China acuză NATO că împinge la limită tensiunea dintre Rusia și Ucraina. Xi Jinping vrea să joace rolul de mediator

09 mart. 2022
611 Afișari
China acuză NATO că împinge la limită tensiunea dintre Rusia și Ucraina. Xi Jinping vrea să joace rolul de mediator

Mișcările NATO dirijate de SUA împing tensiunea dintre Rusia și Ucraina la limită, la „punctul de rupere”, a acuzat miercuri purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe Zhao Lijian.

La un briefing de presă zilnic, purtătorul de cuvânt a îndemnat Statele Unite să ia în serios preocupările Chinei și să evite subminarea drepturilor sau intereselor acesteia în gestionarea chestiunii Ucrainei și a legăturilor cu Rusia.

Pe de altă parte, ministrul de externe al Chinei a numit luni, 7 martie, Rusia „partenerul strategic cel mai important” al țării sale. Beijingul continuă să refuze să condamne invazia Ucrainei, în ciuda presiunii crescânde din partea SUA și a Uniunii Europene pentru a-și folosi influența în a îndemna Moscova să se retragă din țara vecină.

Președintele chinez le-a spus liderilor europeni că e dispus să medieze conflictul Rusia – Ucraina

Președintele chinez Xi Jinping a declarat, la un summit telefonic cu liderii europeni – cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron – că țara sa este dispusă să „colaboreze activ” cu comunitatea internațională pentru a media războiul din Ucraina, dar nu a oferit detalii și și-a reiterat opoziția față de sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, relatează CNN.

Xi a spus că situația din Ucraina este „îngrijorătoare” și China este „profund îndurerată de izbucnirea din nou a războiului pe continentul european”, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe de la Beijing. Liderul de la Beijing a subliniat necesitatea de a sprijini negocierile de pace și a încurajat cele două părți să „mențină discuțiile și să aducă rezultate pașnice”, potrivit declarației de marți.

„China va rămâne în comunicare și coordonare cu Franța, Germania și UE și, în lumina nevoilor părților implicate, va lucra activ împreună cu comunitatea internațională”, transmite partea chineză, care adăugă că toate eforturile „în favoarea unei reglementări pașnice a crizei trebuie susținute”.

China a numit Rusia drept „partenerul său strategic”

Ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, a numit luni, 7 martie, Rusia „cel mai important partener strategic” al țării sale. Wang Yi a spus că legăturile chineze cu Moscova constituie „una dintre cele mai importante relații bilaterale din lume”.

China și-a exprimat opoziția față de sancționarea Rusiei după invadarea Ucrainei. Beijingul a spus că sancțiunile creează noi probleme și amenință o soluționare politică a conflictului.

„Oricât de periculos ar fi peisajul internațional, ne vom menține concentrarea strategică și ne vom promova dezvoltarea unui parteneriat cuprinzător China-Rusia în noua eră”, a spus Wang, la o conferință de presă. „Prietenia dintre cele două popoare este îmbrăcată de fier”, a adăugat el.

Liderul chinez Xi Jinping și președintele rus Vladimir Putin au avut ultima întâlnire la Beijing pe 4 februarie, după care a fost emisă o declarație comună în care și-au exprimat „sprijin reciproc puternic pentru protecția intereselor lor fundamentale”.

Rusia a spus că susține punctul de vedere al Chinei despre autoguvernarea Taiwanului ca o „parte inalienabilă a Chinei și se opune oricărei forme de independență a Taiwanului”, în timp ce China sprijină Rusia în poziția sa fermă de a se opune lărgirii NATO.

Citește și

Cozi uriașe la McDonald’s în Rusia, după ce compania a anunțat că închide toate restaurantele. Cozi ca atunci când s-a deschis primul McDonald’s la Moscova. Pleacă și Starbucks, și Coca Cola

Fără mască de astăzi în autobuz, la școală și la supermarket. Toate restricțiile sunt ridicate începând de miercuri, 9 martie

Cookies