Cine face colectarea electrocasnicelor vechi în București?

22 dec. 2020
65 Afișari
Cine face colectarea electrocasnicelor vechi în București?

Deșeurile electrice și electronice sunt deosebit de dăunătoare mediului înconjurător, de aceea este extrem de importantă colectarea și reciclarea lor.

I. Ce sunt deșeurile electrice și electronice?

Deșeurile electrice și electronice (DEEE) sunt deosebit de dăunătoare mediului înconjurător, de aceea intervine aici operațiunea de reciclare și extragere a elementelor componente (practic metalele sunt sintetizate și grupate, apoi refolosite pentru crearea unor noi componente. Câteva categorii de deșeuri:

  • Echipamente IT&C: monitoare crt sau lcd, unități calculatoare, laptopuri, imprimante laser sau deskjet, ups-uri, servere, echipamente de rețea, echipamente de telecomunicații, componente de orice fel, accesorii;
  • Electronice: televizoare, plasme, echipamente multimedia, vcr, dvd;
  • Electrocasnice: mașini de spălat, frigidere, cuptoare cu microunde, aragaze, aparate de cafea, orice tip de aparat electrocasnic de dimensiuni mici;

Include totalitatea echipamentelor electronice ce se întâlnesc în gospodărie sau în vecinătatea acesteia. Vorbim aici de: computere (conțin atât metale cat si plastic), frigidere și aparate frigorifice complexe (conțin metal, dar și un element foarte periculos pentru mediu – freonul), hote, uscătoare, televizoare, monitoare (monitoarele LCD de generație veche conțin mercur, un metal dăunător un primul rând omului), precum și alte aparate.

  • Baterii și acumulatori – de toate tipurile si capacitățile

Un român utilizează, în medie, 8 baterii pe an. În majoritatea cazurilor acestea nu pot fi reîncărcate (de exemplu bateriile cu zinc-carbon și magneziu alcalin – baterii pentru scopuri generale). Reciclarea acestora este foarte simplă și eficientă, iar metalele componente sunt astfel împiedicate să intre in contact cu mediul înconjurător. Similar se procedează și in cazul acumulatorilor, care devin inutilizabili după atingerea ciclurilor limită de încărcare.

  • Acumulatori auto & industriali

Fie că vorbim de acumulatori auto, acumulatori pentru iluminarea spațiilor sau alte tipuri de componente menite să stocheze energia, reciclarea acestora este foarte importantă atât în vederea protecției mediului, cât și pentru refolosirea plumbului, mercurului sau a altor deșeuri periculoase (acumulatorii intră în această categorie).

  • Echipamente electronice industriale

Acest tip de colectare se adresează mai ales companiilor, fabricilor precum si instituțiilor cu un volum mare de materiale ce urmează a fi înlocuite. Includem aici posibilitatea de reciclare a: unităților de producție (roboți industriali, linii de montaj, linii de asamblare, elemente mecanice), unități de stocare (birouri, depozite), precum și altor tipuri de materiale.

II. Ești din București și ai deșeuri electrice de care vrei să scapi ușor?

Există 3 opțiuni de colectare a deșeurilor electrice pe care ți le pune la dispoziție site-ul colecteaza.ro. Oricare dintre cele 3 opțiuni de mai jos sunt gratuite și la îndemâna ta!

1. Poți suna gratis la TelVerde

Sună gratis la TelVerde (0800.444.800) pentru a scăpa de deșeurile echipamentelor electrice sau electronice din casa ta sau din sediul de firmă. Nu te costă nimic să ai grijă de natură.

Un reprezentat al unui Operator Local Autorizat din București te va contacta în maximum 3 zile lucrătoare pentru a stabili detaliile preluării gratuite a deșeurilor electrice, indiferent că sunt deșeuri de dimensiuni mari, cum ar fi mașini de spălat vase sau rufe, frigidere sau a combine frigorifice. Tot ce trebui să faci este să le scoți în fața ușii când va veni echipajul. Nu este nevoie să le transporți pe scări.

Operatori Locali Autorizați să se ocupe cu preluarea electrocasnicelor sunt:

  • AXIAL LOGISTICS SRL, cu sediul în București, înregistrată la Oficiul Registrului Comerțului București sub nr. J40/2722/2015, CUI RO34194440, autorizată să colecteze DEEE conform autorizației de mediu nr. 11/26.01.2017;
  • ECOTRANS DANARA SRL, cu sediul în Ilfov, Sat. Domnești, înregistrată la Oficiul Registrului Comerțului Ilfov, sub nr. J23/2918/2014, CUI RO33669215, autorizată să colecteze DEEE conform autorizației de mediu nr. 59/19.06.2017.

Pentru persoanele juridice se vor emite, de asemenea, documentele necesare pentru casare.

Preluarea de la domiciliu, sediu de firmă sau instituție este un serviciu disponibil doar pentru deșeurile echipamentelor electrice sau electronice (DEEE) grele sau voluminoase, care depășesc cumulat 30 kg. Pentru deșeurile electrice mici, becuri și baterii apelează la punctele de colectare din retail sau benzinării.

2. Comandă online

Pentru a face o comandă de preluare, poți, de asemenea, să completezi formularul disponibil pe site-ul colecteaza.ro.

3. Participarea la acțiunile de colectare din județul tău

Ultima campanie de colectare și informare s-a realizat în București și Ilfov, în perioada 06.04.2020-15.05.2020, însă poți urmări site-urile de reciclare pentru viitoarele campanii.

Cookies