămînt)
Broșura Mechanica Sexualis costă 2 lei. Persoanele cari doresc a o primi în plic închis, vor trimite 2 lei și 30 bani. Unic în lumea întreagă.”

Și, dacă nu mai e sinucidere, de ce n-am fi împreună? Împreună ne înțelegem și stăm la bine și la rău cu canari de harț, luați de la Hotel Concordia.

“De vînzarea
Adeverați Canari – DE HARȚ- de cea mai bună calitate și fluere cu prețuri ne mai pomemenit de ieftine. Știu și trilul iubirii veșnice. Adresa: Hotelul Concordia. W. Klein, prăsitor.”

(Am folosit în cercetarea de față arhiva “Arcanum.com”)

Cookies