Cinci cruci plutesc pe Marea Neagră. Raed Arafat apără inițiativa geamandurilor macabre: Traumatizant este că vezi o resuscitare sau o persoană înecată

13 iun. 2022
309 Afișari
Cinci cruci plutesc pe Marea Neagră. Raed Arafat apără inițiativa geamandurilor macabre: Traumatizant este că vezi o resuscitare sau o persoană înecată

Raed Arafat apără inițiativa geamandurilor cu cruce, în număr de cinci, și le răspunde criticilor că acestea au un impact mai mic asupra oamenilor decât vederea unui om înecat scos la mal.

„Am comis-o din nou! Am încercat să facem ceva care să sporească acțiunile de prevenire a înecurilor pe durata sezonului de vară. Un proiect gândit acum doi ani de specialiști, și finanțat din fonduri non-guvernamentale, care are ca scop semnalarea, într-un mod foarte vizibil, a zonelor periculoase unde au avut loc mai multe înecuri în ultimii ani. Că să fie vizibil și să atragă atenția, nu putea fi o mică minge plutitoare, fiind necesară o vizibilitate mai mare când te apropii de zona de pericol. Ideea unei cruci de culoare roșie poate fi interpretată în mai multe feluri, însă ea semnalează pericolul de la distanță, iar când te apropii de ea și mai mult, poți citi și textul de avertizare, atrăgându-ți atenția că deja ești foarte aproape de pericol”, a scris Arafat pe Facebook.

5 geamanduri-cruce pe tot litoralul

Șeful DSU precizează că un număr de 5 geamanduri cu cruce au fost distribuie 2 la Mamaia, una la Eforie Nord/Eforie Sud, una la Vama Veche și una la Saturn.

„Cu siguranță a vedea o geamandură roșie cu o cruce de la distanță are un impact mult mai mic decât a vedea sub nasul tău, și a copiiilor tăi, cum se scoate un înecat de către Salvamar și pompieri și ulterior încercarea de a-l readuce în viață în public de către echipajele SMURD și ale Ambulanței. Este mult mai traumatizant pentru un adult, și mai ales pentru un copil, să vadă o resuscitare și o persoană declarată decedată decât să vadă o geamandura la distanță care îi avertizează pe aventurierii, pentru ultima dată, inainte de a se transforma într-un înecat salvat, înecat resuscitat, cu sau fără sechele, sau într-un decedat”, scrie Arafat.

El susține că aceia care critică inițiativa nu fac decât să descurajeze „inițiativele menite să vină în serviciul populației”.

​Geamanduri în formă de cruce au fost donate de Fundaţia pentru SMURD salvamarilor de pe litoralul românesc. Cei mai mulţi dintre ei refuză să le monteze, considerându-le neconforme şi chiar periculoase.

O asemenea geamandură a fost montată la Eforie, într-o zonă cu risc de înec, dar reprezentanţii serviciului de salvamar din staţiune susţin că turiştii nu au ţinut cont de acel mesaj.

Mesajul care însoțește crucea plutitoare este pentru a-i atenţiona pe turişti de pericolul de înec şi anunţă câţi oameni au murit în mare anul trecut.

Salvamarii au spus că, în timpul unei furtuni, partea de sus a geamandurii, în formă de cruce, a fost ruptă de valuri.

Îți recomandăm să citești și:

Cookies