Cine e Andreea Moldovan, cel mai controversat oficial guvernamental din MS, mâna dreaptă a lui Vlad Voiculescu

14 apr. 2021
567 afișări
Cine e Andreea Moldovan, cel mai controversat oficial guvernamental din MS, mâna dreaptă a lui Vlad Voiculescu
Sursa foto: Digi 24

Numită de Vlad Voiculescu în poziția de secretar de Stat în Ministerul Sănătății, cu experiență în managementul de spital, și mai nou, aflată în centrul scandalului momentului - Cine este Andreea Moldovan, semnatara ordinului care a dus la demiterea ei și a Minstrului Sănătății Vlad Voiculescu?

Andreea Moldovan, medic epidemiolog de profesie, a fost primul secretar de stat numit în funcție de fostul Ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu. Aceasta a ocupat până la preluarea acestei funcții postul de director medical al Spitalului de Boli Infecțioase Brașov și se numără printre cei mai cunoscuți medici epidemiologi din țară. A coordonat gestionarea pandemiei în județul Brașov încă de la începutul pandemiei.

Ce experiență are Andreea Moldovan în domeniul sănătății?

Fostul secretar de stat din cadrul Ministerului Sănătății a absolvit Medicina în Târgu Mureș, este medic primar cu specializare în boli infecțioase, dar și medic specialist în epidemiologie, după cum declara Vlad Voiculescu pe pagina sa de Facebook când a desemnat-o pe Andreea Moldovan în funcție. În anul 2009, aceasta a devenit Bursieră de Excelență a Societății Internationale de Boli Infecțioase. A efectuat un stagiu medical la Geneva, unde a colaborat cu profesorul universitar Didier Pittet, cunoscut drept părintele modern al igienei mâinilor, măsurile propuse de acesta la nivel mondial fiind responsabile pentru scăderea importantă a ratei infecțiilor nosocomiale din spitale dar și pentru salvarea de vieți omenești.

Andreea Moldovan a revenit în țară în urmă cu 10 ani, iar în 2013 spitalul privat din Brașov în care aceasta coordona Compartimentului Prevenire și Control al Infecțiilor Nosocomiale a câștigat premiul pentru Cel mai curat spital din Europa, premiu care este acordat anual de Organizația Mondială a Sănătății. De anul trecut, Andreea Moldovan a preluat funcția de director medical al Spitalului de Boli Infecțioase din Brașov, spital încadrat de la începutul pandemiei în linia întâi COVID.

Aceasta a fost implicată și în cursuri și campanii de informare despre importanța igienei mâinilor, a igienei generale, consumului de antibiotice, dar și în proiecte de prevenire a infecțiilor. Aceste acțiuni au vizat cadrele medicale, studenții, elevii din școli, dar și populația generală.

Fostul Ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, declara că Andreea Moldovan va avea responsabilități privind gestionarea crizei din sistemul medical, dar și pentru buna derulare a campaniei de vaccinare.

Ordinul semnat de Andreea Moldovan ar fi dus la demiterea ei și a ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu

Andreea Moldovan este oficialul guvernamental care a provocat cea mai nouă criză de comunicare din Guvern, ba chiar și de funcționare a Executivului, și care a motiv decisiv în deciziile de demitere de azi – demiterea sa din funcția de secretar de stat și a lui Vlad Voiculescu de la conducerea Ministerului Sănătății. Vorbim, desigur, despre ordinul care schimbat criteriile de carantinare a localităților, un set de criterii despre care înalți oficiali, inclusiv premierul, au aflat abia la publicarea lui în Monitorul Oficial.

Fostul secretar de stat în Ministerul Sănătății a vorbit aseară la Digi 24 despre ordinul care introduce noi criterii pentru carantinarea localităților. Andreea Moldovan a declarat că și după această schemă de calcul, dar și după cea veche, Bucureștiul ar fi trebuit carantinat. Potrivit surselor, premierul Florin Cîțu nu a fost informat înainte ca ordinul să ajungă în Monitorul Oficial. Un alt subiect de controverse îl reprezintă faptul că Andreea Moldovan a semnat în încheierea documentului, și nu Ministrul Sănătății.

Acest ordin intră în atribuțiile mele și era normal ca eu să-l semnez. Nu pică din cer, e un ordin pentru care am început discuțiile în urmă cu o lunăam avut discuții cu reprezentanți ai INSP și DSU. Au fost două zile de discuții, atunci chiar s-a comentat în presă pe marginea acestor criterii de carantinare. Am agreat o formă finală pe care am supus-o ulterior discuției în Comitetul Tehnico-Științific. A fost o singură remarcă privind raportarea la 50.000 de oameni sau 100.000 de oameni ca reper (la numărul de teste, n.r.), însă toți membrii participanți au avut ocazia să-și exprime punctul de vedere și s-a votat această formă finală, a declarat Andreea Moldovan în cadrul emisiunii unde a fost invitată aseară.

Totodată, ea consideră că ordinul nu e „mai dur”, ci mai „obiectiv”, deoarece noua formulă de calcul include indicatori cuantificabili. 

E foarte important să știm un aspect macro, pentru că degeaba închidem doar o localitate mică – dacă va fi să se închidă, nu zic că e cazul acum – e important să știm ce e de făcut, a precizat Moldovan.

 „Dacă luăm în calcul vechea grilă de analiză, și pe acea grilă Bucureștiul e de carantinat”

Întrebată dacă aplicabilitate noii grile va duce la încadrarea Capitalei în rândul localităților carantinate, Andreea Moldovan a declarat că Dacă luăm în calcul vechea grilă de analiză, și pe acea grilă Bucureștiul e de carantinat”.

Aceste criterii sunt obiective. Exact cum am spus, decizia de carantină e decizie complexă, care ține de mult mai mulți factori. Acești indicatori sunt adjuvanți, ca să ne arate din punct de vedere epidemiologic unde este situația actuală. Dar decizia este mult mai amplă decât cea bazată strict pe acești indicatori”, a mai precizat fostul secretar de stat.

Aceasta a spus că nu a discutat personal cu premierul, însă documentul a fost discutat și votat în Comitetul Tehnico-Științific, care e un comitet interministerial unde se decid și hotărârile Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Iată, mai jos, noile criterii utilizate în vederea instituirii carantinei zonale:

Cookies