Cine-a furat cărțile scriitorilor din Cimitirul Bellu să facă bine să le aducă înapoi. “Am aflat că se fură și cărți, dar vom monta camere de supraveghere”

30 mai 2022
630 afișări
Cine-a furat cărțile scriitorilor din Cimitirul Bellu să facă bine să le aducă înapoi. “Am aflat că se fură și cărți, dar vom monta camere de supraveghere”
Cine-a furat cărțile scriitorilor din Cimitirul Bellu să facă bine și să le aducă înapoi; “Am aflat că bucureștenii fură și cărți, dar vom monta camere de supraveghere”

În luna aprilie 2022, trei tineri pasionați de istoria Bucureștiului și de ansamblul monument istoric Bellu au instalat primul reading spot din faimoasa necropolă. Au montat pe Aleea Scriitorilor o cutie din care fiecare putea să aleagă cărți scrise de scriitorii noștri naționali și să le citească chiar lângă monumentele lor funerare. Volume cumpărate cu bani din buzunarul lor. Opere de Eminescu, Sadoveanu, George Călinescu și alți clasici ai literaturii române. Surpriză: cărțile au fost furate. Astăzi, continuăm articolul “Te-am citit printre morminte” cu volumul II: “Te-am furat printre morminte”.

„Cimitirul Belu-Muzeu în aer liber” este numele unui proiect gândit și realizat de Asociația Călător prin România. Iulian, Iuliana și Robert, trei tineri pasionați de istorie, de cultură și de arhitectură funerară își doresc să conserve, să promoveze și să scoată din uitare numele și mormintele celor care au construit România modernă. Ei sunt cei care au avut frumoasa idee a reading spoturilor amplasate în Cimitirul Bellu. Mai multe despre „Te-am citit printre morminte” am scris aici.

bellu, cimitir, devastat
Foto credit: Facebook „Salvați Cimitirul Bellu”.

„Am aflat acum că românii fură și cărți, ceea ce îmi redă speranța -contrar faptei – că românii încep să citească și îi interesează lectura”

Constantin Iulian Tănașcu:În dată de 28.05.2022, la aproape o lună de când am montat primul reading spot din Cimitirul Bellu, am observat că toate cărțile au fost furate. Sincer să fiu nu știu dacă să fiu dezamăgit sau nu. Am aflat acum că românii fură și cărți, ceea ce îmi redă speranța (contrar faptei) că românii încep să citească și îi interesează lectura. Totuși, astfel de lucruri nu vor rămâne fără răspuns”.

cimitirul, bellu
“În viitorul apropiat urmează să populăm căsuța cu alte cărți ale scriitorilor; o să montăm camere de supraveghere”

În viitorul apropiat urmează să populăm căsuța cu alte cărți ale scriitorilor; o să montăm camere de supraveghere”

Constantin Iulian Tănașcu: „O să montăm în zonă o camera de luat vederi și vom repopula căsuța cu cărți. Astfel, în cazul în care cineva o să ia cărți acasă și nu o să le mai aducă înapoi, o să avem grijă să le recuperăm. În viitorul apropiat urmează să populăm căsuța cu alte cărți ale scriitorilor, astfel încât reading-spot-ul să fie din nou activ”.

„Să fie istorie, să fie cultură”

Constantin Iulian Tănașcu : „În curând vom începe și montarea plăcuțelor cu cod QR, prin care poți să afli direct de pe telefon, tot ceea ce trebuie să știi despre o personalitate. Acolo unde există înregistrări, pe lângă fotografii, poți auzi compozițîi ale artiștilor sau vocea lor. Ne-am gândit și la nevăzători și o să avem un audio-guide, care va putea să fie accesat foarte ușor din interfață. Istoria nu trebuie să întâmpine bariere, motiv pentru care fiecare text o să fie tradus în toate limbile pamântului. Să fie istorie, să fie cultură”. Proiectul a fost implementat cu acordul și sprijinul Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane din București iar din echipă fac parte Constantin-Iulian Tănașcu, Călina Iuliana-Andreea, Robert Andrei Costache și Anfile Damian, reprezentant al cimitirului Bellu.

bellu, devastat
Foto credit: Facebook „Salvați Cimitirul Bellu”.

Din Cimitirul Bellu se fură ca-n codru sau ca-n cimitir

Cimitirul Bellu din București a devenit în ultimii 30 de ani un fel de mall al jefuitorilor, căutat pentru statui gratis, busturi, îngerași sau orice alt element valoros. Ansamblul monument istoric este ținta hoților de arhitectură funerară și al mafiei locurilor de veci. Numai anul acesta a dispărut din cimitir bustul din bronz al actriței Mariei Filotti și al regizorului Jean Georgescu. Potrivit autorităților, în cimitirele din București au loc lunar între 15 și 20 de incidente care presupun jefuirea decedaților.

bellu, devastari
Foto credit: Facebook „Salvați Cimitirul Bellu”.
La mijlocul lunii mai, din Cimitirul Bellu a fost furat un mormânt cu tot cu schelet

Nu demult, în ziua de 16 mai 2022, din Cimitirul Bellu a fost furat un monument funerar cu tot cu rămășițele decedatei care-și dormea somnul de veci, fără griji. În a două zi de Paște, Maria Vladu a constatat că a dispărut mormântul mamei sale -îngropată în anul 1967- iar în locul lui a fost pusă o tăbliță cu un număr. Femeia a sunat la 112 iar polițiștii de la secția 14 din București cercetează și acum dispariția scheletului. Detalii aici.

Cimitirul Bellu, afacere de succes

Anunțurile pentru criptele și cavourile din Cimitirul Bellu sunt scoase pe OLX, iar prețurile variază între 5000 și 50.000 de euro. Va urma.

Cookies