Chilipir imobiliar pentru PSD şi UNPR: vile în centrul Capitalei, la preţuri de peste 5 ori mai mici

de:
18 feb. 2014
1 afișări
Chilipir imobiliar pentru PSD şi UNPR: vile în centrul Capitalei, la preţuri de peste 5 ori mai mici

Contractele au fost încheiate în decembrie, la două luni după ce Guvernul Ponta a adoptat, prin Hotărâre, normele de aplicare a legii votate în Parlament în 2013. Din preţul total negociat raportat la suprafaţă, rezultă că PSD are de plătit în jur de 275 de euro pe metrul pătrat construit, în timp ce UNPR a devenit proprietară în clădirea din strada Gheorghe Brătianu, numărul 7, dând 325 de euro pe metrul pătrat. Potrivit Hotărârii de Guvern, preţul, sub cel cu care se fac tranzacţiile imobiliare între privaţi în zonă, a fost stabilit de „un evaluator independent”, scrie gândul.info.

Partidele au obţinut un evident chilipir inclusiv faţă de restul cumpărătorilor de la RA-APPS în aceeaşi zonă. Anul trecut, apartamentele pe care le-a vândut Regia pe Kiseleff s-au dat cu peste 1.600 de euro metrul pătrat. Pe 12 iulie 2013, la licitaţia la care s-a prezentat doar un cumpărător, un apartament cu 4 camere cu suprafaţă utilă totală de 203,60 mp şi o boxă de 8,72mp, situat pe Şoseaua Kiseleff, într-un bloc doar două etaje construit însă pe vremea lui Gheorghe Gheorghiu Dej, a fost cumpărat cu preţul de pornire stabilit tot de evaluatorii independenţi ai RA-APPS: 340.000 de euro.

Tot la 300 de euro metrul pătrat a fost evaluată şi curtea de 7.056 de metri pătraţi a sediului din Kiseleff. Cum preţul ar fi depăşit însă 2 milioane de euro faţă de cel de 960.000 de euro al clădirii, PSD-iştii au decis să nu o mai cumpere. Mai ales în condiţiile în care, prin normele adoptate în Guvern, s-a decis că terenurile aferente sediilor de partid cumpărate „vor fi concesionate pe durata existenţei construcţiei”, contra unei redevenţe.

Detaliile transmise gândul de RA-PPS arată că PSD a încheiat contractul pentru achiziţionarea sediului din Kiseleff pe 16 decembrie 2013, chiar dacă, la vedere, hotărârea Biroului Permanent de a cumpăra clădirea a fost validată de Consiliul Executiv Naţional (CEx) abia pe 6 februarie.

Potrivit contractului, PSD s-a angajat să plătească 4.334.909,6 lei, echivalentul a 963.000 de euro cu un avans de 10%. Excluzând acest avans, achitat la încheierea contractului, partidul lui Victor Ponta a rămas cu o rată de 24.000 de euro lunar, timp de trei ani.

Victor Ponta vrea să scape de datoria la RA-APPS mult mai repede însă. Surse din PSD au explicat pentru gândul schema de plată pe care premierul le-a propus-o PSD-iştilor la CEx. Oficial, premierul a anunţat că toate judeţele sunt obligate să îşi verse în următorii doi ani cotizaţiile strânse de la membri în puşculiţa sediului. Neoficial, liderilor de filiale li s-a cerut ca fiecare PSD-ist să îşi dovedească fidelitatea faţă de partid contribuind cu „minimum 5 lei”, echivalentul unui euro. „Sigur că cine are resurse poate da şi mai mult”, au adăugat sursele citate.

Cu această schemă, Ponta ar acoperi din start 2,5 milioane lei din cele 3,9 pe care le mai are de dat la stat, rămânând cu o diferenţă care poate fi plătită într-un an.

Nu mai puţin avantajos a negociat şi UNPR. Partidul vicepremierului Oprea a luat-o chiar înaintea PSD, încheind contractul de vânzare-cumpărare cu RA-APPS din 10 decembrie 2013. Liderii Uniunii s-au eschivat însă să facă publică valoarea tranzacţiei. Contactat în decembrie de gândul, purtătorul de cuvânt al partidului, Mugur Mihăescu a admis încheierea contractului, dar a susţinut că nu poate da detalii despre preţ: „Toate detaliile sunt pe portal, la RA-APPS”, a susţinut el, în condiţiile în care Regia nu publicase nicio informaţie în acest sens.

Mai multe detalii pe gândul.info.

Cookies