Chiriaşii ANL din Bucureşti îşi vor putea cumpăra locuinţele mai ieftin. Proiect, adoptat la Senat

de:
16 feb. 2016
0 Afișari
Chiriaşii ANL din Bucureşti îşi vor putea cumpăra locuinţele mai ieftin. Proiect, adoptat la Senat

Proiectul de lege, iniţiat de senatorul Ioan Ghişe,  a fost adoptat, în plenul Senatul, cu 72 de voturi ‘pentru’ şi două abţineri, în calitate de primă Cameră sesizată, urmând să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care este forul decizional.

Iniţial, proiectul a primit raport de respingere din partea comisiei de specialitate din Senat, însă ulterior a fost modificat, fiind adoptat în plen cu amendamente.

Iniţiatorul propunerii legislative susţine că, până pe 28 iulie 2015, când au intrat în vigoare noi prevederi în materie, valoarea de vânzare a locuinţelor către chiriaşi era stabilită unitar pe întreg teritoriul ţării.

‘În forma actuală a legii, cei care au primit locuinţe cu chirie în baza unei legi cu prevederi unitare la nivel naţional, locuinţe construite la un preţ al pieţei, indiferent de localitatea în care au fost construite, cetăţenii care aveau aceleaşi drepturi şi obligaţii în baza Legii 152/1998 au ajuns să fie trataţi diferenţiat în urma unor modificări ale actualului normativ’, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative, citată de Agerpres. 

Senatorul Ioan Ghişe mai susţine, în document, că s-a ajuns în situaţia în care chiriaşii ANL pot cumpăra locuinţele în ţară la valori egale sau mai mici decât valoarea de înlocuire, spre deosebire de chiriaşii din Bucureşti care vor trebui să achite o valoare majorată cu 40%.

VEZI AICI PROIECTUL DE LEGE în forma adoptată la comisia de specialitate şi în plen

Preţul de vânzare a locuinţelor ANL în oraşele de pe teritoriul ţării variază prin ponderea valorii de înlocuire în marja de 0,9 – 1,0 şi doar pentru locuinţele ANL Bucureşti indicele de ponderare este de 1,4, a arătat el.

‘Creşterea artificială a valorii de vânzare pentru unităţile locative ANL de pe teritoriul Bucureştiului va duce la o creştere tot artificială a preţurilor apartamentelor pe piaţa imobiliară liberă‘, a mai afirmat Ghişe în expunerea de motive a actului normativ.

Pe lângă eliminarea modificărilor aduse în anul 2015 Legii ANL, propusă de iniţiator, Comisia pentru administraţie a Senatului a adoptat un amendament, însuşit de plen, prin care coeficientul de ponderare pentru Bucureşti este redus de la 1,4 la 1,0.

 

 

 

Cookies