Chiliman sesizează Avocatul Poporului: Legea privind alegerea primarilor este neconstituţională!

de:
01 iun. 2011
1 Afișari
Chiliman sesizează Avocatul Poporului: Legea privind alegerea primarilor este neconstituţională!

Ca preşedinte al Organizaţiei de Bucureşti a Partidului Naţional Liberal, sunt decis să fac toate demersurile necesare pentru a stopa intrarea în vigoare a acestei legi. Poziţia PNL pe această temă a fost exprimată, la sfârşitul anului trecut, prin rezoluţia adoptată de Liga Aleşilor Locali, votată şi de Delegaţia Permanentă, şi de Biroul Politic Central, potrivit căreia ne pronunţăm fără echivoc pentru alegerea în două tururi de scrutin nu doar a primarilor, ci şi a preşedinţilor de consilii judeţene. Consecvent rezoluţiei Ligii Aleşilor Locali, voi acţiona, în aceeaşi calitate de preşedinte al PNL Bucureşti, sesizând Avocatul Poporului cu privire la neconstituţionalitatea acestui act normativ„, susţine Chiliman.

Edilul sectorului 1 consideră ca legea privind alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin este „o golănie politicianistă a PD care va avea, astfel, prima şansă să-şi conserve numărul de primari în funcţie„. „Actul normativ este unul antidemocratic pentru că va duce la scăderea legitimităţii primarului ales. Primarul nu o să mai fie, în cele mai multe cazuri, ales cu jumătate plus unul din voturile alegătorilor. Considerăm că legitimitatea primarului prin votul majorităţii cetăţenilor este temeiul democratic al descentralizării„, susţine liberalul.

Reamintim, deputaţii au adoptat ieri, cu 174 de voturi pentru, 110 împotrivă şi trei abţineri proiectul de lege care stipulează că primarii vor fi aleşi într-uin singur tur de scrutin, iar actul normativ merge la promulgare.

Legea are caracter organic şi stabileşte modificarea legii 67/2004, pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale. Proiectul a fost iniţiat de parlamentari PDL, dar şi de la PSD şi PNL, însă după semnalele negative primite din teritoriu de la primari şi în urma unor simulări făcute pe sondaje cei de la USL s-au delimitat de această lege, pe care îl consideră dezavantajos.

Cookies