Ion Rădoi, dus la audieri. Cine este sindicalistul de la metrou peste care DNA a intrat în casă! Ce avere are de fapt

14 iul. 2021
154 Afișari
Ion Rădoi, dus la audieri. Cine este sindicalistul de la metrou peste care DNA a intrat în casă! Ce avere are de fapt
Sursa Foto: Club Feroviar

Ion Rădoi a devenit în ultimele luni un nume din ce în ce mai popular, mai ales în scandalul spațiilor comerciale din stațiile de metrou, în urmăririle realizate de DNA, dar și în cazul sumelor uriașe pe care sindicatul său, Unitatea - Sindicatul Liber din Metrou, le învârte și le obține an de an.

Cunoscut și sub porecla de „omul cu greva”, Ion Rădoi este personajul care, timp de cel puțin 15 ani, a tras frâiele în subteran grație poziției sale în sindicat și a amenințărilor constante cu greva generală. Modul în care a ajuns la conducerea sindicatului Unitatea – Sindicatul Liber din Metrou nu este documentat, astfel că nu există informații publice referitoare la data la care Ion Rădoi a preluat conducerea USLM. Cele mai vechi mențiuni din presă în care acesta se află în poziția de lider a sindicatului datează din 2005, adică acum 16 ani, pe când Ion Rădoi ocupa și postul de senator din partea Partidului Social Democrat, potrivit Hotnews.

Ion Rădoi, veșnic implicat în scandaluri

Cu toate acestea, înainte să conducă sindicatul USLM, Ion Rădoi a lucrat la Telemecanica Trafic Metrou din București. De acolo, acesta a devenit vicepreședinte al Blocului Național Sindical și Președinte al Convenției Naționale a Transporturilor.

Ion Rădoi a devenit în ultimii ani sinonim cu scandalurile și neînțelegerile, acesta aflându-se adesea în conflict cu miniștrii Transporturilor, și nu o dată a amenințat cu instaurarea grevei generale în cazul în care negocierile nu se vor încheia după bunul său plac, adică în favoarea sindicatului USLM.

Rădoi nu a avut neînțelegeri doar cu miniștrii liberali, acesta a intrat în conflict și cu fostul ministru PSD Lucian Șova, din cauza măririi salariilor cu 42% în anul 2018, dar și cu Răzvan Cuc, din cauza defecțiunilor tehnice din subteran.

Ce avere are Ion Rădoi

Ion Rădoi încasează lunar aproximativ 4.000 de euro, din postura de lider al sindicatului USLM, bani ce reprezintă cotizațiile membrilor de sindicat. Salariul pe care acesta îl obține din partea sindicatului este cu aproape 1.000 de euro mai mic decât cel încasat de Președintele României, Klaus Iohannis.

Potrivit declarației de avere depusă în 2020 la Agenția Națională de Integritate, Ion Rădoi avusese în anul 2019 un venit anual de 227.882 lei, adică nu mai puțin de 3.857 de euro lunar. Comparativ, Klaus Iohannis are un salariu lunar de 3.041 de euro. Salariul șefului de sindicat este mai mare și decât cel al directorului Metrorex, care încasează circa 2.800 de euro lunar.

Tot în declarația de avere, Ion Rădoi a trecut mai multe proprietăți și terenuri pe care le deține. Astfel, șeful sindicatului USLM deține: un teren agricol în Giurgiu, unul forestier, unul intravilan și unui extravilan, toate patru fiind cumpărate în perioada 2001-2004, când era deputat PSD.

La capitolul locuințe, Rădoi deține și un apartament în București, o casă de vacanță în Dâmbovița, una în Sinaia, obținută în urma divorțului și o casă de locuit în Giurgiu, moștenită în urma decesului părinților.

În declarația de avere, Ion Rădoi a precizat că conduce un automobil Audi A6 din 1999 și că deține ceasuri și bijuterii cu o valoare estimată la 6.500 de euro.

Cum dirijează Ion Rădoi afacerile din subteranul Bucureștiului

Sindicatul condus de Ion Rădoi, USLM, deține în totalitate firma Sindomet Servcom SRL, firmă care a avut contracte cu Metrorex pentru spațiile comerciale și publicitare. De asemenea, Sindomet deține și un complex turistic în Bușteni, unde angajații Metrorex ar avea reduceri de 99% la sejururi. Această reducere aproape totală este suportată din bugetul Metrorex.

Firma lui Rădoi încasează și 53% din veniturile obținute pentru afișele publicitare de la metrou, în timp ce Metrorex încaseaază doar 47%. Situația este mult mai dezechilibrată în cazul contractului pentru spațiile comerciale, unde Sindomet încasează 75% dintre venituri, iar Metrorex doar 25%.

Sindomet Servcom SRL a avut, în 2019, o cifră de afaceri de 7.981.344 lei și un profit de 6.197.855 lei, potrivit datelor publice disponibile.

Ion Rădoi este audiat miercuri după-amiază la DNA

Liderul USLM, Ion Rădoi, a fost adus miercuri după-amiază la Direcția Națională Anticorupție pentru a fi audiat în urma perchezițiilor efectuate la locuința sa, la sediile primăriilor Sectoarelor 3 și 5 și la sediul Sindicatului Liber din Metrou. Sectoarele 3 și 5 sunt singurele din București unde nu au fost înlăturate până în acest moment centrele comerciale din stațiile de metrou, deși instanța a decis că acestea sunt ilegale.

În urma descinderilor efectuate de autorități, mai multe persoane, printre care și Ion Rădoi, au fost ridicate de anchetatori și duse la DNA. Audierile au început miercuri, 14 iulie, în jurul orei 17:30.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție fac cercetări pe baza unori suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție în perioada 2018-2021. Au fost efectuate percheziții la 16 adrese din București și județele Prahova și Ilfov, dintra care 3 percheziții au fost efectuate la primăriile Sectoarelor 3 și 5, dar și la sediul USLM.

Ancheta are loc în contextul în care, deși din luna aprilie spațiile comerciale din subteran au fost declarate ilegale, sectoarele 3 și 5 sunt singurele în care autoritățile nu s-au atins de stațiile de metrou. Trebuie menționat faptul că sindicatul condus de Ion Rădoi încasa 75% din chirii.

În primăvară, o parte dintre sindicaliștii USLM și o parte dintre lucrătorii comerciali din subteran au blocat circulația la metrou în semn de protest și au paralizat mersul metrourilor preț de aproape o zi. Acest protest a generat pagube directe de circa 2,8 milioane de lei, potrivit conducerii Metrorex.

Cookies