Cine plăteşte cel mai scump RCA din România

de:
03 iul. 2013
0 afișări
Cine plăteşte cel mai scump RCA din România

Sursa diferenţelor este frecvenţa mare a daunei, informeaza Capital.ro. Conform publicatiei, cel mai mult platesc persoanele care au carnet de conducere de mai puţin de cinci ani şi şoferii care conduc în oraşele din estul ţării. În cazul acestor categorii de şoferi, diferenţa faţă de preţul mediu de pe piaţă ajunge până la 20-30 la sută, în timp ce, comparativ cu categoriile avantajate, preţul este cu până la 70% mai mare.

Si preţul unei poliţe RCA pentru românii care lucrează, de exemplu, în Italia, şi care îşi înmatriculează maşinile în ţară s-a majorat substanţial de la începutul acestui an.

Potrivit datelor rca-ieftin.ro, precum şi cifrelor publicate pe propriul portal de către Astra, cele mai mici prime de asigurare pentru RCA sunt plătite de către şoferii din judeţul Timiş.

Astfel, comparând doi şoferi cu vârsta de 31 de ani şi experienţă în condus de 10 ani care conduc un automobil Dacia Logan cu o capacitate cilindrică de 1,6 litri şi o putere de 90 de cai, diferenţa dintre Bucureşti şi Timişoara este de peste 50 de lei, în medie. În ceea ce priveşte varianta cea mai ieftină, diferenţa este de aproximativ 30 de lei, adică de la 554 de lei pentru şoferul din Bucureşti la doar 525 de lei pe an în cazul şoferului din Timişoara. La polul opus se află judeţul Constanţa, unde tarifele sunt cele mai mari din ţară.

Pentru o asigurare RCA, un constănţean care îndeplineşte condiţiile expuse mai sus va plăti, în cel mai bun caz, 600 de lei faţă de 554 de lei în Bucureşti şi 525 de lei în Timişoara, în timp ce preţul mediu ajunge la 780 de lei faţă de 736 de lei în Bucureşti şi 681 de lei pe an în Timişoara.

În cazul persoanelor experimentate, diferenţele sunt chiar mai mari. Astfel, un şofer în vârstă de 60 de ani, cu 35 de ani experienţă la volan şi care conduce un Logan de 1,6 litri şi 90 de cai-putere va plăti, în Constanţa, cu 120 de lei mai mult decât un şofer similar din Timişoara şi cu 90 de lei mai mult decât unul din Bucureşti. Pe medie, diferenţele sunt de la 588 de lei pe an în Timişoara şi 700 de lei în Bucureşti, la 715 lei în Constanţa

Cookies