ARHIVA B365

Chiliman şi Moisescu vor alegeri uninominale în PNL şi limitarea mandatelor preşedintelui partidului

Desemnarea candidatului PNL la Preşedinţia României prin votul tuturor membrilor partidului, alegerea membrilor Biroului Politic Central, principalul organism de conducere executivă, prin vot uninominal și limitarea numărului de mandate consecutive de preşedinte al partidului la cel mult două. Sunt trei dintre propunerile pe care liberalii Vlad Moisescu și Andrei Chiliman le vor face la Congresul PNL de la sfârșitul săptămânii viitoare.

Chiliman şi Moisescu au prezentat, duminică, într-o conferință de presă, 10 amendamente la Statutul PNL pe care intenționează să le propună spre aprobare forului cel mai înalt de conducere al partidului.

Vlad Moisescu și Andrei Chiliman mai propun introducerea unui criteriu ferm de integritate pentru membrii de partid aspiranţi la o demnitate ministerială: membrii Partidului Național Liberal care sunt trimiși în judecată pentru săvârșirea unor fapte de natură penală, să nu poată fi desemnați pentru a ocupa funcții publice ca aceea de ministru, secretar de stat sau asimilate acestora.

Un alt amendament al celor doi liberali este instituirea sancţiunii pierderii de drept a funcţiei de conducere deţinută în interiorul partidului de către un membru găsit responsabil, prin decizie a Curții de Onoare și Arbitraj, de orice încălcare a Statutului Partidului Naţional Liberal. 

La rândul său, Andrei Chiliman a arătat că organizarea şi funcţionarea viitoare ale Partidului Naţional Liberal trebuie întemeiate pe principiul echilibrului de atribuţii (puteri) între organismele de conducere centrală şi cele teritoriale, precum şi între organismele deliberative, cele executive şi cele de jurisdicţie. „Congresul Partidului Naţional Liberal nu este şi nu trebuie să fie o adunare care votează orbeşte în favoarea intereselor unei singure persoane”, a precizat Andrei Chiliman.

Moisescu a precizat că amendamentele au fost înaintate, vineri seară, comisiei pentru Statut a PNL.

Andrei Chiliman şi Vlad Moisescu se află, de mai multă vreme, în conflict cu preşedintele partidului, Crin Antonescu. Tensiunile au început în vara anului trecut când Andrei Chiliman a fost înlocuit din fruntea PNL Bucureşti, la iniţiativa lui Crin Antonescu.

Chiliman a anunţat că este posibil să candideze pentru o funcţie de conducere în PNL. „În cazul în care vor exista funcţii alese de Congres, e posibil să candidez. În niciun caz nu voi accepta – şi ţin să-i transmit pe calea asta şi domnului Antonescu – să fac parte din vreun organism pe o funcţie desemnată de drept. Este vorba de un anumit set de principii pe care îl respect şi dacă vor fi funcţii alese de Congres, poate voi candida”, a nuanţat Chiliman.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button