ȘTIRI

Alimente interzise, de vânzare în şcolile din Bucureşti

Ministerul Sănătăţii a promulgat, în vara lui 2008, legea cu nr 123 privind alimentaţia sănătoasă în unităţile de învăţământ. În urma acestui act normativ s-a instituit o listă cu alimentele care nu pot fi comercializate în grădiniţe, şcoli şi licee. La aproape patru ani de la aprobarea legii privind comercializarea alimentelor nerecomandate şcolarilor, chioşcurile din interiorul unităţilor de învăţământ încă mai vând produse care, prin ingredientele lor, dăunează sănătăţii copiilor.

ANPC a iniţiat, în urma sesizărilor primite de la părinţi, o acţiune de control care a vizat 10 şcoli şi licee din Bucureşti. În toate instituţiile verificate s-au depistat abateri de la legea privind alimentaţia sănătoasă în rândul şcolarilor. Astfel, inspectorii ANPC au găsit, în chioşcurile şi cantinele din interiorul unităţilor de învăţământ, ciocolată, băuturi răcoritoare necarbogazoase care depăşesc limita de zaharuri admisă de legea 123/2008, chipsuri cu conţinut ridicat de lipide şi sare, bomboane, acadele, biscuiţi săraţi, produse de patiserie cu deficienţe de etichetare, neambalate sau neetichetate, preparate culinare care nu aveau afişat, la loc vizibil, preţurile pe porţie şi substanţele cu posibil efect alergen, pizza, sandvişuri şi produse de patiserie cu conţinut mare de grăsimi.

Controlul a fost extins în alte trei colegii din Capitală şi a scos la iveală faptul că operatorii economici din incinta unităţilor de învăţământ comercializau diferite sortimente de ciocolată cu un aport ridicat de calorii, 565 kcal/100g faţă de limita admisă, de 300 kcal/100g, sandvişuri care nu aveau indicată pe etichetă valoarea nutriţională, împiedicând astfel identificarea conţinutului de grăsimi, sare şi numărul de calorii, băuturi răcoritoare, altele decât apa plată sau minerală îmbuteliată, contrar prevederilor legii, biscuiţi aperitiv cu sare şi sticksuri cu sare, care au conţinut ridicat de sare şi sodiu, peste limita admisă de 1,5 g sare/100 g produs şi, respectiv, 0,6 g sodiu/100 g produs.

În urma controalelor s-a dispus oprirea temporară a activităţii chioşcurilor până la intrarea în legalitate. Comercianţii din incinta Colegiului Naţional de Informatică ”Tudor Vianu” şi cei de la Liceul Bilingv „Miguel de Cervantes” au fost amendaţi, în total, cu 9.000 de lei pentru deficienţele înregistrate.

Preşedintele ANPC, Constantin Cerbulescu a anunţat că acţiunea de control va fi extinsă în toate unităţile de învăţământ din Bucureşti şi de la nivel naţional.

Acesta a mai declarat că, în urma controalelor efectuate la operatorii economici de la nivel naţional, în 2011, s-au aplicat amenzi în valoare totală de 50 milioane de euro. Din totalul sancţiunilor, 75% au fost încasate, restul fiind atacate în instanţă, dintre care circa 60% au avut câştig de cauză după o hotărâre definitivă şi irevocabilă.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button