Cine este Toni Greblă, noul prefect al Capitalei. Primul judecător CCR arestat, judecat și achitat de instanță. Bonus: controversa privind reținerea sa în afacerea cu caprele 

04 mai 2022
554 Afișari
Cine este Toni Greblă, noul prefect al Capitalei. Primul judecător CCR arestat, judecat și achitat de instanță. Bonus: controversa privind reținerea sa în afacerea cu caprele 

Toni Greblă este noul prefect al Capitalei, conform înțelegerii privind nominalizarea sa de către PSD.

Toni Greblă a fost senator PSD din legislatura 2008 – 2012, când a fost și președinte al Comisiei Juridice, și apoi, din nou parlamentar, între 2012-2013. Din 2013 a ocupat funcția de judecător la CCR, până în 2015.

Între 2018 și 2019 a fost Secretarul General al Guvernului Dăncilă.

Toni Greblă are o istorie interesantă, el a fost judecat după ce a fost trimis în judecată de către DNA, însă a fost achitat definitiv de instanța supremă pentru acuzațiile de corupție.

El a fost acuzat de DNA că, în perioada 2010 – 2015, când era senator şi judecător la CCR, a pretins şi primit de la omul de afaceri Ion Bîrcină, cu titlu de foloase necuvenite, folosinţa gratuită, service-ul şi asigurarea pentru un autoturism marca BMW Seria 5, în echivalent de 56.070 de euro, și a unui telefon înregistrat pe o firmă, în cuantum de 24.648,11 lei, plus materiale electorale pentru campania electorală privind alegerile parlamentare pentru lipirea a 20.000 de afișe și alte materiale electorale, în cuantum total de 8.973,34 lei.

La momentul la care Toni Greblă a fost arestat preventiv în 2015 în dosarul de corupție, avocatul său declara că procurorii DNA au venit cu o noua acuzatie la adresa clientului sau, si anume ca a încercat să vânda 50 de capre prin persoane interpuse, precizând totodată că fostul judecator nu mai are caprele respective. Acuzația, pe care Toni Greblă a numit-o penibilă, nu s-a mai regăsit în rechizitoriul DNA.

Toni Grebla a fost primul și singurul judecător al Curtii Constitutionale reținut de DNA în vederea arestării pentru fapte de corupție, însă justiția nu a confirmat faptele pentru care a fost acuzat, achitându-l.

Citește și:

Cookies