Cine e Justițiarul de Berceni – și, mai ales, de ce. De vorbă cu tânărul care “fugărește” bețivi care hărțuiesc doamne în tramvai și șoferi care parchează aiurea

26 apr. 2022
4415 Afișari
Cine e Justițiarul de Berceni - și, mai ales, de ce. De vorbă cu tânărul care “fugărește” bețivi care hărțuiesc doamne în tramvai și șoferi care parchează aiurea

Într-o zi de primăvară însorită  în care lumea încă mai ciocnea ouă de Paște, iar traficul din București era d-ăla vis, de sărbători care golesc orașul, ne ajunge în fața ochilor o întâmplare cu înregistrare cu un justițiar din Berceni. Video. Cu acțiune și cu testimonial. Ne ajung  în fața ochilor “Jusițiarul de Berceni”, pe numele său Alexandru Constandachi și isprava lui din tramvaiul 1, în care doi cetățeni turmentați s-au pornit să hărțuiască o femeie. probabil ați văzut sau ați trăit – glume proaste, telefon băgat sub nas ca să facă poze doamnei, un tacâm complet (și dezgustător) al hărțuirii.

Ce-a făcut Alexandru Constandachi în această situație de STB care este, din păcate, destul de frecventă și în care, tot din păcate, nimeni nu se bagă? Păi, el s-a băgat. A intervenit. A apărat de niște agresori persoana agresată. 

Justițiarul din Berceni a sunat la poliție, i-a fugărit când au vrut să fugă și nu s-a lăsat până când situația nu a ajuns la deznodământul drept: amendă pentru agresori.

N-avem emoticoane cu artificii care să se vadă cumsecade pe site, dar aici ar fi fost loc de un lung șir de emoticoane cu artificii. 

După ce ne-am minunat și am publicat povestea, am zis că e musai să stăm de vorbă cu Alexandru, justițiarul din Berceni. Ce i-o fi venit să se facă justițiar în cartierul copilăriei?

Justițiarul de Berceni: Îmi plac civilizația și voluntariatul

Pe pagina lui de Facebook de justițiar – care se cheamă, logic „Justițiarul de Berceni”, Alexandru se descrie astăzi foarte, foarte simplu:

Mă numesc Alexandru, îmi plac civilizația și voluntariatul și, în general, intru în polemici cu cetățeni care parchează ilegal.

Dar am zis că merită… ba nu, am zis că trebuie să aflăm un pic mai multe despre el, chiar de la el. Și am stat puțin de vorbă cu Alexandru.

B365.ro: De ce „Justițiarul de Berceni”? De când?

Alexandru Constandachi: „Justițiarul” a fost porecla dată de o colegă acum vreo 3 ani. Pe atunci sunam la Poliția Locală când vedeam mașini parcate pe trotuar. Anul acesta, m-am hotărât să fac o pagina și să public tot ce fac ca „justițiar”. Iar Berceni este cartierul meu unde m-am născut și crescut.

„Ai mei mă susțin, dar mereu se îngrijorează să n-o pățesc”

B365.ro: Care a fost cel mai dubios moment, de când faci asta?

Alexandru Constandachi: Cel mai dubios moment a fost chiar recent. Era un cetățean parcat pe trotuar. Avea nr de telefon în geam, așa că l-am sunat și l-am rugat să mute mașina. Nu a vrut, am sunat Poliția Locală si l-au amendat. După jumătate de ora m-a sunat. Ma așteptam la amenințări si injurii, dar culmea, omul m-a sunat ca să îmi dea sfaturi cum sa procedez ca să nu îmi pun viata în pericol. Am vorbit vreo 20 de minute despre parcat aiurea, criptomonede, educația din România și multe altele.

B365.ro: Și cel mai mișto moment? Ăla în care și-ai zis că are cu-adevărat sens să faci ce faci.

Alexandru Constandachi: Până acum, cred ca cel mai mișto moment a fost chiar cel ce s-a viralizat zilele acestea, cu cei doi cetățeni turmentați. Mereu am avut dorința să salvez, iar faptul ca am intervenit pentru doamna din tramvai care era hărțuită de ei mi-a dat o bucurie interioară știind că pot să ajut persoane în situații vulnerabile.

B365.ro: Prietenii, familia, iubita – ce zic ai tăi de «bătăliile» tale de pe străzile din București?

Alexandru Constandachi: Toți apropiații mei mă susțin, dar mereu se îngrijorează să nu pățesc ceva. De fiecare data trebuie să le reamintesc că mă descurc de minune în situații complicate. 

Cu Alexandru chiar trebuie să mai stăm de vorbă, că ne-a plăcut.

Nice to meet you, Justițiare de Berceni!

PS Mai lăsam aici un video cu Justițiarul în acțiune. În Berceni

 

Cookies