ESENTIAL

Chiliman, baronul panseluţelor din Bucureşti: cât cheltuieşte primarul Sectorului 1 pe spaţii verzi

Primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, aliatul primarului Chiliman în lupta împotriva desfiinţării sectoarelor, a declarat de mai multe ori că „Primarul Chiliman are buget numai pentru panseluţe cât am eu pentru tot sectorul.” Principalul duşman politic al liberalului Andrei Chiliman, ministrul Elena Udrea, a lansat nenumărate acuzaţii referitoare la plantele sădite de primarul Sectorului 1 în prag de iarnă, celebrele „panseluţe”.

Cât a cheltuit, de fapt, primarul Sectorului 1 pe spaţii verzi? Din 2009 până în prezent, Primăria Sectorului 1, condusă de liberalul Andrei Chiliman, a alocat pentru întreţinere şi spaţii verzi suma totală de 272.749.956 lei (64.940.456 euro). Suma nu include salariile angajaţilor de la ADP Sector 1  sau investiţiile.

Astfel, conform raportului de activitate al Administraţiei Domeniului Public (ADP) Sector 1, aferent anului 2009, instituţia a realizat cheltuieli în sumă de 99.040.330 lei (23.581.030 euro) pentru întreţinere şi spaţii verzi. Vezi document.

Pentru anul următor, respectiv 2010, ADP a refuzat să facă publice cifrele, chiar dacă se laudă pe site că a plantat o mulţime de flori şi copaci. Conducerea instituţiei s-a rezumat să comenteze doar că sumele cheltuite sunt relativ constante, în fiecare an. „Suma din 2010 este comparabilă cu cea din 2009 pentru că serviciile efectuate sunt cam aceleaşi în fiecare an. Dar, orice informaţie se furnizează numai prin intermediul biroului de presă”, a declarat pentru B365.ro, directorul general al ADP Sector 1, Eugen Milea.

Reporterii B365.ro au făcut o solicitare scrisă pentru a obţine banii cheltuiţi în 2010 de către ADP Sector 1, însă răspunsul a venit doar verbal, plin de injurii, de la purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 1, Alex Ichim. „Mănânci rahat şi scrii numai aberaţii”, a replicat Ichim care a adăugat că îşi rezervă dreptul de a nu mai răspunde niciunei solicitări adresate de reporterul nostru.

Însă, potrivit bilanţului de la data de 31 decembrie 2010, Primăria Sectorului 1 a efectuat plăţi anul trecut în cuantum de 81.807.836 de lei (19.478.056 euro) pentru întreţinerea grădinilor publice, parcurilor şi zonelor verzi. Vezi document.

Conform bugetului local Sector 1, rectificat pe data de 28 iunie 2011, instituţia a alocat în acest an suma de 91.901.790 de lei (21.881.378 euro) tot pentru întreţinerea spaţiilor verzi. Vezi document. La începutul anului, în luna ianuarie 2011, suma alocată de administraţia locală pentru spaţiile verzi din Sectorul 1 se ridica la 92.090.960 lei. Vezi document.

Chiar dacă beneficiază de cea mai generoasă suprafaţă verde din municipiu, pe raza Sectorului 1 se găsesc însă cele mai mari păduri şi cele mai mari parcuri, respectiv Herăstrău, Bordei şi Floreasca, întreţinute din banii Primăriei Capitalei prin ALPAB.

Pe lângă bugetele mari aprobate, primarul Chiliman este la fel de generos şi în privinţa contractelor atribuite unor firme private pentru servicii întreţinere spaţii verzi pe raza Sectorului 1. Astfel, în vara anului 2009, edilul local a încheiat un acord cadru cu durata de 42 de luni, pe amenajare spaţii verzi, la fabuloasa sumă de 199.886.036 lei cu TVA ( 47.591.913 euro).

Curtea de Conturi: Chiliman a plătit mai mult decât trebuia

Licitaţia a fost câştigată de asocierea de firme compusă din: SC Triumf Gardening SRL, SC Geca Impex P.M. SRL, SC Garden Center SRL şi Compania Romprest SRL.

