Obiceiurile tale zilnice, care te pot lăsa ORB. De ce trebuie să te ferești

de:
19 aug. 2015
1 Afișari
Obiceiurile tale zilnice, care te pot lăsa ORB. De ce trebuie să te ferești

Prof.dr. Monica Pop, managerul Spitalul de Urgențe Oftalmologice din București, trage un semnal de alarmă, în ceea ce privește mai multe obiceiuri zilnice ale oamenilor, care pot ajunge să le dăuneze grav sănătății, ajungând până la a-i lăsa fără vedere.

1. CAFEAUA TARE. Un studiu publicat recent în revista „Investigative Ophthalmology&Visual Science” arată că cei care obișnuiesc să bea zilnic trei sau mai multe cafele au un risc crescut de glaucom – boală degenerativă a nervului optic, care duce la pierderea vederii. „Aceste efecte sunt binecunoscute. Cafeaua face vasoconstricție, adică strânge vasele de sânge, ducând la creșterea tensiunii arteriale și a presiunii intraoculare. E total contraindicată celor cu glaucom de orice tip sau cu boli vasculare.

Cantitatea e mai puțin importantă, și o cană de cafea tare poate avea acest efect. Sfatul meu pentru toată lumea e să bea cafea decofeinizată sau, dacă nu se pot abține, să combine cafea cu cofeină cu cea fără cofeină”, recomandă prof.dr. Monica Pop, managerul Spitalul de Urgențe Oftalmologice din București.

2. FUMATUL EXCESIV. Fumătorii de cursă lung㝠au un risc de patru ori mai mare decât nefumătorii sau ex-fumătorii să sufere de degenerescență maculară, afecțiune ce implică distrugerea vederii centrale. Apare, de regulă, la cei peste 50 de ani, însă fumatul poate grăbi cu zece ani declanșarea ei.

3. COLESTEROL RIDICAT. Un nivel ridicat al colesterolului, ca urmare a unei alimentații bogate în grăsimi, și hipertensiunea pot genera accidente vasculare oculare sau pot produce leziuni degenerative oculare care duc în final la orbire, adaugă medicul oftalmolog Monica Pop.

Citește continuarea pe doctorulzilei.ro.

Cookies