SMART CITY

Cîmpeanu:Terenurile cu valoarea 1 leu,drumuri de exploatare din interiorul unor terenuri retrocedate

Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a reactionat la neregulile semnalate de Curtea de Conturi la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti, al carui rector a fost pana la preluarea portofoliului. Curtea noteaza in raportul pe 2013 publicat saptamana trecuta ca a gasit o diferenta de 116.000 lei intre evidenta contabila a bunurilor si cea din inventarul bunurilor din domeniul public al statului. „Aceasta diferenta a fost reglata si incepand cu anul 2014 bunurile respective, 2 imobile, se regasesc in inventarul Universitatii”, a declarat pentru HotNews.ro Sorin Cimpeanu. In ce priveste terenurile inregistrare cu valoarea de 1 leu, „aceasta inregistrare a fost atribuita de Ministerul Finantelor”, spune ministrul Educatiei, citat de HotNews.ro.

Curtea de Conturi a publicat saptamana trecuta Raportul public pe anul 2013, in care sunt inventariate mai multe nereguli identificate de auditori si la institutiile din subordinea Ministerului Educatiei.
Sorin Cimpeanu, ministru al Educatiei din decembrie 2014, a fost din 2012 si pana la preluarea portofoliului de ministru – Rector al Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti.
„La Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti (UASMVB) s-a constatat ca intre valoarea din evidenta contabila a bunurilor apartinand domeniului public al statului si cea din Inventarul bunurilor din domeniul public al statului exista o diferenta de peste 116 mii lei. Totodata, valoarea acestor bunuri nu este reevaluata si actualizata, unele terenuri fiind inregistrate cu valoarea de 1 leu. De asemenea, nu au fost efectuate demersurile necesare pentru inregistrarea in evidentele cadastrale si de publicitate imobiliara (Cartea funciara si Registrul cadastral al imobilelor) a tuturor bunurilor din domeniul public al statului date in administrarea UASMVB”, mentioneaza Raportul pe 2013 al Curtii de Conturi.
Dupa publicarea acestor date de catre Curtea de Conturi, ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a declarat pentru HotNews.ro ca diferenta de 116.000 lei identificata de auditori pentru 2013 „este practic reglata” acum, pentru ca „incepand cu anul 2014 bunurile respective, 2 imobile, se regasesc in inventarul Universitatii”.

In ceea ce priveste terenurile inregistrate cu valoarea de 1 leu, Sorin Cimpeanu spune ca „aceasta inregistrare a fost atribuita de catre Ministerul Finantelor, prin Hotarea de Guvern 1705/2006. Deci in acea HG, in anexa 8 veti putea gasi valoarea de 1 leu atribuita de Ministerul Finantelor Publice si nu de catre altcineva acestor terenuri. In 2004, Universitatea a primit prin HG 2155 o serie de bunuri imobile in administrare. In anul 2006, HG a alocat si valori acestor bunuri imobile. In perioada 2006-2008 nu a existat obligativitatea reevaluarii acestor bunuri”.

„In 2008, in noiembrie, a aparut un ordin al ministrului de Finante care obliga institutiile publice sa reevalueze bunurile primite. Doar ca in perioada 2006-2008 Universitatea a pierdut aproximativ 70% dintre bunurile imobile primite in 2004, ca urmare a hotararilor de retrocedare emise de Consiliile Judetene Buzau si Prahova. Cand a aparut ordinul ministrului Finantelor care obliga la reevaluare, Universitatea a putut sa reevalueze doar restul terenurilor ramase in proprietatea ei, respectiv 401 hectare”, a declarat pentru HotNews.ro ministrul Educatiei.

Potrivit acestuia, „in 2009 au fost reevaluate pentru prima data si apoi in 2012, rezultand o valoare de 926.000 lei pentru cele 401 hectare. A existat, in afara de aceste terenuri care au fost reevaluate, si o diferenta de 26 de hectare, care sunt cele despre care ati facut vorbire, inregistrate si acum cu valoarea de 1 leu. Pentru aceste 26 de hectare nu s-a putut face reevaluarea din 2 motive:
1. nu exista titlu de proprietate pentru universitate – terenurile sunt in administrarea universitatii, dar nu in proprietatea ei, si de aceea apar cu valoarea de 1 leu
2. sunt dificultati cu privire la intocmirea actelor cadastrale, pentru ca sunt greu identificabile. Aceste 26 de hectare sunt drumuri de exploatare din interiorul terenurilor deja retrocedate in 2006-2008, cand Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti a pierdut 70% dintre bunurile imobile”.
„Pe baza acestor lucruri, operatiunea de reevaluare a celor 26 de hectare pe care exista valoarea de 1 leu este in curs”, a declarat pentru HotNews.ro Sorin Cimpeanu.

Rectorul suspendat al Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti a sustinut ca, in afara de aceste terenuri, „mai exista o suprafata de 5,3 hectare care nu are titlu de proprietate, ca si celelalte 26 de hectare, dar, fiind o curte, a fost usor identificabila si aceasta suprafata de 5,3 hectare a fost reevaluata de USAMV, valoarea actuala fiind de 145.000 de lei si nu de 1 leu, valoare care se regaseste in contablitatea USAMV”.

Cimpeanu a declarat ca, „in concluzie, din ceea ce s-a precizat in raportul Curtii de Conturi pe 2013, pentru 5,3 hectare fara titlu de proprietate, dar identificabil, s-a atribuit valoarea de 145.000 de lei, iar pentru celelalte 26 de hectare ramane de depasit dificultatea pe care o presupune inregistrarea in evidentele cadastrale, care sa permita reevaluarea si care sa inlocuiasca acea valoare care pare absurda de 1 leu. Ne-am interesat si noi la Ministerul Finantelor de ce au dat valoarea de 1 leu si ne-au spus ca acea valoare arata ca terenul este prins in domeniul public al statului”.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button