Un raport al Curţii de Conturi, aferent anului 2009, arată însă că una dintre societăţile enumerate mai sus (Geca Impex), alături de o altă companie de profil care a făcut afaceri cu ADP Sector 1 ar trebui verificate mai amănunţit pentru că ar fi fost plătite mai mult decât s-a prevăzut iniţial. „Extinderea verificărilor privind lucrările efectuate de S.C. GECA IMPEX S.R.L. şi S.C. ECOHORTICULTURA S.R.L. în anul 2009 pentru identificarea tuturor cazurilor de nerespectare a clauzelor contractuale prin decontarea unor preţuri mai mari faţă de cele din devizul ofertă sau de nerealizare a lucrărilor contractate şi achitate, stabilirea eventualelor diferenţe achitate nedatorat şi dispunerea măsurilor de urmărire şi de încasare a acestora, potrivit legii”, au concluzionat inspectorii Curţii de Conturi. Vezi document.

Cine sunt beneficiarii contractului de 47,6 milioane de euro

Din banii pe spaţii verzi s-au înfruptat atât apropiaţi, PSD, cât şi PDL, dar şi patroni din fotbal.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, Compania Romprest Service SRL este controlată de firme cu sediul în SUA (firma DETACO LLC – 42,69%) şi Marea Britanie (firma 3I Group PLC – 43,76%), alături de Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti SA (10%). La Romprest Service este administrator şi preşedinte al Consiliului de Administraţie Florian Walter (care şi-a schimbat numele din Buşcă), fost acţionar la Dinamo, actual patron la echipa de fotbal Universitatea Cluj. Acesta controlează şi firmele de ridicări auto şi de salubritate care operează în Sectorul 1, ultima dintre ele fiind  în baza unui contract pe 25 de ani cu administraţia locală pentru suma de 450 milioane euro, încheiat în anul 2008.

Contractul a fost însă anulat de Curtea de Apel Braşov, în luna martie 2011, „decizia fiind definitivă şi irevocabilă şi anulează anunţul de participare la licitaţie şi documentaţia prin care s-a atribuit acest contract”, a precizat preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), Cristina Trăilă, într-o conferinţă de presă din luna martie, referitoare la prezentarea raportului de activitate pe anul 2010.

Apropiere şi de PDL

Societatea Geca Impex P.M. SRL este patronată de Verona şi Gelu Pălămaru, ambii având câte 50% din acţiunile firmei. Gelu Pălămaru este cunoscut în presă ca un apropiat al PDL, fiind fost coleg de facultate cu prim-vicepreşedintele PDL – Gheorghe Flutur. Potrivit jurnaliştilor, Gelu Pălămaru a susţinut, în 2008, campania fostului primar al Sectorului 1, Vasile Gherasim, pentru un scaun de deputat PDL de Bacău. Asta după ce Gherasim (n.r.- iniţatorul Legii Capitalei) promovase proiectul lui Pălămaru „Satul european Comana” şi anunţase înglobarea „satului” în zona metropolitană a Capitalei.

Firma Garden Center Grup SRL aparţine în totalitate lui Ion Olteanu, acelaşi care patronează şi societatea Eco Horticultura SRL, prezentă în raportul Curţii de Conturi. Olteanu a obţinut, în urma alegerilor locale din 2008, un contract de amenajare a Parcului Catedralei în valoare de 1,7 milioane lei, iar câteva luni mai târziu un alt contract de plantare arbuşti în jurul Universităţii Politehnica din Capitală de 250.000 de lei.

SC Triumf Gardening este împărţită pe din două între Florin Valentin Petrescu şi Florentina Greeruş. Despre Florin Petrescu s-a scris în presă că ar fi fost asociat într-o altă firmă de publicitate cu Petronel Butuc, un apropiat al directorului ALPAB – Radu Popa.

Citeşte şi Un miliard de dolari s-au dus pe spaţii verzi, în Bucureşti, în patru ani şi În prag de iarnă, Chiliman plantează panseluţe de 40.000 de euro.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button