Chiliman lansează panoul anti-şmecherie: parcagiii şi abuzurile hingherilor de maşini, în vizorul Primăriei Sector 1

de:
04 apr. 2012
1 Afișari
Chiliman lansează panoul anti-şmecherie: parcagiii şi abuzurile hingherilor de maşini, în vizorul Primăriei Sector 1

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a susţinut miercuri o declaraţie de presă pe tema acţiunii ce are în vizor fenomenele neplăcute cu care se confruntă bucureştenii. Primarul Sectorului 1 are în vizor combaterea „şmecherilor”, „cel mai mare inamic al comunităţii noastre”, fie că este vorba de şmecherii de pe stradă sau de cei din Primărie. Acţiunile Primăriei nu se vor îndrepta, deci, doar împotriva parcagiilor care agresează şoferii şi le cer bani pentru un serviciu inexistent, mai exact pentru o taxă de protecţie, ci şi împotriva celor care parchează pe spaţii verzi sau în locuri nepermise, şi a celor pe care şoferii îi numesc „hingheri de maşini” – care comit abuzuri, promiţând chiar rezilierea contractului cu firma care ridică maşinile parcate ilegal, în cazul în care nu respectă legislaţia în vigoare.

Primele zone avute în vedere de Chiliman pentru combaterea şmecherilor care bagă practic mâna în buzunarul bucureştenilor,deşi locurile de parcare sunt gratuite, sunt în centrul oraşului, în zone precum: Calea Victoriei, Piaţa Lahovary, Amzei, Dorobanţi-Radu Beller, strada Academiei şi altele, practic, zonele în care este „cea mai mare concetrare de şmecherie pe metrul pătrat” – a declarat Andrei Chiliman.

„Pe termen scurt, avem în vedere două direcţii de combatere a şmecheriei:

– Aplicarea planului de măsuri privind eliminarea aşa-numiţilor parcagii.

– Creşterea gradului de eficienţă a combaterii şmecherilor care parchează ilegal, în paralel cu stoparea abuzurilor firmei de ridicări auto care operează pe raza Sectorului 1.”

„Parcagiii, ca şi cerşetorii, reprezintă forma primară de şmecherie cu care se confruntă bucureştenii în viaţa de zi cu zi. Vorbim de indivizi care, abordând un stil care combină cerşetoria şi ameninţarea, îi invită, contra cost, pe bucureşteni să-şi aşeze maşinile pe locuri în care parcarea este fără plată. Cultura urbană i-a numit „parcagii”. Eu îi numesc mici interlopi, întrucât acţionează în haită, iar banii pe care îi adună prin şmecherirea bucureştenilor au, în fapt, valoarea unei taxe de protecţie plătită de şoferii speriaţi că ar putea pleca din locul respectiv cu maşinile zgâriate, fără ştergătoare de parbriz sau oglinzi retrovizoare.” –  a spus primarul.

„La începutul iernii, am declanşat o serie de acţiuni ale Poliţiei Locale, menite să combată acest fenomen. Relansăm acum această operaţiune, după un plan de măsuri adecvat combaterii eficiente a fenomenului.  Pentru început, ne vom concentra eforturile în centrul oraşului, în zone precum: Calea Victoriei, Piaţa Lahovary, Amzei, Dorobanţi-Radu Beller, strada Academiei şi altele.  În aceste zone găsim cea mai mare concentraţie de şmecheri care bagă bani în buzunar, deşi parcarea este gratuită. Aceiaşi şmecheri le cer şoferilor taxe şi în parcările cu plată aflate în subordinea Primăriei Capitalei. Aceste parcări sunt gratuite de luni până vineri după ora 17.00, iar sâmbăta şi duminica pe parcursul întregii zile. Și aici parcagiii profită şi cer bani pentru parcare seara şi la sfârşitul săptămânii. În fiecare din aceste zone, Poliţia Locală va patrula zilnic, după un orar bine stabilit, cu misiunea de a-i ridica şi amenda pe aceşti mici interlopi. În fiecare din aceste zone, vom amplasa camere de luat vederi şi panouri de avertizare antişmecherie, prin care cetăţenii sunt informaţi că parcarea este gratuită, îndemnaţi să refuze şantajul şmecherilor şi să anunţe Poliţia Locală la telefonul 021/9540.”  –  a anunţat Andrei Chiliman.

„Combaterea aşa-numiţilor parcagii va fi o confruntare de durată, pe care nu o vom putea câştiga fără sprijinul activ al cetăţenilor. Fac, de aceea, un apel la cetăţeni să vină alături de noi în această luptă.” – a conchis primarul liberal, referitor la parcagii.

Iosif Bălan, director adjunct al Poliţiei Locale Sector 1, a declarat pentru B365.ro că subalternii săi au în vizor 10-15 „parcagii” care acţionează zilnic pe străzile Sectorului 1. De obicei, aceştia sunt amendaţi pentru „apelare la mila publică în mod repetat” sau pentru şantaj, cu amenzi cuprinse între 200 şi 500 de lei. Cei care nu achită amenda în 30 de zile sunt condamnaţi la muncă în folosul comunităţii: fac curat în parcuri sau la adăpostul de câini comunitari al Primăriei Sector 1.

Hingherii de maşini, avertizaţi

„A doua direcţie pe care vom acţiona pe termen scurt are în vedere o formă de şmecherie cu dublu sens. Pe de-o parte, şmecherii care-şi parchează maşinile într-un dispreţ total şi faţă de codul rutier, şi faţă de concetăţenii lor. Pe de altă parte, şmecheriile firmei de ridicări auto care are contract cu Primăria Sectorului 1.

Am primit nenumărate plângeri ale cetăţenilor ale căror autoturisme au fost ridicate la limita abuzului, prin aplicarea legii fără să se ţină seama de condiţiile din teren: de regulă, maşini ridicate din zone în care, teoretic, parcarea este interzisă, dar oamenii nu au parcări de reşedinţă.

De asemenea, am primit sesizări în care firma de ridicări auto s-a făcut că nu vede maşini pricopsite ale unor şmecheri, parcate pe spaţiul verde sau care blocau o bandă de circulaţie.

Această formă de şmecherie pe banii cetăţenilor din Sectorul 1 nu mai poate continua!

Am cerut firmei de ridicări auto să acţioneze cu prioritate împotriva şmecherilor care cred că strada sau spaţiul verde este proprietatea lor. Am cerut firmei de ridicări auto să acţioneze exclusiv pe arterele şi în zonele centrale pe care le-am stabilit împreună cu Poliţia Locală, în anul 2011. Potrivit acestui plan de intervenţie, sunt excluse zonele şi străzile în care nu există parcări de reşedinţă ori acestea sunt insuficiente.

Dacă firma nu respectă aceste dispoziţii, în 60 de zile voi cere Consiliului Local să rezilieze contractul. Îi asigur că o voi face, chiar dacă va fi ultimul act al meu de primar din prezentul mandat.

În acelaşi timp, îi invit pe cetăţeni să sesizeze orice parcare „şmecherească” nesancţionată şi, mai ales, orice abuz al firmei de ridicări auto, la acelaşi număr de telefon „antişmecherie”: 021/9540.

În final, reiau apelul către cetăţenii Sectorului 1:

Veniţi alături de noi în lupta împotriva şmecheriei! Fără ajutorul dvs. nu putem câştiga” a încheiat primarul declaraţia de presă.

Cookies