Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul? Care este semnificația sărbătorii de pe 7 ianuarie?

06 ian. 2021
277 Afișari
Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul? Care este semnificația sărbătorii de pe 7 ianuarie?
Peste 2 milioane de români își sărbătoresc ziua onomastică pe data de 7 ianuarie

Ziua de 7 ianuarie este cea mai importantă zi onomastică pentru români. Peste 2 milioane de locuitori ai țării noastre poartă numele de Ion, Ioan sau Ioana ori, altfel spus – Ionel, Nelu, Ionică, Nică, Ionuţ, Onuţ, Ionela, Nela, Ionică, Oana, fapt care face din ziua de Sfântul Ion o mare sărbătoare. Ioan este un nume de origine iudaică, provine de la „Iohanan”, prescurtare a numelui „Iehohanan” și înseamnă „Dumnezeu s-a milostivit”.

Imediat după Bobotează, pe data de 7 ianuarie, românii îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Botezătorul, cel mai important dintre prooroci. Acesta este ultimul profet al Vechiului Testament, cel care face legătura dintre Vechiul și Noul Testament. În Biblie este menționat ca fiind cel care a pregătit oamenii pentru primirea Fiului lui Dumnezeu.

Viața Sfântului Ioan Botezătorul

Acesta mai este numit și Înaintemergătorul, Sfântul care a anunțat venirea pe lume a lui Iisus Hristos. Părinții Sfântului Ioan au fost preotul Zaharia și Elisabeta, rude ale părinților Fecioarei Maria, Ioachim și Ana.

Zaharia și soția sa încercau să aibă un copil, dar în zadar, Elisabeta nu rămânea însărcinată. Arhanghelul Gavriil i-a spus lui Zaharia că Elisabeta va naște la bătrânețe un băiat pe nume Ioan. Bărbatul nu a crezut vorbele spuse de arhanghel, motiv pentru care acesta a rămas fără grai până la nașterea lui Ioan. Acesta a avut drept misiune pregătirea lumii pentru prima venire a Mântuitorului.

Sfântul Proroc Ioan Botezătorul a dus o viață modestă, dedicată religiei. Acesta purta o robă din păr de cămilă și se hrănea cu miere sălbatică și lăcuste. Tinerețea și-a petrecut-o în deșertul Bethabara, unde putea să se dedice în totalitate rugăciunii. Abia în anul 26 d.Hr. acesta a început să boteze și să vestească oamenilor venirea lui Iisus.

Botezul Mântuitorului de către Sfântul Ioan

Cel mai însemnat moment al activității Sfântului Ioan e reprezentat de botezarea Mântuitorului Iisus Hristos în râul Iordan. La ceremonia oficiată de prooroc asistă și Duhul Sfânt, întruchipat sub forma unui porumbel, fapt care semnifică împlinirea profeției sale legate de venirea Mesiei pe Pământ:  „Şi a mărturisit Ioan zicând: Am văzut Duhul coborându-se din cer ca un porumbel şi a rămas peste El. Şi eu nu-L ştiam pe El, dar cel ce m-a trimis să botez cu apă, Acela mi-a zis: Peste (cel) care vei vedea Duhul coborându-se şi rămânând peste El, Acesta este cel ce se botează cu Duhul Sfânt. Şi eu am văzut şi am mărturisit că acesta este Fiul lui Dumnezeu” (Ioan 1, 32-34).

Sfântul Ioan îl acuză pe fiul regelui Iudeii, Irod Antipa, de un trai nelegiuit cu Irodiada, care era soția fratelui său. Irodiada a sfatuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase și plăcuse oaspeților și îndeosebi lui Irod, la un ospăț de ziua lui, să ceară de la Irod capul lui Ioan. Regele, soția sa Irodia, dar și fiica vitregă a lui Irod, Salomeea îl condamnă pe Sfântul Ioan la moarte prin decapitare.

Tradiții specifice zilei de Sfântul Ioan Botezătorul

Potrivit obiceiului, în dimineaţa zilei de Sfântul Ioan Botezătorul, fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a nu se îmbolnăvi pe parcursul anului. Conform tradiţiei populare, se spune că după data de 7 ianuarie se „botează” gerul, adică temperaturile încep să crească.

Tradiția spune că toți oamenii ar trebui să fie fericiți, iar cine nu sărbătorește cum se cuvine această zi va fi trist tot anul. Tot în popor Sfântul Ioan este privit drept ocrotitorul gospodăriilor, cel care ferește oamenii și animalele de foc, fiare sălbatice și boli. Mai mult, acesta este considerat ocrotitorul pruncilor.

Cookies