Cine este noul proprietar al Palatului Știrbey, locul exclusivist de lângă București unde se organizează nunți, iar, pe domeniu, festivalul Summer Well

05 iul. 2022
5712 Afișari
Cine este noul proprietar al Palatului Știrbey, locul exclusivist de lângă București unde se organizează nunți, iar, pe domeniu, festivalul Summer Well
FOTO: Site-ul Palatului Știrbey

Domeniul Stirbey, aflat la 20 de km de București, locul preferat pentru organizarea de nunți exclusiviste, dar și a unui binecunoscut festival (Summer Well), a fost vândut de curând la licitație pentru suma de 8.050.000 euro + TVA după ce societatea care îl deținea, Bucharest Arena SA, a intrat în 2019 în faliment, scrie G4media.ro.

Noul proprietar al vastului Domeniu Știrbey, care cuprinde parcul de 30 ha, cu arbori seculari, palatul, lacul, castelul de apă și capela au fost vândute societății Dream Film Production Company, companie controlată de Dana Bugean, o apropiată a familiei lui Dan Voiculescu, mai scrie publicația online.

Deși avea drept de preemțiune, statul, prin Ministerul Culturii, Consiliul Judeţean Ilfov şi Primăria Oraşului Buftea, nu şi-a exercitat acest drept, din motive care țin de suma mare de bani cerută, situație similiară cu cea din 2007, când descendenții Principelui Barbu Știrbei au vândut firmei Bucharest Arena domeniul, pentru 9 milioane de euro.

Domeniul Stirbey se află la 20 de km de București, în localitatea Buftea, județul Ilfov, iar aici se organizează celebrul festival Summer Well, iar în Palat, unde există un restaurant de 5 stele, se dau petreceri de nuntă.

În București mai există un Palat Știrbey, pe Calea Victoriei.

 

Care e soarta Palatului Știrbey? ARCEN cere o dezbatere politică pentru salvarea patrimoniului Capitalei
Care e soarta Palatului Știrbey? ARCEN cere o dezbatere politică pentru salvarea patrimoniului Capitalei.
Sursa foto: Alberto Groșescu

Povestea frumosului Palat Stirbey de lângă București, altul decât cel de pe Calea Victoriei

Barbu Dimitrie Știrbei, domnitor al Țării Românești, a început în 1850 construcția palatului de la Buftea în stil Tudor, și a fost terminat, în linii mari, de fiul său Alexandru B. Știrbei, în 1863.

Palatul Știrbei a fost construit după planurile arhitectului Joseph Hartl, lucrările fiind supervizate de Michel Sanjouand, care construise și Palatul Știrbey de pe Calea Victoriei din București, aflat în prezent într-o situație incertă.

În 1916, în Primul Război Mondial, palatul Stirbey din Buftea a fost loc de refugiu pentru Regina Maria împreună cu cinci dintre cei șase copii ai săi. Îi plăcea să călărească în pădurea domeniului și să se plimbe cu copiii.

În 1917, în Palatul rechiziționat de armata germană și-a stabilit locuința Mareșalul August von Mackensen și tot aici a fost negociată pacea cu Puterile Centrale Pacea de la Buftea, semnată la 5/18 martie 1918, prin care România pierdea Dobrogea și versanții Carpaților.

După cel de-al doilea război mondial, la sfârșitul anului 1957, Palatul și parcul Stirbey, au devenit proprietatea guvernului și al Comitetului Central al PCR.

Imediat după alungarea tuturor Știrbeilor din țară, odată cu venirea comuniștilor la putere, palatul a găzduit o parte a Institutului de geriatrie „Ana Aslan”, servind și ca depozit de vinuri și casă de oaspeți pentru Nicu Ceaușescu.

În 2006, domeniul Știrbey a fost retrocedat moștenitorilor familiei prințului Știrbey, prin decizie a Curții Europene a Drepturior Omului. Astfel, peste două treimi din domeniul public care aparținea Primăriei Buftea, printre care și Palatul Știrbey, au trecut în proprietatea moștenitorilor, iar palatul a fost închis pentru public.

În anul 2007, palatul a fost vândut firmei Bucharest Arena pentru 9 milioane de euro, și aceasta a amenajat în clădire un restaurant de cinci stele și spații de cazare în regim exclusivist.

Proprietatea, care a aparținut familiei princiare Știrbei, cuprinde Palatul Știrbei, structurat pe patru nivele (D+P+2E), cu o suprafață construită de 2.000 mp, repartizați în mod egal (500 mp construiți/nivel) și compus din 7 apartamente, 2 camere duble și 2 săli de conferință. Lângă palat se găsesc capela, serele domnești, care se întind pe aproape 3 hectare, turnul de acces, turnul de apă și Palatul Mic, o construcție de 300 mp, repartizați egal (S+P), ce adăpostește 6 camere și alte anexe, pădure și Lacul Buftea. (Materialul se bazează pe date publice oferite de wikipedia.ro)

În prezent, Palatul Știrbey poate fi vizitat sâmbăta și duminica, între 11.00 și 20.00. Biletul costă 50 de lei de persoană, iar copiii au intrare gratuită.

Îți recomandăm să citești și:

Cookies