Cine este judecătoarea care va decide viitorul lui Dan Voiculescu?

de:
17 dec. 2014
1 Afișari
Cine este judecătoarea care va decide viitorul lui Dan Voiculescu?

Colegiul de conducere al Curții de Apel București a desemnat magistratul de serviciu în prima săptămână a anului 2015, adică judecătorul care va intra în completul de divergență care ia în discuție contestația în anulare a lui Dan Voiculescu. Este vorba despre judecătoarea Corina Cornelia Dăescu (ex Gherghișan), fost procuror DIICOT până în anul 2009, scrie libertatea.ro.

De la Zaher Iskandarani la Țiriac jr

Trecutul magistratului este inserat de decizii nu tocmai de laudă. Astfel, procuroarea, la vremea respectivă, Corina Cornelia Dăescu și-a dat acordul pentru ca sirianul Zaher Iskandarani să părăsească țara, în 2006. Procuroarea Dăescu a instrumentat și dosarul „Cocaină pentru VIP-uri”, schimbând încadrarea juridică reținută în sarcina lui Ion Țiriac jr. într-una mai ușoară. Mai exact, din trafic în consum de droguri. Ulterior, când Țiriac jr. a fost achitat de instanță, magistratul Gherghișan a părăsit DIICOT, transferându-se la Parchetul Curții de Apel Timișoara.

Ca judecător al Curții de Apel București, Corina Cornelia Dăescu judecă dosarul plajelor retrocedate ilegal, în care printre acuzați se numără Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu. Dosarul este amânat de ani de zile, din diverse cauze, precum efectuarea unor suplimente de expertize interminabile. Tot Dăescu judecă și cazul de corupție al lui Mihail Vlasov, fostul președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României.

Istoria dosarului lui Voiculescu

Condamnat, definitiv, la zece ani de închisoare, cu executare, pentru privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare, Dan Voiculescu a promovat, în instanță, mai multe căi extraordinare de atac. O singură contestație în anulare a fost admisă de principiu, de un complet format din Dan Lupașcu, considerat „un dinozaur” al Justiției din România și Viorica Costiniu, soția judecătorului Florin Costiniu, condamnat în dosarul senatorului Cătălin Voicu.

Atunci când s-a trecut la judecarea, pe fond, a contestației în anulare a lui Voiculescu, locul judecătoarei Viorica Costiniu a fost luat de Isabelle Tocan. Aceasta s-a opus admiterii contestației, astfel că noul complet, format din Tocan și Lupașcu, nu a putut lua o decizie, scorul fiind de 1 – 1. În această situație s-a decis formarea unui complet de divergență, adică a unuia format din trei judecători.

Astfel, decizia finală urmează a fi luată pe 6 ianuarie 2015, de completul format din magistrații Dan Lupașcu, Isabelle Tocan și Corina Cornelia Dăescu.

Cookies