BAZAR

Cine este cel mai bine plătit cofetar din România, care nu ştia să facă nici măcar două ochiuri

De Flavian Dobre, 23 de ani, am auzit de la mama lui: „Dacă îl puneam să facă două ouă ochiuri le lipea de tavan”. Acum este cel mai bine plătit cofetar din România, câștigă 400 de euro pe zi doar pentru a învăța cofetarii din restaurantele și cofetăriile din toată țara arta de a face prăjituri.

„În anul 2012 am plecat în Norvegia pentru a studia Istoria Religiilor și la un moment dat voiam să fac o prăjitură pentru prietenii de acolo. Am sunat-o pe mama și mi-a dat rețeta. Am făcut o prăjitură cranț. A ieșit foarte bună, toată lumea a fost foarte încântată. Am mai făcut de câteva ori prăjitura cu același succes. Era un vis de-al mamei să aibă cofetărie. După șase luni am venit în vacanță în România și am făcut prima cofetărie la Buftea”, a declarat pentru Profit.ro Flavian Dobre.

De la visul mamei și până la realitate nu a mai fost decât un pas, Flavian implicându-se din ce în ce mai mult în perfecționarea sa și primind din plin și sprijinul părinților.

„Am căutat pe Internet să văd ce școli importante sunt în domeniu. Am plecat la Le Notre Ecole din Franța, cea mai mare școală de cofetari din lume. Sunt al doilea român care a terminat această școală. Am absolvit după șase luni. Școala a costat 21.000 de euro. Am venit în România, dar mi-am dat seama că nu mă pricep la plating, adică la aranjarea produselor pe farfurie. Am plecat la Etoile, Academia de Artă Culinară și Design Prăjituri, care a costat 12.000 de euro și pe care am absolvit-o după șase luni”, povestește Flavian.

Ultimele cursuri le-a terminat în acest an, la școala franceză de cofetărie, patiserie și artă culinară Stephan Glacier.

În anul 2014 a mers la primul concurs de cofetărie, Cupa României, unde a obținut locul 3. Pentru acest concurs a făcut cel mai scump tort din România, care a costat 7.800 de lei pentru care a folosit aur lichid și tehnica picturii pe tort. Apoi a urmat premiul de excelență la secțiunea gust tot la Cupa României și titlul de cel mai bun cofetar din România și Europa de Est.

În luna septembrie din acest an a participat la cel mai mare târg de cofetari din lume de la Munchen, unde se ține și Campionatul Mondial. A câștigat marele premiu la secțiunea decor tort și medalia de argint la secțiunea gust. Au participat cofetari din Franța, Belgia, Finlanda, America, Japonia.

Intenția a fost să participe și la secțiunea „arta în ciocolată”, doar că statuile pe care le-a făcut pentru concurs nu au mai ajuns la destinație, fiind pierdute pe drum de firma de transport.

Vrea să exporte prăjituri congelate în Spania și visează la o cofetărie „high tech”

„Am construit o fabrică de prăjituri congelate, a doua fabrică din România de astfel de produse. Investiția a fost de circa 100.000 de euro. Vrem să exportăm produse în Spania, unde am aflat că ar fi cerere de astfel de produse. Noi livrăm deja produse în rețeaua de cafenele Gloria Jeans și Starbucks”, spune Flavian Dobre.

El deține doar o cofetărie, în Buftea, și spune că e greu să te impui pe piață dacă nu îți construiești un brand puternic, scrie profit.ro. 


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button