Cimitirul Bellu ar putea să fie transformat într-un muzeu în aer liber

19 feb. 2021
423 Afișari
Cimitirul Bellu ar putea să fie transformat într-un muzeu în aer liber

Cimitirul Bellu ar putea să fie transformat într-un muzeu în aer liber în urma unui proiect al Asociației Călător prin România.

Cimitirul Bellu ar putea să fie transformat într-un muzeu în aer liber, România, și implicit Bucureștiul, putând astfel să fie în pas cu Franța, Belgia și alte țări vestice. În Paris, de exemplu, cimitirul central este o atracție turistică.

În cadrul proiectului, coduri QR vor fi amplasate pe plăcuțe de plexiglas, în fața sau într-o laterală a mormintelor, dar și pe alei. În momentul scanării, vizitatorul va putea să-și aleagă limba și va primi detalii despre personalitatea care și-a găsit odihna veșnică acolo, dar și despre arhitectura mormântului.

Tănașcu Constantin-Iulian, inițiatorul proiectului, susține că cimitirul Bellu este singurul cimitir din țară care are 5 monografii a câte 200 de pagini fiecare despre o parte a personalităților de acolo.

”În Bellu sunt foarte multe personalități despre care mulți oameni nu știu nimic. Povești, istorie și lucruri interesante au fost îngropate odată cu personalitatea respectivă și este păcat să nu scoatem la lumină toate aceste informații. Este o datorie a generațiilor de acum pentru generațiile trecute și o datorie pentru generațiile viitoare”, spune inițiatorul proiectului.

Inițiatorul proiectului s-a pierdut prima dată pe aleile cimitirului

Tănașcu mai declară că singurul lucru care i-a captivat atenția când l-a văzut pentru prima dată a fost dimensiunea cimitirului (28ha).

”Interesul a început să apară atunci când am văzut mormântul Iuliei Hașdeu și arhitectura monumentului. Am petrecut 10 minute la mormântul acesteia și l-am explorat pe toate părțile. Era fascinant. Apoi am luat-o pe aleile cimitirului și ne-am pierdut. Începusem să căutam nume pe monumentele de acolo și mai găseam câte o personalitate care a contribuit la construcția României moderne (și nu numai).
Actori, regizori, scriitori, domnitori, ingineri, dirijori, oameni care și-au pus amprenta asupra României sau oameni simpli, dar cu povești uimitoare, toți erau în acest cimitir. Vedeam statui și locuri de veci care erau mai mult opere de artă decât monumente funerare”, povestește acesta.

Proiectului poate fi urmărit pe siteul travellerinromania.com și pe pagina de Facebook a organizației.

Cookies