Cine este cel mai bogat român, conform TOP 300 Capital

de:
14 nov. 2013
0 Afișari
Cine este cel mai bogat român, conform TOP 300 Capital

Potrivit celei de-a XII-a ediţii a Top 300 Capital, care se lansează astăzi, averile însumate ale celor mai bogaţi 300 români se situează în jurul valorii de 21,5 miliarde de euro, în scădere cu 5 miliarde de euro faţă de ediţia din 2012 și 8 miliarde de euro față de cuantumul din 2011.

O schimbare importantă în vârful clasamentului o reprezintă faptul că, în acest an, Ioan Niculae ocupă primul loc, el fiind, deci, cel mai bogat român, conform ediţiei a XII-a Top 300. Potrivit calculelor Capital, averea sa este estimată la 1,7 miliarde de euro. Este, de altfel, singurul român care a reușit să-și păstreze averea peste pragul de un miliard de euro.

Podiumul bogaților este completat de familia Dan Adamescu, cu o avere estimată la 900 de milioane de euro, respectiv Ion Țiriac – 800-850 de milioane de euro.

Cele mai bogate 10 județe au înregistrat pierderi totale de aproximativ patru miliarde de euro. Cea mai mare pierdere pe cap de milionar s-a remarcat în București, media din Capitală fiind de 25 de milioane de euro, față de 19 milioane de euro în provincie. București și Ilfov sunt județele cu cei mai mulți milionari și cea mai mare valoare cumulată a averii acestora. Urmează Constanța, cei 23 de oameni de afaceri judeţeni având împreună o avere de 1,47 miliarde de euro. Cele mai mici averi ale milionarilor sunt în Călărași, Suceava, Botoșani și Giurgiu.

La calcularea averilor, Capital a ţinut cont atât de valoarea participaţiilor în companii, cât şi de valoarea bunurilor mobile şi imobile. Pentru evaluarea afacerilor s-au folosit multiplicatori de EBITDA – utilizați de companiile de audit și de consultanță pe piața de fuziuni și achiziții – diferiţi pentru fiecare industrie, actualizaţi în funcţie de potenţialul de creştere/scădere al sectoarelor respective sau de valorile de piaţă confirmate în cazul realizării unor tranzacţii recente în domeniile respective. Pentru averea personală s-au luat în calcul (acolo unde milionarii au colaborat cu redactorii Capital şi unde s-au putut verifica informaţiile) şi bunurile imobile (terenuri, clădiri) deţinute de milionari şi de familiile acestora, alte bunuri personale de valoare, precum şi conturile bancare. S-a ţinut cont şi de valoarea datoriilor.

Cookies