Cine este Vlad Moisescu, capul grupării din dosarul Chiliman, omul cu împrumutul de 670 de milioane

de:
23 iun. 2015
10 Afișari
Cine este Vlad Moisescu, capul grupării din dosarul Chiliman, omul cu împrumutul de 670 de milioane

Procurorii îl acuză pe Vlad Moisescu că ar fi fost capul grupării infracționale care dijmuia contractele de la Sectorul 1. Procurorii au găsit, la perchezițiile de la Moisescu de acasă, o hârtie prin care soacra acestuia o împrumuta pe soția lui cu 670 de milioane de euro – o modalitate de spălare a banilor din mită, spun procurorii. Vlad Moisescu spune că e doar o greșeală de denominare, cu toate că hârtia are și semnătura unui avocat. 

Vlad Moisescu (48) este medic de profesie dar a studiat si dreptul. Tatal sau, Sorin Moisescu, a fost procurorul general al Romaniei (1997 – 1998) apoi presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pana in 2000 cand a decedat. Moisescu-tatal a fost nepot de frate al fostului Patriarh, Iustin Moisescu. Vlad Moisescu a profesat cativa ani ca medic chirurg la Spitalul Universitar, dar de la inceputul anilor 2000 se dedica in intregime politicii si afacerilor, informează Hotnews.

Activeaza in PNL inca din 1990, fiind considerat omul cel mai influent din sectorul 1. Din dosarul procurorilor rezulta ca era dirijorul marilor contracte publice si omul care stabilea si incasa procentele.

Potrivit unor martori din dosarul Chiliman, „el este persoana care are ultimul cuvânt, inclusiv în ceea ce priveşte activitatea derulată la nivelul Primăriei Sectorului 1 Bucureşti, iar acest lucru este cunoscut de toată lumea.”

Cum a ajuns insa atat de influent? Care este traseul sau politic?

Intra in politca in martie 1990 ca membru PNL. In perioada 1990-1992 este vice-presedinte al Organizatiei Tineretului Universitar National Liberal. In 1993 devine vice-presedinte PNL sector 1, ocupa pozitia pana in 2001. Din 2001 e presedintele filialei PNL sector 1 si membru al Delegatiei permanente PNL. In 2005 devine membru al Biroului Permanent Central al PNL. Din 2009 e vice-presedinte al PNL si responsabil pentru regiunea Bucuresti/Ilfov.

Potrivit CV-ului sau, a fost consilier in guvernele Radu Vasile (1998 – 2000) si Mugur Isarescu (2000-2001). In guvernare Vasile este numit presedinte al Consiliului de Administratie al Companiei Nationale „Posta Romana”.

Apogeul carierei sale guvernamentale il atinge in Guvernul Tariceanu (2005-2008), unde va fi seful cancelariei si coordonator al consilierilor de stat. Aici isi consolideaza reputatia de om-cheie, de eminenta cenusie a liberalilor, omul care face si desface in partid si lumea afacerilor.

Moisescu avut o ancora si in PSD. In timpul guvernarii Tariceanu, care s-a bazat pe sprijinul parlamentar al PSD, sotia lui Vlad Moisescu era angajata de la Fundatia Renasterea condusa de Mihaela Geoana, sotia fostului lider social-democrat.

Moisescu intra in conflict cu Antonescu, fiind exclus din PNL in mai 2013 impreuna cu Andrei Chiliman. Cei doi vor infiinta un partid, Initiativa Romania Liberal, care semneaza in iunie 2014 un protocol de colaborare cu PDL.

Citește și Cine este soacra lui Vlad Moisescu care și-a împrumutat fiica cu 670 mil. de euro

Cookies