Cine este Marina Ovsiannikova, jurnalista din Rusia care l-a sfidat pe Putin la cea mai mare televiziune de la Moscova și care a dispărut fără urmă

15 mart. 2022
692 Afișari
Cine este Marina Ovsiannikova, jurnalista din Rusia care l-a sfidat pe Putin la cea mai mare televiziune de la Moscova și care a dispărut fără urmă

Gestul jurnalistei Marinei Ovsiannikova de a da buzna în platoul Pervîi Kanal (Canal 1), principalul canal de știri din Rusia al Kremlinului, urmărit de 250 de milioane de telespectatori în întreaga lume, cu o pancartă-manifest, va fi probabil una dintre cele mai memorabile imagini ale zilelor noastre. ⁣

Marina Ovsiannikova și-a riscat literalmente libertatea, dacă nu chiar viața, când a intrat în direct luni seara în cel mai urmărit buletin de știri din Rusia cu pancarta care critica ofensiva militară rusă din Ucraina și devoala cenzura dură a presei din țara sa, a ceea ce statul rus pretinde că este o operațiune militară specială în Ucraina. Manifestul scris într-un amestec de rusă cu engleză, pe un carton, este simplu: „Opriți războiul! Nu credeți propaganda! Aici esți mint!”, și are desenat steagul Ucrainei și cel al Rusiei.

  • Mesajul de pe pancartă:
  • NOWAR (Fără război)
    Остановите войну, не верьте пропаганде, здесь вам врут.
    (Opriți războiul, nu credeți propaganda, aici ești mințit)
    RUSSIANS A9AINST WAR (Rușii împotriva războiului)

Scena de câteva secunde a avut loc în cadrul principalului program de știri de seară al celui mai puternic canal de televiziune din țară, Pervîi Kanal, supranumit „Vremia” („timpul”), urmărit zilnic de milioane de ruși încă din epoca sovietică. Imperturbabilă, prezentatoarea a continuat să vorbească câteva secunde în timp ce Marina scandează „nu războiului”, apoi canalul grăbește difuzarea unui reportaj despre spitale, încheind transmisia în direct pe platou.

Daily Mail scrie că statutul Marinei Ovsiannikova de redactor senior de televiziune la postul i-a permis probabil să aibă acces la platoul de transmisiune în direct și nu a fost oprită de gardieni înarmați.

Ce se știe despre jurnalista rusă, angajată a televiziunii controlate de Kremlin

Marina Ovsiannikova, în vârstă de 43 de ani, este redactor la Pervîi Kanal (Canal 1), televiziune controlată de Kremlin. Ea a fost arestată de poliție după acțiunea sa din studiourile din Ostankino, Moscova. Jurnalista este ținută într-un loc de detenție nedezvăluit, fără acces la un consilier juridic, scrie Daily Mail. Susținătorii lui Putin au cerut ca Ovsiannikova să fie închisă pentru zece ani, dar o nouă lege introdusă de Kremlin pentru a pedepsi „diseminarea publică de informații false” despre forțele armate ale Rusiei ar putea să o trimită la închisoare pentru 15 ani.

SURSA FOTO: Twitter Marina Ovsiannikova

Mama Marinei Ovsiannikova este rusoaică, iar tatăl ei este ucrainean. Ovsiannikova a absolvit Universitatea de Stat din Kuban și apoi Academia Prezidențială Rusă de Economie Națională și Administrație Publică, se arată în scurta sa biografie care este cunoscută public. Ea a lucrat pentru Compania de radio și televiziune de stat din toată Rusia. În 2002, ea a acordat un interviu site-ului de știri Yuga.ru. Potrivit IMDb, ea a realizat cascadorii și efectele speciale în filmul Assassins Run (White Swan și Silent Assassins – Lautlose Killer (2013) de Robert Crombie și Sofya Skya.

Înregistrare VIDEO în care Ovsiannikova spune: „Am făcut propagandă pentru Kremlin și mi-e rușine”

Într-un videoclip înregistrat anterior, și publicat de OVD-Info, Marina Ovsiannikova explică că tatăl ei fiind ucrainean și mama ei rusoaică, nu poate vedea cele două țări ca pe inamice.

„Din păcate, am lucrat pentru Pervîi Kanal în ultimii ani, făcând propagandă pentru Kremlin. Îmi este foarte rușine de asta astăzi”, spune ea.

„Mi-e rușine că am permis să fie difuzate minciuni la televizor, mi-e rușine că am permis ca poporul rus să fie zoombificat”, adaugă Ovsiannikova.

„Ce se petrece acum în Ucraina e o crimă, iar Rusia e stat agresor. Cel care face asta este un singur om, Vladimir Putin. Tatăl meu e ucrainean, mama mea e rusoaică. Iar ei niciodată nu au fost dușmani. Acest colier de la gâtul meu este un simbol că Rusia trebuie să oprească imediat războiul fratricid. Din păcate, în ultimii ani am lucrat la Pervîi Kanal (Canalul 1). Și mi-e rușine că am făcut asta, că am făcut propagandă, că am zombificat poporul rus. Am tăcut în 2014, când a început. Am tăcut la mitinguri, când Kremlinul îl otrăvea Navalnîi, noi pur și simplu am privit în tăcere acest regim anti-om. Încă 10 generații de-ale noastre de acum înainte nu vor spăla această rușine, acest război fratricid”

Videoclipul s-a viralizat rapid pe rețelele de socializare, mulți internauți salutând „curajul” acestei femei, într-un context de represiune brutală împotriva tuturor formelor de disidență.

 

În încercarea lor de a controla toate informațiile despre conflict, autoritățile din Rusia au blocat presa independentă, precum și principalele rețele sociale, ca Twitter și Facebook. Astfel, majoritatea rușilor au acces doar la versiunea emisă de guvern și mass-media, inclusiv Pervîi Kanal, a unei „operațiuni militare speciale” care vizează „denazificarea” Ucrainei și prevenirea unui „genocid”.

Îți recomandăm să citești și:

 

Cookies