„Cine-a plantat zambile în fața blocului, să strângă!” Motiv de ceartă de sezon la bloc, în București. Ceartă și amenințare cu amenda de 10.000 de lei

14 mart. 2023
862 afișări
"Cine-a plantat zambile în fața blocului, să strângă!" Motiv de ceartă de sezon la bloc, în București. Ceartă și amenințare cu amenda de 10.000 de lei. Sursa foto: Facebook/ Bukureștiul

Bucureștenilor nu le este permis prin lege să planteze zambile sau alte flori în grădinile din fața blocului sau în alte locuri publice.

Cei care doresc să își amenajeze un spațiu verde lângă bloc au nevoie de autorizație de la primărie.

Persoanele care nu respectă legea, riscă să fie sancționate.

„Fără zambile plantate în fața blocului”

Zambilele sunt o decorațiune potrivită pentru înfrumusețarea spațiilor verzi și pentru aducerea prosperității în cartier. Însă, dacă vă gândiți să faceți un „bine” vecinilor voștri sau sectorului în care locuiți și să plantați flori sau copăcei, trebuie să știți că legea interzice acest lucru.

Un cetățean al Sectorului 2 a lăsat un bilețel pe un panou al scării de bloc, pentru a-și avertiza vecinii să nu mai planteze zambile în fața blocului:

Amenzi, atenție, de 2.500 de lei, pentru cei care plantează zambile în fața blocului, fără să ceară permisiunea de la primărie! Oamenii legi au început deja să verifice zonele!”

Bilețelul lăsat pentru locatarii din Sectorul 2
Bilețelul lăsat pentru locatarii din Sectorul 2. Sursa foto: Facebook/ Bukureștiul

O imagine cu biletul respectiv a fost postată pe pagina de Facebook Bukureștiul. Imaginea respectivă a strâns sute de aprecieri și zeci de comentarii.

Persoanele din comentarii au luat în glumă bilețelul și au lăsat câteva comentarii menite să stârnească râsul cititorilor.

Câteva dintre comentarii:

  • „Asta pentru că Primăria trebuie să planteze niște parcări.”- C. B.
  • „D-aia dau amenzi. Că nu-s petunii!”- L. T.
  • „Mare ți-e grădina.”- I. L.
  • „Dar păpădii putem?”- D. S.

În ciuda comentariilor și a reacțiilor din partea internauților, ceea ce scrie în bilet este adevărat.

Conform Hotărârii 955/2004, Art. 27:

Activitatea de amenajare a spațiilor verzi cu flori și arbuști se va realiza conform procedurilor tehnice din prezentul regulament-cadru.”

Dacă locatarii blocului vor să contribuie la amenajarea spațiului verde, aceștia pot discuta cu proprietarii. În baza unei hotărâri a Adunării Generale a Asociației de Proprietari, legea spune că pentru întreținerea spațiului verde din fața blocului, orice locatar poate să contribuie, dar numai după acordul tuturor proprietarilor.

Conform legii 196/ 2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, prevederile regulamentului de bloc trebuie respectate de absolut toate persoanele care intră în acel bloc, nu doar de proprietarii de apartamente sau chiriași.

În Ordinul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nr. 1.508/2019 privind aprobarea conținutului-cadru al statutului asociației de proprietari și al regulamentului condominiului, document care a fost publicat de curând în Monitorul Oficial, se precizează că:

Toți proprietarii, precum și chiriașii din condominiu, persoanele care locuiesc, persoanele care sunt găzduite pe perioadă determinată sau persoanele aflate în tranzit în condominiu sunt obligate să respecte prezentul regulament.”

La ce sumă pot ajunge amenzile

Conform gândul.ro, amenzile pentru nerespectarea regulamentului de bloc pot ajunge până la 10.000 de lei:

Legea 196/2018 stabileşte şi sancțiuni în cazul nerespectării regulamentului de bloc, iar amenzile ppleacă de la 500 de lei şi pot ajunge până la 10.000 de lei în cazul în care se schimbă de către proprietar destinaţia locuinţei sau spaţiului  fără autorizaţiile şi aprobările legale, se modifică aspectului proprietăţii comune sau al neexecutarii de către proprietar a lucrărilor de întreţinere, reparaţii sau de înlocuire a elementelor de construcţii aflate în proprietatea sa individuală, dacă aceasta este de natură să aducă prejudicii celorlalţi proprietari”

Te-ar putea interesa și:

Cookies