„Cinci lei”: Proiect fotografic emoționant al unui londonez despre copiii străzii din București

de:
28 mai 2014
2 Afișari

„O utopie adolescentină a libertății, rebeliunii și nelegiuirii, situată într-o realitate paralelă, alimentată de droguri distructive, aproape fără niciun fel de implicare din partea statului și a protecției sociale”, așa descrie Joost Vandebrug lumea ascunsă a Bucureștiului, unde trăiesc peste 1200 de copii abandonați.

Grupul urmărit de Vandebrug este alcătuit din patru băieți și are un lider, un personaj tatuat, misterios, cunoscut sub numele de „Bruce Lee”. Fotograful londonez i-a numit „Lost Boys”.

Vandebrug a documentat viața acestor băieți fără adăpost timp de aproape trei ani și a strâns  peste 6000 de fotografii și 30 de ore de înregistrări HD. Anul acesta, fotograful a publicat și cartea Cinci lei. 

Într-un interviu acordat dazeddigital.com, fotograful a povestit cum a ajuns să-i cunoscă pe „Lost boys” și cum s-a hotărât să le documenteze viața. „Am fost în București pentru cercetarea unui alt proiect și acolo m-am întâlnit cu Costel, unul dintre Lost Boys. Am făcut niste poze cu el și i le-am dat. După un timp, el m-a invitat să-mi arate unde locuiește. Atunci i-am cunoscut și pe ceilalți. Tot atunci m-am hotărât că vreau să le aflu poveștile”, a declarat Joost Vandebrug. Fotograful și copiii au comunicat prin intermediul fotografiei, având în vedere că prin limbaj nu puteau.

www.kickstarter.com

Costel i-a prezentat fotografului grupul său de prieteni care au devenit, mai târziu, „Lost Boys”: Nicu (13 ani), Stefan (10 ani) și Liviu (14 ani).

Aici, în canalele locuite de copiii străzii, fotograful l-a întâlnit pe „Bruce Lee”, liderul găștii. „Un bărbat puternic, plin de tatuaje, care părea să fie șeful acelei zone”, așa îl descrie londonezul pe „Bruce Lee”. Cu timpul, cei doi s-au împrietenit, iar fotograful consideră că nu ar fi putut realiza proiectul fără ajutorul lui.

www.kickstarter.com

Pe parcursul a mai multor săptămâni, copiii și fotograful au hoinărit străzile și canalele, iar  Vandebrug a fotografiat fiecare moment, pătrunzând în poveștile lor din care nu lipseau drogurile, violența, orfelinatele sordide, disperarea zilelor geroase petrecute în stradă, dar, mai presus de toate, povestește fotograful, „am văzut un sentiment puternic al prieteniei și al grijii pe care și-o poartă unul altuia”.

www.kickstarter.com

„Acești băieți erau o familie. Cred că acest lucru i se datorează, în mare parte, lui Bruce, care era ca un tată pentru ei, făcându-i să se simtă în siguranță și să poată să lase garda jos uneori, să fie doar… copii”, explică fotograful londonez.

www.kickstarter.com

Joost Vandebrug a plecat pentru o perioadă în Londra, iar la întoarcerea în București lucrurile luaseră o cu totul altă turnură. Nico, unul dintre copii, s-a îmbolnăvit și a slăbit foarte mult, așa că a fost dus la spital. S-a dovedit că Nico avea SIDA și era chiar un miracol că încă mai era în viață.

www.kickstarter.com

„Am reușit să obțin permisiunea de a-l vizita și de a-i lua și pe prietenii lui cu mine. Am intrat singur în camera lui Nico. Neștiind că prietenii lui sunt cu mine și îl așteaptă afară, m-a îmbrățișat și m-a întrebat dacă nu vreau să ieșim la o țigară. Era extrem de slăbit. A coborât lent scările. Când am ajuns afară i-a văzut pe prietenii lui. Și, cu toate că abia se putea ține pe picioare, mi-a drumul la mână și a fugit la Bruce și la băieți. Acesta a fost unul dintre cele mai emoționante momente la care am fost părtaș”, a declarat fotograful.

Pentru tipărirea cărții Cinci lei, fotograful american a avut nevoie de susținerea financiară și a strâns bani prin intermediul campaniei de crowdfunding de pe kckickstarter.com. 

Cookies