Chiriile apartamentelor din Bucureşti, în creştere cu până la 2%

de:
12 mart. 2013
0 Afișari
Chiriile apartamentelor din Bucureşti, în creştere cu până la 2%

În februarie, proprietarii garsonierelor din Bucureşti au solicitat, în medie, o chirie de 227 euro, în creștere cu 1% față de ianuarie 2013. Raportat la un interval de 12 luni, chiria medie s-a depreciat ușor însă, de la 230 euro.

Pe segmentul apartamentelor de două camere, statisticile au înregistrat în februarie a două lună consecutivă de creștere a chiriei. Chiria medie a ajuns în prezent la 325 euro, cu 1% mai mare comparativ cu luna ianuarie 2013. În cazul apartamentelor de două camere, se observă creșteri în aceleași marje, inclusiv pe un interval de 12 luni, chiria medie solicitată în februarie 2012 fiind de 322 euro.

Unitățile de trei camere au înregistrat cea mai mare creștere de la o lună la alta. Dacă în ianuarie 2013, proprietarii solicitau o chirie medie de 439 euro, în februarie, nivelul a crescut cu 2%, până aproape de 450 euro. În comparație cu luna februarie a anului trecut, chiriile au scăzut ușor, cu aproximativ 1%.

Singurele tipuri de apartamente care au suportat scăderi ale chiriei au fost cele de patru camere. Proprietarii au solicitat, în februarie, o chirie medie de 642 euro, în scădere cu 5% pe un interval de 30 de zile. Raportat la aceeași perioadă a anului trecut, deprecierea nu mai este atât de accentuată, în februarie 2012, chiria medie cerută de proprietari fiind de aproximativ 655 euro.

Proprietarii de apartamente au scos în februarie la închiriat 2.090 de unități, o ofertă apropiată de nivelul lunii ianuarie a acestui an, când pe piață erau propuse spre închiriere puțin peste 2.130 de unități. Portofoliul de locuințe de închiriat este însă net superior raportat la un interval de 12 luni, în februarie 2012 fiind scoase la închiriere 1.620 de unități, cu 30% mai puține decât în prezent.

Conform raportului lunar de monitorizare imobiliară Anunțuriparticulari.ro, remis B365.ro, apartamentele de două camere nou intrate pe piața închirierilor în februarie au trecut de 910 de unități, în creștere cu 35% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Oferta se apropie totodată de nivelul lunii ianuarie a acestui an, proprietarii scoțând atunci la închiriere 919 unități. Garsonierele ocupă locul secund în topul numărului de oferte. În luna recent încheiată, 748 de astfel de unități au apărut pentru prima oară pe piață, în creștere cu 30% raportat la un interval de 12 luni. Oferta pe acest segment o depășește și pe cea înregistrată în luna ianuarie 2013, când pe piață apăreau 724 de garsoniere.

Cei interesați de închirierea unui apartament de trei camere au avut la dispoziție în februarie 342 de unități scoase pe piață de proprietari. Oferta se plasează ușor sub nivelul înregistrat în ianuarie 2013, când se închiriau 396 de astfel de unități, în București. Raportată la aceeași perioadă a anului trecut, oferta este cu 11% mai bogată.

Alte 88 de apartamente cu patru camere au completat oferta de închiriere apărută pe piață în luna februarie. Dacă raportat la un interval de 30 de zile, nivelul este în scădere ușoară, de -5%, pe un interval de 12 luni, oferta actuală este cu aproximativ 40% mai bogată decât în februarie 2012.

„Pe o piață a închirierilor într-o evidentă stagnare, singurele elemente care pot anima acest segment rezidențial rămân sezonalitatea cererii și, posibil, variații considerabile ale cursului valutar. Chiar și în aceste condiții, majorările de preț se pot înscrie în marja câtorva euro, puțin sesizabil în buzunarul chiriașului. De aceea, starea în care se află unitatea de închiriat, îmbunățirile existente, precum și zona unde este amplasată sunt punctele din cauza cărora un proprietar poate plusa sau poate reduce pretențiile la chirie”, spun reprezentanţii portalului anunturiparticulari.ro.

Cookies