Cine este Gianluigi Donnarumma, eroul din poarta Italiei la EURO 2020

12 iul. 2021
314 Afișari
Cine este Gianluigi Donnarumma, eroul din poarta Italiei la EURO 2020
Sursa foto: Talksport

Rar se întâmplă ca un portar să fie considerat omul meciului, și chiar și mai rar cel mai valoros jucător al unui turneu final. Gianluigi Donnarumma, portarul Italiei la EURO 2020, a devenit oficial primul portar desemnat Jucătorul Turneului de către UEFA la un Campionat European. Tânărul portar a reușit să nu primească gol în 3 din cele 7 meciuri disputate de Italia, și a apărat două lovituri de departajare în marea finală disputată împotriva Angliei pe Stadionul Wembley.

Gianluigi Donnarumma, eroul din poarta Italiei, a primit titlul de Jucătorul Turnelui la EURO 2020 după ce și-a salvat echipa în mai multe momente dificile, atât în meciurile din grupă, cât și în cele din faza eliminatorie a turneului. Considerat drept unul dintre cei mai buni portari la nivel mondial în ultimii ani, „Gigio” (cum este poreclit acesta) și-a dovedit valoarea și dreptul de a deveni urmașul legendarului Gianluigi Buffon în poarta Italiei.

Gianluigi Donnarumma a debutat în fotbalul mare pe când era doar un puști

Deși are doar 22 de ani, Gianluigi Donnaruma a căpătat deja experiența unui portar matur. Acesta a debutat la AC Milan, clubul care l-a format la frageda vârstă de 16 ani, aceasta fiind și singura echipă pentru care a jucat până acum. Astfel, în 6 ani, „Gigio” a strâns nu mai puțin de 215 meciuri din 2016 încoace, timp în care a și-a câștigat fără drept de apel titulatura în poarta clubului milanez. Trebuie notat faptul că acesta a încheiat 88 dintre aceste meciuri fără să primească gol.

Cu o statură impunătoare, măsurând 1.96m înălțime și cu o anvergură a brațelor demnă de baschetbaliștii de peste ocean, Donnarumma a dat dovadă și de caracteristicile-cheie ale portarilor care au intrat în istorie – calmul și maturitatea. Faptul că nu a exaltat de bucurie după ce a apărat penalty-ul englezului Buyako Saka și a transformat-o pe Italia în regina Europei a făcut înconjurul lumii.

Gianluigi Donnarumma
Sursa foto: Talksport

De asemenea, „Gigio” Donnarumma a fost chemat prima dată la naționala Italiei pe când avea doar 17 ani, fiind considerat urmașul de drept al legendarului „Gigi” Buffon. De atunci, acesta a adunat 33 de selecții pentru Italia.

„Nu am cedat niciun centimetru, suntem o echipă fantastică și merităm acest succes”, a declarat Donnarumma

Portarul de aur din poarta Italiei a decis, în cele din urmă, soarta loviturilor de departajare. Italia putea să devină regina Europei încă de când mijlocașul Jorginho a executat penalty-ul, însă acesta a ratat, fapt care a mutat responsabilitatea pe umerii englezului Buyako Saka. Lovitura acestuia a fost apărată de Gianluigi Donnarumma, care i-a adus în cele din urmă pe italieni în al nouălea cer.

La interviul oferit după meci, portarul italian a declarat că este mândru de ce a reușit împreună cu coechipierii săi, și consideră triumful drept unul meritat. Mai mult, acesta a anulat comparațiile cu Gianluigi Buffon lansate de jurnaliști, precizând că Buffon va rămâne cel mai bun, în timp ce el dorește doar să fie cât de pregătit poate meci de meci.

„Am fost extraordinari și nu am renunțat nicio clipă la visul nostru. N-am cedat niciun centimetru, am pornit de la zero, suntem o echipă fantastică și merităm acest succes”, a spus Donnarumma.

Gianluigi Donnarumma a devenit, oficial, și al treilea cel mai tânăr portar care a apărat vreodată la un Campionat Mondial sau Campionat European, având 22 de ani și 136 de zile duminică, în ziua finalei. Acesta a fost devansat doar de spaniolul Jose Angel Iribar, în 1964, și de argentinanul Juan Botasso, în 1930.

Gianluigi Donnarumma
Sursa foto: Talksport

Gianluigi Donnarumma a semnat în această vară cu un nou club

Cel mai bun jucător de la EURO 2020 a semnat în această vară cu clubul francez Paris Saint Germain, după ce a petrecut 8 ani la echipele de juniori și la echipa mare a AC Milan. Clubul milanez a refuzat să îi prelungească înțelegerea lui Donnarumma din motive financiare – portarul cerea nu mai puțin de 1 milion de euro pe lună și un bonus de 20 de milioane de euro pentru agentul său, Mino Raiola. Astfel, „Gigio” a semnat pe 16 iunie 2021 cu clubul din Paris și a efectuat examenul medical în cantonamentul Italiei, pe 21 iunie.

Gianluigi Donnarumma
Sursa foto: Talksport

Ce țară va găzdui EURO 2024

Campionatul European de Fotbal din 2024 va fi organizat în Germania, care va fi a doua oară gazda unui turneu final european, aceasta a mai găzduit și EURO 1988. De altfel, doar Germania și Turcia și-au depus candidatura pentru a fi țări-gazdă ale acestui turneu final.

Fiind gazdă, Germania este calificată direct la turneul final. Cele 23 de locuri rămase vor fi disputate în calificări, etapa grupelor având loc din martie până în noiembrie 2023.

Cookies