Cine a tăiat, de fapt, apa de la robinet și a lăsat nespălat jumătate de București

07 iul. 2022
2961 Afișari
Cine a tăiat, de fapt, apa de la robinet și a lăsat nespălat jumătate de București
Oana Titică: Cine a tăiat, de fapt, apa de la robinet și a lăsat nespălat jumătate de București

Bună dimineața, dragi cititori, vedeți și voi ce necazuri se întâmplă în orașul nostru. După ce totul a devenit din nou chiar mai scump decât zilele precedente, făcându-ne să ne întrebăm când se va opri totuși această creștere, acum jumătate din București este și ușor nespălată. Noroc că plouă.

De la începutul lunii iulie, capitala țării noastre în formă de pește stă fără apă caldă și pare că responsabilii (cei care ar trebui să aibă grijă ca noi să fim spălați) nu se înțeleg referitor la ce a cauzat situația. Într-un interviu pentru G4Media, Claudiu Crețu, directorul Termoenergetica, a explicat că lipsa apei calde se întâmplă din cauza unei revizii la CET Sud, care revizie trebuie să se întâmple cu centrala oprită, iar blocurile care primeau apă caldă de la respectivul Sud ar trebui să fie acum alimentate de la CET Progresul, dar acesta nu face față fiind un număr prea mare de blocuri. De asemenea, ar exista ‘lucrări de reparații pregătitoare’ pentru sezonul de iarnă 2022, care ne vor ajuta să stăm doar în chiloți în case de Crăciun. Toate bune și frumoase, pâna când cei de la Elcen au transmis printr-un comunicat de presă că CET-urile sunt bine mersi, doar că rețeaua de distribuție este atât de vai morții ei încât ei nu au avut ce să facă și a trebuit să închidă CET-urile. ‘Din cauza problemelor din rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica ELCEN a fost nevoită să oprească forțat CET Progresu pentru a evita defecțiuni majore.’, au declarat reprezentanții. Până la remedierea situației și până se pun de acord de la ce ni se trag problemele, o soluție ar fi ca angajații acestor companii, cei care locuiesc în apartamente cu centrală, să lase populația Bucureștiului să meargă să facă duș la ei acasă, pentru suma potrivită, desigur.

***

Dar și asta ar putea cauza probleme, fiindcă, uneori, cand îți intră persoane străine în casă există riscul să te îndrăgostești iremediabil și să îți părăsești familia, cum s-a întâmplat cu britanicul Tony Garnett, 29 de ani, care și-a lăsat soția și copiii ca să se mute cu ucraineanca refugiată pe care aceștia o primiseră în casă. Numitul Tony a fost ulterior bălăcărit pe social media și în presă, unii cerând chiar deportarea ucrainencei Sofia, fiindcă este o ‘home wrecker’, dar în ciuda acestor agresiuni verbale, britanicul a declarat că este foarte fericit cu noua lui iubită, deși nu mai are voie să își vadă copiii. Nu știm dacă există astfel de cazuri și la noi, dar probabil chiar dacă vreun bărbat român ar fi avut astfel de idei, el ar fi fost lovit în cap cu tigaia de soție până se potolea, urlând „UNDE SĂ PLECI TU COSTELE CU PANARAMA AIA?!?” fiindcă noi nu suntem amabile și politicoase ca englezoaicele.

**

Există persoane care, o dată ajunse în concediu în altă țară, sunt atât de impresionate de locul respectiv încât își doresc să se mute definitiv acolo, fiindcă ‘e mai curat’, ‘românii sunt nașpa’ și alte astfel de descrieri. Sigur, peisajele sunt mai frumoase în Grecia, mâncarea e mai bună în Italia și lumea nu parchează pe trotuare în multe locuri din Vest, dar, de exemplu, anumite țări păstrează restricții anti-covid complet aleatoriu. Șoferii de autobuz zbiară la tine să îți pui masca după ce tocmai ai ieșit dintr-un club cu 500 oameni transpirați și fără mască. De asemenea, România e o țară sigură (nu mergi la mall stresat că te împușcă cineva cand intri să probezi chiloți), iar ca femeie poți merge lejer noaptea singură pe stradă (cu excepția anumitor zone, probabil), plus că poți să cobori să îți cumperi ciocolată și vin spumant la 3 dimineața în orice cartier, dacă asta îți dorești, că nu se închid toate magazinele la 6 seara. Pentru cei care vor să trăiască ‘sănătos’ și veșnic, poate ciocolata și spumantul de noapte nu sunt o prioritate, dar pentru alții sunt importante. Ca să confirme parcă, această teorie că nu suntem noi chiar cea mai varză țară de pe planetă, dar și poate pentru ca a fost bălăcărit mult în ultima vreme, Alexandru Rafila a făcut o declarație care ne-a dat speranță, în contextul creșterii cazurilor de Covid – ‘Eu nu aș vrea să mergem cu scenarii de genul acesta, legate de restricții. Prefer să informez populația, să le ofer acces la investigații și tratament, iar măsurile de protecție individuală să devină obișnuite pentru marea majoritate a concetățenilor noștri. Nu cred că în momentul de față România poate să suporte o nouă introducere a unor restricții care să afecteze viața economică și socială. Gradul de suportabilitate a acestor restricții cred că a fost atins în trecut, când poate nu au fost luate măsurile cele mai potrivite din punct de vedere medical, dar mă rog.’ 

‘Dar mă rog’ într-adevăr. Mai bine mai târziu decat niciodată, sau, cum se zice în străinătate, better late than ugly. 

Vă urez o ploaie plăcută și ne reauzim săptămâna viitoare.

Nota B365.ro: Pe ploaie se recomandă lectura:

Cookies