BAZAR

Ciclofest, festivalul la care bicicletele merg cu spatele

Fixed-gear (i se mai spune şi „fixie”) este un fenomen biciclistic devenit tot mai popular în marile oraşe din Statele Unite şi Europa. O bicicletă simplă, o singură viteză, fără cabluri, fără frâne, panichează şoferii, pietonii, bicicliştii deopotrivă. Nu şi pe cei care fac din fixed gear un stil de viaţă.

Moda e luată de la velo curierii din New York şi San Francisco, care se folosesc de astfel de biciclete cu pinion fix la roată pentru a se deplasa zilnic prin aglomeraţia celor două metropole americane. Azi fixie-ul a devenit o adevărată subcultură în lumea bicicliştilor; nimic mai simplu decât să numeşti „hipster” pe oricine se dă pe o fixă.

O bicicletă fixed-gear este o bicicletă al cărei pinion de la roata din spate nu este liber, ceea ce înseamnă că frâna nu e de torpedou, ca la Pegasurile copilăriei. Când bicicleta este în mişcare, şi pedalele sunt în mişcare. Atâta timp cât roata din spate se învârte, pedalele se rotesc în aceeaşi direcţie cu ea. Biciclistul opreşte fără ajutorul unor frâne; se opune pur şi simplu rotaţiei braţelor de la pedale. În acest fel, biciclistul poate pedala în sens invers pentru a merge cu spatele.

În Bucureşti, numărul celor care folosesc biciclete fixe nu este foarte mare, abia dacă putem număra vreo câţiva zeci. Sunt, în marea lor majoritate, buni mecanici şi, totodată, mari pasionaţi de biciclete. Aşa că nu trebuie să fiţi surprinşi dacă vă vor spune că şi-au construit singuri propria fixă.

Pentru a admira cea mai tare colecţie de fixe şi biciclete custom made din România, trick-uri cu biciclete, proiecţii de filme şi multă artă pe două roţi, daţi o fugă pe 3-4-5 iunie la Ciclofest. Ciclofest este primul festival de bicicletete din România, organizat de Portocala Mecanică şi Atelierul de Producţie.

Un video cu fixed gear aici.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button