Care este domeniul cu cele mai mari creșteri salariale din România

de:
20 mai 2014
0 Afișari
Care este domeniul cu cele mai mari creșteri salariale din România

În medie, creşterile salariale sunt de cel mult 5% anual în domeniul privat, însă chiar dacă au trecut prin criză, unele industrii şi-au răsfăţat salariaţii. Cel mai bine pare să le fi mers angajaţilor din industria tutunului. Cea mai mare creştere a salariilor faţă de 2008 o au cei care lucrează în fabricile de ţigarete, scrie Digi24

Aici creşterea este de peste 200%. Nici cei care lucrează în asigurări sau în industria extractivă nu se pot plânge, pentru că salariile lor aproape s-au dublat în această perioadă. În timp ce lefurile au crescut doar pentru unii norocoşi, preţurile s-au majorat pentru toţi românii cu mai bine de 30% în aceşti şase ani de criză. Cu alte cuvinte, chiar dacă salariul mediu net a crescut în aceşti ani de la 1.200 de lei la 1.700 de lei, scumpirile au anulat creşterea nivelului de trai.

„Anul 2013 este singurul an din ultima perioadă în care creşterile salariale efectiv realizate au fost mai mari decât rata inflaţiei”, explică Nicoleta Dumitru, manager firmă de audit.

Reprezentanţii industriei de prelucrare a tutunului spun însă că cifrele prezentate de statistică sunt mai optimiste decât realitatea din fabrică.

„În martie, de obicei în industria tutunului sunt plătite bonusurile anuale. Prin urmare nu creşte salariul atât de spectaculos”, spune Gilda Lazăr, reprezentant producător de ţigări.

Salariile au fost majorate în special în industriile care produc pentru export şi în domeniile în care s-au conturat sindicate puternice, spun specialiştii în resurse umane. Aici, lefurile au crescut cu până la 10 % în fiecare an, dublu faţă de medie.

La polul opus, acolo unde s-au tăiat bonusuri şi prime, se află domeniile influenţate direct de veniturile românilor şi de puterea lor de cumpărare, adică lanţurile de magazine şi serviciile financiare. Chiar şi în anii de criză, în mediul privat s-a pastrat obiceiul de a recompensa doar angajaţii cheie din companii.

Cookies