Cine este Daniel Dines, românul care deține UiPath. Cum a ajuns firma înființată într-un apartament din București la bursa din New York

24 apr. 2021
182 afișări
Cine este Daniel Dines, românul care deține UiPath. Cum a ajuns firma înființată într-un apartament din București la bursa din New York

Cine este Daniel Dines, românul care deține UiPath. Daniel Dines, 49 de ani, este numele care a atras atenția în ultimele zile, după ce recent compania sa, UiPath, a fost listată pe Bursa de la New York, fiind singura companie românească tranzacționată în SUA.

Cine este Daniel Dines, românul care deține UiPath. Dines, născut la Onești, a studiat matematica şi informatica la Universitatea din Bucureşti, și a crescut în România. El a înfiinţat o companie denumită DeskOver pe care în 2015 a redenumit-o UiPath, pe care o conducea dintr-un apartament din Bucureşti pentru ca, în 2017, să îi mute sediul central la New York.

Printre clienții companiei din România se numără entități precum CIA, forţele navale ale SUA, McDonald’s Corp, Duracell şi Swiss Re.

Fondatorul și CEO-ul UiPath, Daniel Dines, a afirmat, într-o declarație pentru StartupCafe.ro, că este „incredibil de mândru” că UiPath este „prima companie născută în România care se listează” la Bursa de la New York, el amintind că în urmă cu doar 6 ani firma sa era formată din numai 10 persoane care lucrau într-un apartament din București.

Cine este Daniel Dines, românul care deține UiPath. A lucrat în SUA, dar s-a întors în țară pentru a porni o afacere

Daniel Dines a plecat, în 2001, în SUA pentru a lucra la Microsoft Corp. Programatorul a revenit în 2005 în ţară pentru a porni afacerea cunoscută astăzi sub numele de UiPath Inc., un producător de software care utilizează inteligenţa artificială şi instrumente digitale pentru a ajuta mari companii şi agenţii guvernamentale să îşi automatizeze procesele de rutină în domenii precum contabilitate şi resurse umane.

Acţiunile acestei companii au intrat miercuri la tranzacţionare la Bursa de la New York după o ofertă publică iniţială care i-a permis să strângă peste 1,3 miliarde de dolari. Potrivit Bloomberg, Dines, care este directorul general al companiei, controlează un pachet de acţiuni cu o valoare de peste şase miliarde de dolari.

Românul mai deține un pachet minoritar de acțiuni din compania pe care a fondat-o, UiPath, dar păstrează în continuare controlul decizional din firmă, conform prospectului de listare la bursă a decacornului româno-american global.

„Pentru cineva care, la 20 de ani, ajungea în SUA din Europa, a fost o mare provocare să mă adaptez la viaţa din State, chiar dacă din punct de vedere profesional experienţa mea la Microsoft a fost una grozavă”, spunea Daniel Dines anul trecut la conferinţa anuală de tehnologie Montgomery Summit.

Cine este Daniel Dines, românul care deține UiPath. Compania a ajuns de la 7 la 30 de miliarde în 2 ani

UiPath, care în 2019 a fost evaluată la şapte miliarde de dolari, este în prezent evaluată la aproape 30 de miliarde de dolari, ceea ce îl pune pe Dines în rândul celor mai bogaţi 50 de oameni ai planetei, potrivit Bloomberg Billionaires Index.

”Am avut o idee nebunească să mă întorc şi să înfiinţez o companie”, a adăugat Dines.

Miercuri, la scurt timp după deschiderea Bursei de la New York, acţiunile UiPath se tranzacţionau între 62 şi 64 dolari, în creştere cu 14% faţă de intervalul de preţ vizat cu ocazia Ofertei sale Publice Iniţiale (IPO). Producătorul de software a reuşit să vândă 23,89 milioane acţiuni la un preţ de 56 dolari per acţiune şi a strâns 1,34 miliarde de dolari.

Daniel Dines l-a surclasat pe Ion Țiriac în Topul Forbes

Daniel Dines a fost inclus în Top 500 Forbes mondial, ajungând pe locul 464, potrivit Start-up Cafe. Fondatorul și CEO-ul companiei IT UiPath are o avere estimată la 8,7 miliarde de dolari. Ion Țiriac este cellalt român care apare în topul Forbes. În vârstă de 81 de ani, Ion Țiriac figurează pe locul 1914 în topul Forbes în timp real, la data de 22 aprilie 2021, cu o avere estimată la 1,7 miliarde de dolari.

