Cine este noul baron al panseluţelor din Bucureşti. E de la PDL şi dă contracte apropiaţilor

de:
09 feb. 2012
0 afișări
Cine este noul baron al panseluţelor din Bucureşti. E de la PDL şi dă contracte apropiaţilor

Principalul adversar politic al liberalului Andrei Chiliman, şefa PDL Bucureşti – Elena Udrea, a lansat multiple acuzaţii la adresa celebrelor panseluţe sădite de primarul Sectorului 1, în prag de iarnă. Primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, declara şi el, în repetate rânduri că „edilul Chiliman are buget numai pentru panseluţe cât am eu pentru tot sectorul”.

Dacă edilul Sectorului 1 a deţinut capul de afiş al banilor cheltuiţi pe spaţii verzi, începând din acest an, situaţia pare să se schimbe.

Reporterii B365.ro au consultat bugetelor din 2012, aprobate de consiliile locale ale primăriilor de sector din Bucureşti, şi au constatat că cea mai mare sumă pentru întreţinerea spaţiilor verzi ar urma să fie cheltuită în acest an de primarul Sectorului 3, Liviu Negoiţă de la PDL.

Unu din 5 lei se cheltuie pe spaţii verzi, în Sectorul 3

Consiliul Local Sector 3 a aprobat pentru întreţinerea grădinilor publice, parcuri, zone verzi, baze sportive şi de agrement, în acest an, suma de 157.039.000 lei (36,5 milioane euro), Negoiţă fiind astfel primul în topul primarilor de sector din Capitală în funcţie de banii alocaţi în această direcţie.

În condiţiile în care în bugetul Primăriei Sectorului 3 sunt prevăzute cheltuieli totale de 758.560.000 de lei, rezultă că la fiecare 5 lei cheltuiţi unul va merge pentru întreţinerea spaţiului verde. (Vezi document).

Contactaţi de reporterii B365.ro pentru a explica de ce este necesară alocarea acestei sume mari de bani, reprezentanţii Primăriei Sectorului 3 nu au răspuns până la ora publicării materialului. „Am transmis solicitarea mai departe dar nu am primit niciun răspuns”, ne-a declarat miercuri, Florina Gheorghe, de la biroul de presă al Primăriei Sectorului 3.

Demn de remarcat este faptul că la Primăria Sectorului 3 licitaţiile sunt câştigate de obicei fie de apropiaţi personali ai lui Liviu Negoiţă, fie de firme aparţinând unor colegi de partid, aşa cum este cazul firmei Rosal, deţinută de Silviu Prigoană. Deşi reporterii B365.ro au solicitat de mai bine de jumătate de an clauzele contractului dintre administraţia locală şi firma parlamentarului Prigoană, nici până acum administraţia locală nu a răspuns. Mai mult, detaliile contractul nu a fost făcute publice niciodată până în prezent.

Rosal a câştigat inclusiv contracte pentru amenajarea spaţiilor verzi, aşa cum a câştigat şi firma AA Marketing & Management SRL, care a devenit o favorită a primarului Negoiţă, graţie soţiei sale, Carmen Negoiţă, prietenă foarte bună cu Florina Gruia (fostă Boştină), patroana acestei societăţi, potrivit Q Magazine.

Prietenia a adus zeci de contracte directe de lucrări în valoare de sute de milioane lei, pentru AA Marketing & Management SRL. În schimbul acestor bani, firma doamnei Gruia a furnizat către Primăria Sector 3 şi Administraţia Parcuri Sector 3 diverse elemente decorative, precum băncuţe sau coşuri de gunoi. Exces de zel sau nu, unele elemente de decor au fost montate din metru în metru în mai multe zone ale Sectorului 3, precum  Piaţa Alba Iulia, Dristor şi Piaţa Sfânta Vineri, contractul cu AA Marketing & Management SRL fiind în sumă de peste 2 milioane de euro.

Altă firmă apropiată a soţiei lui Liviu Negoiţă este Euroverde SRL, care a câştigat contracte de milioane de euro în domeniul spaţiilor verzi cu Primăria Sectorului 3 . Carmen Negoiţă i-a vândut, de altfel, patronului firmei, un italian pe nume Monteleone Aldo, un apartament, în urmă cu câţiva ani. Ulterior, de la o firmă de apartament, Euroverde a ajuns să câştige contracte de milioane. Mai multe detalii, aici.

20% din cheltuielile cu spaţiile verzi din Sectorul 2 sunt acoperite cu fonduri UE

Pe locul secund al clasamentului se situează primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu, de la UNPR. Conform proiectului de buget pe 2012, publicat pe site-ul instituţiei, administraţia locală intenţionează să cheltuiască pe spaţii verzi, în acest an, suma totală de 117.663.000 lei (27,3 milioane euro).

