Cine este românul care a cioplit chipul lui Iisus din Rio de Janeiro,statuia-simbol a creştinismului

de:
25 aug. 2015
6 Afișari
Cine este românul care a cioplit chipul lui Iisus din Rio de Janeiro,statuia-simbol a creştinismului

Provenit dintr-o familie de ingineri, Gheorghe (1892-1942) s-a născut la Galaţi. Deoarece tatăl său era de profesie ofiţer şi călătorea mult, viitorul sculptor a ajuns să facă studiile la Bucureşti, unde a absolvit Conservatorul de Arte Frumoase. Pe când avea doar 23 de ani, Leonida şi-a făcut debutul la un salon naţional de sculptură. Izbucnirea Primului Război Mondial l-a determinat, însă, să renunţe la studii şi să meargă pe front. În anii de război n-a renunţat la visul său, aşa că după ce pacea a fost reinstaurată, Gheorghe Leonida şi-a reluat studiile de artă în Italia. În următorii trei ani, tânărul sculptor a fost apreciat şi premiat la Roma pentru lucrările sale care i-au fascinat pe italieni.

În anul 1925, gălăţeanul avea să se mute la Paris. Acolo, Gheorghe Leonida l-a cunoscut pe sculptorul polonez Paul Landowsky, care avea de executat statuia Cristo Redentor (Iisus Mantuitorul).

Pentru că-i plăcea să realizeze chipuri în cele mai fine detalii, Gheorghe Leonida a primit la rândul său propunerea de a realiza chipul lui Iisus, care mai târziu a devenit una dintre emblemele arhitecturale ale creştinătăţii. Detalii, pe Adevărul. 

Cookies