Chiril Gaburici, noul premier al Republicii Moldova. Reacţia MAE după alegerea premierului moldovean

de:
18 feb. 2015
0 Afișari
Chiril Gaburici, noul premier al Republicii Moldova. Reacţia MAE după alegerea premierului moldovean

Republica Moldova are un nou Guvern, după ce programul şi Cabinetul prezentate miercuri de noul premier Chiril Gaburici au primit votul a 60 de deputaţi. Preşedintele moldovean Nicolae Timofti a semnat decretul de numire al Guvernului Gaburici, informează Mediafax.

Noul Executiv a primit votul de încredere după ce deputaţii au dezbătut miercuri după-amiaza programul de guvernare prezentat de către Gaburici şi membrii Guvernului său.

În favoarea Guvernului Gaburici au votat deputaţii PDM, PLDM şi PCRM, potrivit presei moldovene.

Fostul premier Iurie Leancă şi Liliana Palihovici nu au votat, potrivit Unimedia.

Din noul Cabinet fac parte 15 miniştri.

Potrivit Constituţiei moldovene, şeful statului numeşte Guvernul ulterior, membrii Executivului urmând să depună jurământul faţa preşedintelui în cel mult trei zile de la votul Parlamentului. Guvernul începe să-şi exercite atribuţiile din ziua învestirii.

Iurie Leancă a declarat după şedinţa Parlamentului că votul reprezintă un pas înapoi în privinţa orientării europene a ţării. „Negocierile au fost dificile. Toate cele trei partide poart vina. Nu cred că PCRM s-a schimbat”. „PCRM se răzbună pe partidele care l-au dat jos de la putere”, a avertizat fostul premier.

„Nu am votat un guvern minoritar astăzi (miercuri)”, a declarat Leancă, exprimându-şi speranţa că „noul Guvern va menţine un curs ascendent”.

„Ministerul Afacerilor Externe ia notă de învestirea noului Guvern al Republicii Moldova, pe baza unui Program de activitate cu o componentă socio-economică predominantă, care include, ca obiectiv prioritar, realizarea asocierii politice şi integrării economice cu Uniunea Europeană.

Formarea Guvernului, la capătul unui îndelungat proces de consultări politice, reprezintă premisa pentru abordarea neîntârziată a problemelor care stau astăzi în fața Republicii Moldova.

Ministerul Afacerilor Externe exprimă așteptarea ca noul Executiv să continue, într-o manieră intensificată și consecventă, eforturile în direcția consolidării parcursului pro-european, a aprofundării reformelor democratice și întăririi instituţiilor statului de drept, în consens cu mesajul transmis de cetățeni la alegerile din 30 noiembrie 2014. Responsabilitatea asigurării unei guvernări eficiente, stabile, care să țină cont şi să respecte aceste așteptări ale cetățenilor revine tuturor forțelor care au dat votul pentru învestirea Guvernului. Din acest punct de vedere, urmărirea strictă a obiectivului integrării europene, respectiv al realizării reformei conform standardelor europene va constitui un test de încredere pentru aceste forţe.

România rămâne angajată, în aceste condiţii, pentru dezvoltarea, în continuare, a dialogului politic și a cooperării concrete cu Republica Moldova, pentru susținerea eforturilor autorităților de la Chișinău îndreptate spre consolidarea parcursului european”, anunţă MAE, într-un comunicat de presă remis B365.ro.

Cookies