Ce spune Daniel Dines despre el și UiPath

  • ”Ca fire, sunt destul de leneş, dar aveam un pic de talent la matematică şi am intrat uşor la facultate, la secţia de Informatică. Facultatea m-a dezamăgit, stilul, profesorii, nu prea am fost la facultate. Mi-a plăcut mai mult liceul. Într-o zi, un coleg mi-a zis că se angajase ca programator şi lua 300 de dolari pe lună. Eu cred că trăiam cu 30 de dolari pe lună atunci. Aşa că m-am apucat să învăţ, am petrecut toată vara studiind un limbaj de programare după ce am făcut rost de o carte. După câteva luni m-am angajat la o firmă care nu avea destule calculatoare. Aşa că lucram noaptea, de la 8 seara, pe un calculator de la ei. A fost plăcerea vieţii mele. Era un calculator puternic pentru perioada aceea, a fost jucăria mea timp de şase luni. Îmi puneam muzică, eram singur, studiam, lucram”
  • ”Când am ajuns eu în State, în 2000, erau deja vreo 200 de români la Microsoft. Am stat 5 ani în State şi m-am intors în 2005. Nu mă acomodasem acolo. Şi aveam > de antreprenor. Începusem să mă gândesc la nişte produse. Am avut nişte parteneri iniţiali, am făcut nişte businessuri de outsourcing, nimic major. Una din greşelile mele a fost că lucram speculativ. Asta e o greşeală pe care o fac mulţi antreprenori. Am făcut un produs pentru Windows, pentru >, dar nu a funcţionat, nu aveam nicio noţiune de marketing atunci. Când am făcut primele reclame în Google Adwords şi te limitau la un titlu de trei linii, nu înţelegeam cum poţi să reduci totul aşa mult într-un slogan”.

Primul client UiPath a fost din India

  • ”Primul client al UiPath a fost în 2014,  când o companie de BPO din India a venit la noi şi a spus că fac un proiect-pilot cu unul din competitorii noştri, dar că aceştia sunt foarte scumpi şi nu prea receptivi la sugestiilor lor. Testând ce facem noi, au văzut că se potrivea bine nevoilor lor. Am trimis trei oameni în India, inclusiv Marius (Tircă – n.red., al doilea fondator), unde au stat trei luni şi am înţeles în sfârşit piaţa. Ne-am dat seama că noi aveam produsul bun, dar eram într-o piaţă greşită. A fost noroc, un moment excepţional pentru noi. Dacă se intâmpla cu 2 ani mai deveme nu am fi avut un produs pregătit. Competitorii noştri ar fi avut timp să fie în faţă şi să sugrume piaţa. Următorul client important a fost Capgemini, care ne-a ales pentru că şi-au dat seama că aveam cea mai bună tehnologie la acel moment. Tot în 2014, un alt client a fost Cognizant, o firmă importantă americană, cu bază mare în India. Din feedbackul acestor 3 firme am reuşit să dezvoltăm produsul”.

Este atașat de România și îi place la București

  • ”În 2015 am primit prima finanţare, la un incubator la Londra, de 1,6 mil dolari. Am folosit fondurile ca să angajăm oameni şi să ne extindem. Ne-am mutat din apartamentul din Delea Veche în iunie 2015. Finanţarea ne-a ajutat să ne schimbăm mentalitatea,. Noi ne concentram să ne păzim „cash-ul”. Acum am reuşit să avem curaj să investim într-o piaţă bazându-te pe intuiţia că o să crească. E greu să te desparţi de bani când ai muncit pentru ei. În aprilie 2017 am ridicat o finanţare de 30 de milioane de dolari, la o evaluare a companiei de 110 milioane dolari. Am dat mai puţin de 30% din companie. La acel moment avem nevoie de capital şi am început să căutăm investitori. Fondul de investiţii Accel s-a mişcat cel mai repede. A fost o coincidenţă că era o româncă partener acolo. Luciana  (Lixandru – n.red) chiar ne spunea că nu credea că fondul va investi vreodată în România, nu era în target. Ei se uită la companii care pot valora un miliard. Nimeni nu se aştepta să ajungă la un miliard în 10 luni, dar şi în 6 ani dacă faci 10x nu e rău.
  • ”Eu sunt foarte ataşat de România, de colegi, de prieteni, de limbă. Imi place Bucureşti, mă simt bine aici. Nu sunt tradiţionalist, dar aş vrea să las o moştenire aici”.
Cookies