Bineințeles că ați auzit de Parintele Arsenie Boca, dar cine nu a auzit? Iconițe cu chipul sau charismatic decorează retrovizoarele taximetristilor. Bunicuțele și mamele fac pelerinaje la mormântul său de la Mănăstirea Prislop, în căutarea unui sprijin divin. A fost declarat Sfânt de catre popor, înainte de a fi canonizat de BOR. În jurul legendei sale s-a dezvoltat o înfloritoare industrie de iconițe, brelocuri, cărți și cărticele, poze și talismane made în China. Astăzi este idolatrizat, dar, poate nu știați, în timpul vieții a fost vândut de zeci de Iuda, nu de unul singur. O armată de turnători la Securitate care în față i se arătau drept prieteni credincioși, oameni simpli sau preoți. Mai jos, ce gânduri avea Părintele Boca în plin comunism, așa cum au binevoit să inregistreze turnătorii pentru eternitate.
Mulțumim, turnătorilor, fără voi nu am fi știut niciodată ce credea Părintele Arsenie Boca despre asasinarea lui J.F Kennedy. Ce crede despre sărbatoarea Paștelui sau despre Crăciun, despre Inchiziție, despre fachirii indieni din care securiștii erau convinși că se trage, despre Rembrandt, Rafael, Marx și Lenin, mașini, blocuri, coadă la butelii, socialism și lista e o lungă serie de podcasturi turnate în București, oraș în care Arsenie Boca a trăit și a pictat după anul 1959. Mulțumim pentru tenacitatea și pasiunea cu care ați înregistrat în căpșorul vostru pus pe rele, tot ce gândea Părintele pe vremea când locuia și picta icoane sau biserici în București. Despre cum l-a înfățișat pe Pruncul Iisus în zeghe, în altarul Bisericii Elefterie din București, am scris aici.
Părintele Arsenie Boca trăiește și înflorește în memoria colectivă, deși a plecat la Ceruri acum 31 de ani. Batrân, grav bolnav și paralizat, urmărit și pedepsit, fără să mai aibă voie să poarte rasa monahală și să slujească în vreo biserică, încă din anul 1959. I-au interzis taina preoției, dar nu au putut să i-o ia din suflet și din purtare. Până în ultima zi din viață, Securitatea i-a înregistrat fiecare mișcare. Nu ar fi reușit să facă din asta o performanță a lucrării “operative de urmărire” fără turnători, fără “surse”. Am citit dosarul de securitate deschis pe numele Părintelui încă din anul 1943 când era stareț la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus. Se oprește abia în decembrie 1989, în luna morții sale și luna renașterii noastre naționale când am început brusc să ne întrebăm cine ne-au fost turnătorii.
Cine au fost turnătorii? Așa cum reiese din volumul de documente “Părintele Arsenie Boca în Arhivele Securitățîi”, publicat de Editura Agnos, în 2016, volumul III, unii dintre acești bravi creștini s-au numit: Timplaru Ion, Neacșu, Mușat N, Nicolescu Aurel, Timotei, maiorul Papalache plus agenții Ermina Găinaru, Ilie Popescu pensionar, Ion Gainaru, Franz Schmidt, Savian Bunescu din Domnești, preot în Drăgănești, Sorin Bunescu, Alex Rădulescu din Călărași, Gabriela Runceanu, asistență medicală, Constantin Grigorescu, preot și mulți, mulți, mulți alții. Ce nume ilustre de români: Găinaru, Papalache, Popescu, Bunescu.
“Să instruim sursa de felul cum să procedeze pentru a-l cunoaște” recomandă superiorii. Fără urmăritori nu am fi știut niciodată, dar never ever, ce a făcut OBIECTIVUL BRATU în ziua de 8-9-1962, de pildă, am luat o zi la întâmplare. Ce putea să facă? “A ieșit din casă trăgând un cărucior de butelie”, mare păcat! Ba mai mult. A făcut mai mult : “BRATU a plătit costul unei butelii încărcate după care a dat butelia goală în schimb, luând butelia pe care pus-o în căruț și după cca 3 secunde a plecat trăgînd după el căruțul pe strada Bărbusanu Ghinea-Litovoi Voievod, întrând în casă, erau orele 18.55”. (“Părintele Arsenie Boca în Arhivele Securității”, Editura Agnos, volumul III).
Credeți că asta a fost tot? A dat butelia descărcată, a dus butelia încărcată, a mers cu butelia încărcată, a tras căruțul? Nu! Nu s-a liniștit deloc, surpriză colosală pentru agenți. BRATU a ieșit din casă imediat după ce a dus butelia încărcată sus. Ghici ca să ce? De ce a mai ieșit seara din casă? Ca să uneltească împotriva orânduirii socialiste? Să vedem: “A ieșit din casă, a luat tramvaiul 2, a scos un bilet de 0.25 lei după care a ocupat loc pe partea stângă. La secția ITB Popa Petre, BRATU a coborât din tramvai, a intrat în Higiena unitatea 73 și a fost văzut bărbierindu-se. La ora 19.40, BRATU a ieșit din frizerie, a urcat în tramvai, a luat bilet și…”, bla bla, bla, raportul continuă. Deci, rețineți, a fost ziua în care Părintele a ieșit să se bărbierească și a luat un bilet de tramvai de 0.25 lei, de parcă ar fi mai fi existat unul de 0,30 lei, că deștepți mai erați milițienilor!
Delatorul Nicolescu Aurel: ”Era deghizat și lucra ca pictor, este bărbierit și poartă ochelari, nu mai are barbă, l-am întrebat dacă mai este la mănăstirea Sîmbăta. El mi-a răspuns: Copile, nu-mi face rău”.
