Cine e de vină pentru tragedia de la Piatra Neamț. Răspunsul greu de digerat al ministrului Tătaru

15 nov. 2020
11 Afișari
Cine e de vină pentru tragedia de la Piatra Neamț. Răspunsul greu de digerat al ministrului Tătaru

Sâmbătă seara. Pitra Neamț, România. O știre teribilă umple ecranele televizoarelor și social-media: un incendiu a izbucnit la Secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Piatra-Neamţ. 10 oameni au murit: pacienți la terapie intensivă, un medic care a sărit în foc să-i salveze... Cine e de vină pentru tragedia de la Piatra Neamț?

Tragedia de la Piatra nemț completează o serie absolut sinistră de dezastre din sistemul medical românesc. Incendiul de la Maternitatea Giulești din București și drama Colectiv sunt evenimente devastatoare din istoria foarte recentă. Pe ani, arată astfel:

  • 2010 – Incendiu la Maternitatea Giulești din București. 6 bebeluși morți.
  • 2015 – Incendiul din clubul Colectiv din București. 64 de tineri morți
  • 2020 – Incendiul de la Spitalul Județean Piatra Neamț. 10 pacienți morți.

Când se întâmplă o tragedie de asemenea dimensiuni, prima întrebare e „Cum e posibil?” E, aproape întotdeauna, rostită cu revoltă și îngrozitoare neputință.

Cine e de vină pentru tragedia de la Piatra Neamț

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, anunța că, în timpul incendiului izbucnit sâmbătă seara la Spitalul Judeţean din Neamţ, au ars complet opt paturi de la ATI, iar alte opt, aflate într-un salon alăturat celui în care s-a produs incendiul, pot fi folosite.

Apoi, târziu în noapte, întrebat „Cine e de vină pentru tragedie?”, ministrul Tătaru avea să dea un răspuns tulburător: „Pentru situaţia de 30 de ani, şi pentru autorităţile locale şi neimplicare cred că suntem vinovaţi toţi din această ţară, nu numai sistemul medical şi nu numai autorităţile locale, fiindcă am acceptat timp de 30 de ani să trăim într-o astfel de situaţie medicală”, a spus ministrul Sănătății, citat de Agerpres.

Tragedia de la Piatra Neamț și haosul administrativ de aici din ultimul an

Spitalul Județean din Piatra Neamț a avut a schimbat, numai în ultimele 10 luni ale acestui an, 8 directori.

  • 19 decembrie 2019 – 17 martie 2020 – Alexandru Juncu
  • 17 martie – 3 aprilie – Toader Mocanu
  • 3 aprilie – 9 aprilie – Florin Ionut Apostoae
  • 9 aprilie – 17 mai – Daniela Marcoci
  • 17 mai – 20 mai – Marius Ghineț
  • 21 mai – 8 octombrie – Silviu Verzea
  • Din 28 octombrie – Lucian Micu

„Directorul de 3 zile”, Marius Ghineț, era patronul unei fime de pompe funebre, a fost numit de către Guvern manager interimar în locul medicului Daniela Marcoci. Numirea a stârnit atunci comentarii și contoverse. Iar numirea a fost făcută de către Guvern pentru că, până pe 20 mai, pe durata stării de urgență, a fost scos din subordinea Consiliului Județean.

Cookies