În aceşti bani intră cheltuielile Administraţiei Domeniului Public (ADP) Sector 2 în cuantum de 76.059.000 lei (Vezi document), la care se adaugă proiectele cu fonduri structurale derulate de primărie (21.528.000 lei, Vezi document) şi proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile (20.076.000 lei, Vezi document).

Reprezentanţii Primăriei Sectorului 2 susţin că bugetul alocat anul acesta pentru cheltuieli necesare întreţinerii grădinilor publice, parcurilor şi zonelor verzi ar fi mai mic, respectiv 97.587.000 lei (22,7 milioane euro) din care 77.511.000 lei din fondurile publice ale bugetului local şi 20.076.000 lei din proiectele cu fonduri europene. Cu alte cuvinte, administraţia locală nu a mai luat în calcul banii din proiectele cu fonduri structurale, adică 21.528.000 lei.

„Prin programele derulate până în prezent, Primăria Sectorului 2 asigură 21,8 mp. spaţiu verde de locuitor, cel mai mult din Bucureşti, urmând ca în anul 2013 să atingă valoarea de 26 m.p. de locuitor, atât cât prevede norma impusă de Uniunea Europeană. Din acest motiv, avem proiecte care prevăd creşterea suprafeţei de zonă verde în Sectorul 2”, informează administraţia locală.

Oficialii instituţiei susţin că cele 77.511.000 lei din bugetul local vor fi folosite pentru amenajarea unei grădini publice şi a unui teren de sport pe Strada Marian Cristescu, se vor realiza lucrări de întreţinere a celor 28 parcuri pe care le are în administrare (cele mai multe din Bucureşti) şi se va planta material dendrofloricol pe aliniamentele stradale, scuaruri şi intersecţiile din Sectorul 2.

„Investiţii pe care le atragem prin proiecte cu fonduri europene, în sumă de 20.076.000 lei vor viza amenajarea parcului Ion Creangă, amenajarea  peisagistică a cartierul Baicului, înfiinţarea parcului cultural Plumbuita, amenajarea unei clădiri foişor în parcul cultural Plumbuita, modernizarea  pasarelei şi construirea podului peste lacul Plumbuita pentru a ajunge pe insula din lac, precum şi amenajarea unui drum de halaj la Mânăstirea Plumbuita. Se adaugă amenajarea  parcului adiacent Mânăstirii Plumbuita şi înfiinţarea parcului de agrement Tei – Plumbuita”, au precizat pentru B365.ro reprezentanţii administraţiei locale.

Aproape 24 milioane euro pentru spaţiile verzi ale Sectorului 1

Ultimul loc pe podium revine aşa numitului „baron” al panseluţelor, primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman (PNL) care administrează cel mai mare buget dintre toate primăriile de sector din Bucureşti.

Potrivit proiectului de bugetul pe 2012, Consiliul Local Sector 1 a aprobat cheltuirea a 102.301.780 lei (23,8 milioane euro) pentru Întreţinere grădini publice, parcuri, zone verzi, baze sportive şi de agrement (Vezi document) şi niciun ban pentru consolidaresa şi restaurarea monumentelor istorice ori pentru centrele de conservarea şi promovarea culturii tradiţionale.

În condiţiile în care administraţia locală a Sectorului 1 şi-a bugetat cheltuieli totale de 1.449.952.000 de lei rezultă că pentru spaţiile verzi ar urma să fie cheltuiţi aproape 7%.

Verdele Bucureştiului, de 5 ori mai mult ca la Paris

Datele privind cheltuielile cu întreţinerea spaţiilor verzi nu sunt însă disponibile la Sectorul 5, administrat de primarul PSD Marian Vanghelie, care nu a publicat bugetul pe anul 2012.

Primarii sectoarelor 4 şi 6 ale edililor Cristian Popescu Piedone (PC) şi Cristian Poteraş (PDL) menţionează că vor cheltui, în acest an, pentru capitolul Cultură, Recreere şi Religie (care include şi subcapitolul Întreţinere spaţii verzi) sume cuprinse între 70 şi 80 milioane de lei.

Pentru o imagine de ansamblu asupra banilor pe care primarii bucureştiului i-au cheltuit în ultimul mandat pentru spaţiile verzi din Capitală, citiţi o amplă analiză realizată de B365.ro în materialul Un miliard de dolari s-au dus pe spaţii verzi, în Bucureşti, în patru ani. Sumele pe care le-au cheltuit aleşii locali pentru întreţinerea verdelui din Bucureşti sunt de aproape cinci ori mai mari decât ceea ce suportă administraţia pariziană. Astfel, dacă primarul Parisului a dat în 2009 echivalentul a 32,83 milioane euro pentru a păstra în stare bună spaţiile verzi, edilii din Bucureşti au bugetat peste 161 milioane euro, în aceeaşi perioadă.

Cookies