SMART CITY

Cîmpeanu, despre raportul Curții de Conturi: Nu am girat suma de un leu pentru terenuri

„Raportul este corect. Aparent este un subiect de mare senzație, dar, în realitate, diferența e provenită din situațiile contabile și valoarea înregistrată pentru domeniul public al statului. Terenurile sunt în curs de reevalaure, iar aceste diferențe vor fi clarificate, în urma acestei operațiuni și vor fi puse în acord (…) Valoarea de un leu e atribuită contabil pentru terenurile care se afla în curs de evaluare în vederea înregistrării (…) Eu nu sunt contabil și nu pot să vă dau explicații tehnice din domeniul contabilității. La valoarea terenurilor, aflate în patrimoniul UASMVB, această diferență de 116.000 de lei, de cca 20.000 de euro, reprezintă a treia cifră după virgulă. E vorba despre o diferență între valoarea contabilă și cea înregistrată în registrele statului, care e raportată ca 0, 001”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Realitatea TV.

„Nimeni nu a afirmat că terenurile au valoarea de un leu. Eu nu fac adunări. Încă o dată: este vorba despre un patrimoniu preluat în perioada anilor 2000 de către Universatatea noastră de Științe Agronomice al cărei rector am fost. Până în 2012 au fost reevaluate foarte multe terenuri. Am spus că sunt în curs de reevalaure, pentru a fi calculate aceste diferențe. Nu l-am tolerat, am inițiat o reevalaure”, a mai spus ministrul Educației.

Pe de altă parte, întrebat de jurnalista Emilia Șercan, de ce a girat ca în actele sale terenurile să valoreze un leu, din moment ce afirmă că acest calcul s-a făcut incorect și că aceste terenuri erau în curs de evaluare, Cîmpeanu a răspuns:

„Nu am spus că e un calcul corect sau incorect. Sunt terenuri care sunt, încă, în curs de reeevaluare. Nu am girat suma de un leu. Sunt la Ministerul Educației și nu am datele despre care faceți mențiune, nu am situația patrimoniului Universității”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti a inregistrat in 2013 – pe cand rector era Sorin Mihai Cimpeanu, actualul ministru al Educatiei – nereguli in evidentele bunurilor de la stat pe care le aveau in administrare, spun inspectorii Curtii de Conturi a Romaniei, in cel mai recent raport dat publicitatii saptamana trecuta. „Valoarea acestor bunuri nu este reevaluata si actualizata, unele terenuri fiind inregistrate cu valoarea de 1 leu”, spune Curtea de Conturi, citata de HotNews.ro.

Curtea de Conturi a publicat saptamana trecuta Raportul public pe anul 2013, in care sunt inventariate mai multe nereguli identificate de auditori la institutiile din subordinea sau coordonarea Ministerului Educatiei.

„La Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti (UASMVB) s-a constatat ca intre valoarea din evidenta contabila a bunurilor apartinand domeniului public al statului si cea din Inventarul bunurilor din domeniul public al statului exista o diferenta de peste 116 mii lei. Totodata, valoarea acestor bunuri nu este reevaluata si actualizata, unele terenuri fiind inregistrate cu valoarea de 1 leu. De asemenea, nu au fost efectuate demersurile necesare pentru inregistrarea in evidentele cadastrale si de publicitate imobiliara (Cartea funciara si Registrul cadastral al imobilelor) a tuturor bunurilor din domeniul public al statului date in administrarea UASMVB”, mentioneaza Raportul pe 2013 al Curtii de Conturi. Mai multe detalii aici.

Reamintim că Universitatea de Stiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV) a atribuit în ultimii ani mai multe contracte pentru renovarea unor corpuri de clădiri, dar şi pentru amenajarea de locuri de parcare. Din totalul lucrărilor de acest gen, circa 20% au fost câştigate de o singură firmă, SC Sigma Rom Construct SRL. În ultimii 7 ani, firma a câştigat 10 contracte cu USAMV, din care 6 fără licitaţie deschisă, respectiv prin negociere fără anunţ de participare, conform informaţiilor postate în sistemul electronic de achiziţii publice (SEAP). Valoarea totală a lucrărilor atribuite prin negociere fără anunţ de participare, incluzând şi un act adiţional, se ridică la peste 29,2 milioane lei cu TVA, echivalentul a circa 6,6 milioane de euro, totul în ultimii 7 ani. 85% din veniturile înregistrate de firma SC Sigma Rom Construct SRL, în perioada 2008-2013, provin din contracte cu USAMV. Numai pentru locuri de parcare, firma a încasat 1,5 milioane euro, „în regim de urgență”. Mai multe detalii aici.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button