Cine este Daniel David, al cărui nume e rostit ca posibil candidat la prezidențiale. Doctor în psihologie și rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj

11 dec. 2024
8044 afișări
Cine este Daniel David, al cărui nume e rostit ca posibil candidat la prezidențiale. Doctor în psihologie și rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj
Cine este Daniel David, al cărui nume e rostit ca posibil candidat la prezidențiale. Doctor în psihologie și rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj | Sursa foto: Inquam Photos/Nichita Cojocea

Numele lui Daniel David ca posibil candidat la Președinție din partea PSD, PNL, USR, UDMR și minorități a fost rostit prima dată de către Kelemen Hunor.

Scenariul candidatului unic

Kelemen Hunor a declarat, într-un interviu la RFI, că partidele acestea au nevoie de un candidat comun la alegerile prezidențiale, dar trebuie un om care stârnește emoții puternice și că această persoană nu e niciunul dintre liderii acestor formațiuni politice: ”Cu tot respectul pentru Marcel, cu tot respectul pentru Ilie, nu, deci trebuie găsită o a treia persoană”:

Aș căuta un om care cunoaște și este familiarizat cu lumea politică, dar care în acest moment nu este în prima linie a partidelor politice, fiindcă PSD-ul nu va accepta să fie liderul PNL-ului, PNL-ul nu are cum să accepte, dacă nu a acceptat până acum, să fie liderul PSD-ului, e o chestiune logică și nici nu trebuie forțată foarte tare această variantă și atunci trebuie găsită o a treia cale. (…) Trebuie un candidat care stârnește emoții puternice”

Kelemen Hunor a mai spus că, în opinia sa, este nevoie de un om care poate să intre într-o dezbatere politică și care are calitățile necesare pentru a fi președintele României:

Sunt câteva personalități de acest gen, dacă vrem să căutăm în zona academică avem pe Daniel David, profesor universitar, rectorul UBB, nu am vorbit cu el, e părarea mea personală. Dacă vrem ceva din zona politică putem vorbi de Daniel Funeriu, de Toader Paleologu, de Crin Antonescu, personalități care au și capacitatea și calitatea intelectuală și calitățile umane, politice. Dar nu am vorbit cu ei. 

Cine este Daniel David, rectorul UBB

Rector al UBB Daniel David s-a născut în noiembrie 1972, la Satu Mare.

Este profesor „Aaron T. Beck” de psihologie clinică și psihoterapie (științe cognitive clinice) la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), directorul fondator al Departamentului de Psihologie Clinică și Psihoterapie din cadrul Universității Babeș-Bolyai și președinte al International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health.

În prezent (2009-) este profesor asociat (adjunct professor) și la prestigioasa instituție medicală Icahn School of  Medicine at Mount Sinai, New-York, SUA și directorul programului de cercetare la Albert Ellis Institute, New York, USA, un institut de referință la nivel internațional pentru cercetarea și practica în psihoterapie și sănătate mintală. De asemenea, a fost membru al Scientific Review Group în Social Sciences în European Science Foundation.

În anul 2017 a fost ales președintele Asociației Psihologilor din România, iar din anul 2022 este membru corespondent în Academia Română și membru al Academiei Europene (Academia Europaea / Academy of Europe).

Daniel David este unul dintre cei mai cunoscuți oameni de știință din România, fondator de școală de psihologie clinică și psihoterapie cognitiv-comportamentală.

De asemenea, Daniel David este:

  • Vicepreședintele Consiliului Național al Cercetării Științifice din Învățământul Superior (2008-2012)
  • Vicepreședintele Comisiei Prezidențiale pentru elaborarea și analiza politicilor în domeniile educației și cercetării (2008-2014)
  • Președintele Consiliului Cercetării Științifice din UBB (2008-2012)
  • Consilierul personal pe probleme de cercetare al Ministrului Educației și Cercetării (2005/2016)
  • A participat, în calitate de cooordonator de Pachete de Lucru, la demersuri naționale care au stat/stau la baza reformelor și legislației în domeniul educației și cercetării
  • Reprezentant pentru Științele Sociale la European Science Foundation (2008-2012)
  • Președinte al International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health (2004-2016)
  • Reprezentant național în European Association for Behavioral and Cognitive Therapies (2004-)
  • Expert/Consultant pentru agenții de finanțare a cercetării și învățământului superior din Africa de Sud, Australia, Israel, SUA (NSF/NIH) și UE (FP)
  • Membru în colective editoriale internaționale: „Journal of Personality Disorders: Theory, Research, and Treatment” (American Psychological Association), „Journal of Articles in Support of Null Hypothesis” (USA) etc.

Ce spune Daniel David despre apariția numelui său în context electoral

Rectorul UBB a reacționat la menționarea sa ca posibil candidat la președinție și a scris, pe blogul său, că pozițiile sale public exprimate până acum nu au avut niciodată un rol electoral:

Am văzut că în spațiul public circulă și numele meu, din zone mai formale sau mai informale, ca unul dintre potențialii candidați proeuropeni la alegerile prezidențiale din 2024. Probabil că numele meu a apărut ca urmare a angajamentelor mele publice constante pentru România euroatlantică, accentuate în perioada alegerilor din 2024, care să fie a tuturor, nu doar a unora! Dar aceste angajamente pentru România euroatlantică nu au fost pentru o potențială candidatură de acest fel, ci reprezintă ceea ce am ca valoare cardinală și care rămâne astfel pentru mine indiferent de această situație punctuală.

Apoi,  Daniel David mai spune că, deși a încercat să aibă „o atitudine de «no comment»”, întrebările legate vehicularea numelui său în acest complicat context politic, electoral și social  au continuat să îi fie adresate, felul în care vede lucrurile acum arată astfel:

  1. „În acest moment nu este vorba despre mine (și îndrăznesc să spun că nici despre alți potențiali candidați), ci despre ce doresc oamenii și cum văd situația și partidele politice (într-o democrație funcțională, totuși, acestea trebuie să fie vehiculele normalității politice).
  2. Cred că partidele proeuropene, în colaborare strânsă cu societatea civilă și cu atenție la nevoile și mesajul oamenilor, trebuie să facă o listă preliminară de aproximativ 5 potențiali candidați, veniți din mediul politic, socio-economic și cultural-academic (și alte medii relevante, dacă mi-au scăpat în enumerare).
  3. Acești candidați trebuie analizați rațional politic (ca partidele implicate să tragă în aceeași direcție) și riguros sociologic (pentru a vedea ce doresc oamenii), inclusiv partidele să analizeze variantele un candidat vs. doi candidați proeuropeni (pe direcția stânga-dreapta).
  4. Apoi, când va fi momentul, fără orgolii, cei care vedem o Românie euroatlantică, ne angajăm în susținerea candidatului care este cel mai bine poziționat.
  5. În paralel, este fundamentală organizarea funcțională a Parlamentului și propunerea unui Guvern cu oameni competenți și cu atenție la cetățeni, care să dea speranțe oamenilor și care să organizeze cât mai repede și în siguranța legalității și a statului de drept alegerile prezidențiale.”

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies