BAZAR

Cine a fost Simone de Beauvoir sărbătorită pe 9 ianuarie -Simone de Beauvoir, filosof existențialist

Simone de Beauvoir s-a născut la data de 9 ianuarie, 1908. A murit tot în Parisul de baștină, 78 de ani mai târziu, la 14 aprilie. Cu toate că s-a născut într-o familie catolică tipic burgheză, a decis în adolescență să devină atee. Este o importantă scriitoare, filosof existențialist, activist social, feministă de marcă a secolului XX. R

Relația dintre Simone de Beauvoir  și Jean Paul Sartre a devenit deja o legendă în lumea intelectuală. Din conlucrarea celor doi a născut curentul existențialist, filosofic și literar, al intelectualului angajat. Din punct de vedere politic, Simone de Beauvoir se poziționează împotriva acțiunilor Franței în Algeria. 

Lucrarea scrisă de Simone de Beauvoir  „Al doilea sex” pune bazele feminismului, inspirându-se inclusiv din principiile expuse de Sartre în „Ființa și neantul”.

„Femeie nu te naști, ci devii” este celebrul citat din Simone de Beauvoir, care respingea ideea unei naturi feminine imuabile. În anii următori, după premiul Goncourt acordat pentru romanul Les Mandarins, interesul său se va îndrepta spre scrierile autobiografice, în care Simone de Beauvoir va descrie cu precădere anii petrecuți lângă Sartre în diversele angajări și evenimente ale epocii. Participă alături de el la multiple acțiuni publice și la redactarea revistei Les Temps modernes, îngrijindu-se în același timp și de buna editare a manuscriselor sartriene.

 Cele mai cunoscute lucrări ale sale sunt romanele:

Romane:
L’Invitée, 1943
Le sang des autres, 1945
Tous les hommes sont mortels, 1946
Les Mandarins, 1954, premiul Goncourt
Les belles images, 1966
La femme rompue, 1968
Quand prime le spirituel, 1979

Eseuri:
Pyrrhus et Cinéas, 1944
L’Existentialisme et la Sagesse des nations, 1945
Pour une morale de l’ambiguïté, 1947
Le Deuxième sexe, 1949
Privilèges, 1955
La Longue Marche, 1957
La Vieillesse, 1970
Faut-il brûler Sade?, 1972

Existențialismul – de care s-a legat pentru totdeauna numele scriitoarei Simone de Beauvoir – este o doctrină filozofică și de acțiune caracterizată printr-o accentuare a individualității, propagarea libertății individuale și a subiectivității. Existențialismul își are originea în lucrările lui Kierkegaard, este dezvoltat de contribuțiile lui Husserl și Heidegger, devenind faimos după sfârșitul celui de-al doilea război mondial prin lucrările lui Jean-Paul Sartre și ale autorilor grupați în Franța în jurul revistei „Les Temps Modernes”, Simone de Beauvoir, Maurice Merleau-Ponty. Existențialismul cuprinde deopotrivă un sistem ideatic, o morală și o doctrină de acțiune.

Simone de Beauvoir


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button