O altă turnătoare raportează vizibil impresionată: “E așa de frumos ca Iisus Hristos, mi-a dat să citesc 40 de acatiste, am plâns și el mi-a zis să nu mai plâng că am ochii bolnavi”. Apoi au vorbit despre războiul din Vietnam, despre ce mai puteau să vorbească? Sursa Barbu este și mai perfidă. Se duce să-l roage pe Părinte să-i primească fiul care a terminat Liceul de Arte Plastice, secția Pictură, să lucreze sub îndrumarea sa: “Căci nereușind băiatul la examenul de admitere la facultate, dorește să facă ucenicie de pictură bisericească până la următorul examen de admitere”. Nu știm dacă Părintele i-a luat feciorul să-l învețe pictură, însă știm ce a relatat sursa Barbu că a mai făcut părintele în acea zi. Ghici ce? “A luat tramvaiul 2 până la Depou, l capăt, apoi a luat autobuzul nr 58 spre Mihăilești, coborând la prima stație după ce a trecut râul Argeș, de unde a luat-o spre dreapta pe jos, distanță de 1 km, până în comuna Alexandru Drăgănescu, oprindu-se la o biserica”. Era chiar biserica pe care avea să o picteze.
În dată de 27 martie, 1963, lt.maj Ene Dumitriu raportează :” Sursa comunică următoarele: in cursul lunii ianuarie am discutat în atelier despre hipnotism și a relatat BOCA ZIAN că a fost odată la cineva care hipnotizează și a participat la o ședință. În cadrul acestei ședințe, persoana respectivă a dat ordin lui BOCA să execute ordinele lui și BOCA a zis că și-a dat seama de ceea ce se petrece cu el.(…) A dat un exemplu care se referea la unii fachiri indieni unde se practică pe scară largă aceste obiceiuri. Exemplul constă în următoarele: că un fachir face ca o mare mulțime adunată într-o piață să fie sugestionată în felul următor. Văzând toți cum un om se ridică spre cer legat de o frânghie până nu se mai vede. La un moment dat trimite un cuțit după el și din persoana respectivă începe să cadă jos bucățele de carne. Toți cei prezenți trăiesc aceeași imagine. Mai spunea că aparatele fotografice nu înregistrează aceste lucruri”. Semnat, Sursa Neacșu, scuzați agramaticalismele, dar e citat exact.
Sursa Timotei: “BOCA este foarte precaut în discuții pe teme politice. Am discutat cu el despre asasinarea președintelui Kennedy. Din cauza lăcomiei s-au deformat în așa hal, încât doresc cu orice preț războiul pentru a-și putea plasa armamentul pe care-l fabrică, ca să aibă profituri cât mai mari -a spus BOCA- . Monopoliștii și slugile lor nu se dau înapoi de la crime ca doar, doar se va aprinde războiul aducător de profit (..) Eu îmi dau seama că BOCA este șmecher și dacă susține comunismul este numai de frică, că nu este convins de ce spune. El ar dori să fie undeva la mănăstire, iar lumea să-i aducă daruri și să trăiască bine, fără prea multă muncă, numai să le vorbească lucruri despre mântuirea sufletului și sub influența pe care are la lume să-i aducă daruri”. Iar vrednica Măicuța Ionescu îi aduce bomboane “obiectivului” și apoi pârăste tot.
În anul 1964, sursa Timotei ii transmite căpitanului Alecșuc Ștefan. “ Sursa într-una din zile a abordat problema despre facerea lumii. BOCA a spus că zilele despre care este vorba în Biblie nu sunt șase zile, ci sunt ere geologice, că la Dumnezeu o zi este ca o mie, și o mie ca o zi. Am discutat despre Inchiziție și despre Giordano Bruno care a fost ars pe rug de Inchiziție. BOCA a spus că Giordano Bruno nu trebuia să se bage în dogmele religioase și să-și fi văzut de problemele pur științifice ca Kepler și Copernic. Am discutat despre sărbătorile care nu se mai țin de instituțiile statului, Paște, Crăciun, iar BOCA s-a abținut spunând că noi suntem mielul care suge la două oi, sau ca măgarul la doi stăpâni. Am discutat despre proorocul Iassna care a oprit Soarele în loc în timpul unui război, iar el a spus că nu este vorba despre oprirea Soarelui, ci li s-au părut lor pentru ca luptându-se timpul trecea mai greu”.
Astăzi, în a doua zi de Paște, 2021, în al doilea an de Pandemie, voi incheia cu Sursa Rafael: “Din observațiile mele am dedus că BOCA ARSENIE nu este un călugăr bigot, ci foarte înțelegător pentru orice situații și merge în pas cu progresul. Ține la principiile religioase și orice situații le raportează la dogmele creștine spunând că Hristos a fost primul comunist pe lume. Sursa promite ca va sta mai mult de vorbă cu dânsul”.
Și așa au făcut toți, au stat mai mult de vorbă cu Dânsul. Iar Dânsul le-a răspuns spunându-le: “Copile să nu-mi faci rău”. Dânsul pe toți i-a primit și i-a ascultat, deși știa că de asta au venit: ca să-i facă rău.
Vedeți mai jos și articolul despre Altarul Bisericii Elefterie din Bucureșiti pictat de Părintele Arsenie Boca in perioada in care era urmărit.
Data viitoare o să vă povestesc ceva ce chiar că nu stiați: cum a pictat Părintele Arsenie Boca o parte din fresca de la Ateneul Român din București.