Elena Udrea şi primarii pun la cale un referendum în Bucureşti, pentru desfiinţarea sectoarelor

de:
18 ian. 2011
0 Afișari
Elena Udrea şi primarii pun la cale un referendum în Bucureşti, pentru desfiinţarea sectoarelor

Solicitarea lui Andrei Chiliman a fost determinată de proiectul de lege propus de deputaţii PDL Vasile Gherasim şi Bogdan Cantaragiu, potrivit căruia primarii de sector ar urma să fie aleşi de către consilierii generali şi nu de către cetăţeni, ca până acum.

”În temeiul art. 83 alin. 1 din Legea administraţiei publice locale şi al art. 13 alin. 1 din Legea referendumului, îi cer public primarului Sorin Oprescu să iniţieze, în termen de o săptămână, procedurile de declanşare a unui referendum local în Municipiul Bucureşti pe tema desfiinţării sectoarelor Capitalei”, a declarat primarul Sectorului 1, în cadrul unei conferinţe de presă.

Andrei Chiliman îi va înmâna lui Sorin Oprescu, miercuri, solicitarea oficială de declanşare a referendumului.

În opinia lui Chiliman, în spatele proiectului deputaţilor pedelişti s-ar afla Elena Udrea, care şi-ar dori ca din 2012 să numească, împreună cu ”clica” ei, primarii de sector şi directorii regiilor autonome subordonate Primăriei Generale, prin ”târguieli politice” făcute la nivelul Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, marţi, că un referendum pentru menţinerea sau desfiinţarea sectoarelor ar fi util şi că el crede într-un „Bucureşti compact”.

„Trebuie să fie un singur buget, nu şapte”, a mai Oprescu, referindu-se la faptul că sectoarele Capitalei, şase la număr, au fiecare câte un buget, iar municipalitatea bucureşteană, un altul.

Edilul-şef al Capitalei a mai spus că nu se opune alegerii primarului dintr-un singur tur de scrutin.

Primarul Sectorului 6, Cristian Constantin Poteraş, se declară un susţinător al Proiectului Legii Capitalei, promovat de deputatul Vasile Gherasim, proiect care urmează a fi supus dezbaterii publice.

„Încă din anul 2004, primarul Cristian Poteraş a susţinut că trebuie modificat sistemul administrativ al Capitalei, astfel încât să nu mai existe 7 bugete, 7 primari, 7 consilii şi 7 strategii diferite de dezvoltare. Edilul a susţinut că este nevoie de un proiect legislativ care să asigure coerenţă, eficienţă şi uniformitate în dezvoltarea Capitalei, astfel încât bucureştenii – indiferent de zona în care stau – să se simtă ca fiind într-un oraş european.” -arată comunicatul remis de Primăria Sectorului 6 siteului B365.ro.

Şi primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, i-a solicitat marţi edilului-şef al Capitalei, Sorin Oprescu, să sprijine organizarea unui referendum prin care bucureştenii să-şi poată exprima opinia în legătură cu desfiinţarea sectoarelor.

„Consider că este singura cale legală şi morală prin care locuitorii urbei să poată decide asupra modului în care trebuie administrată Capitala. (…) Părerea cetăţeanului e literă de lege!”, se arată în scrisoarea trimisă primarului general de Piedone.

Preşedintele PDL Bucureşti, Elena Udrea, a scris pe blogul său că impunerea unei Legi a Capitalei este absolut necesară şi propune convocarea unui referendum pe această temă, considerând că cei care se opun proiectului sunt „baronii de Bucureşti”, precum Andrei Chiliman, primarul sectorului 1.

„În care dezbaterea se va încheia, nu avem decât să ne prezentăm cu toţii în faţa bucureştenilor şi să le cerem opinia. O astfel de decizie trebuie neapărat să fie luată ca urmare a unui vot. De aceea, propun referendum pentru adoptarea Legii Capitalei. Pentru că nu vreau să fie privit ca un act politic discreţionar şi pentru că bucureştenii merită să fie informaţi despre problemele reale ale Capitalei şi despre ce putem schimba în bine.” – scrie ministrul.

„Legea Capitalei este un demers politic legitim şi util. Simplifică traseul deciziei administrativ-politice şi reduce birocraţia. Creează premisele unei strategii cu adevărat unitare de dezvoltare a Bucureştiului şi elimină baronizarea care are loc acum la nivelul unora dintre sectoare. Mai mult decât atât, prin propunerea ca membrii Consiliului General să fie aleşi uninominal, redă puterea bucureşteanului”, explică Udrea, care punctează că proiectul se află în dezbatere publică tocmai „pentru ca opoziţia sau societatea civilă să se pronunţe, să propună modificări şi să ajungem la o formulă finală mult mai bună”.

În opinia Elenei Udrea, exemplul tuturor capitalelor europene arată că Bucureştiul are nevoie de o reformă administrativă şi chiar politică. „Nu putem păstra acest model ceauşist desăvârşit pe vremea lui Adrian Năstase: şase oraşe într-unul singur, fiecare cu aparatul său administrativ. (…) Primarii au puteri cvasidepline asupra sectoarelor, fără însă a avea în vedere imaginea de ansamblu. Legea Capitalei susţinută de PDL Bucureşti are rolul de a unifica decizia privitoare la dezvoltarea Bucureştiului la nivelul Primarului general”, susţine ea.

Cookies