Chiliman, acuzat de ilegalităţi prin metoda „Negoiţă” într-un mega-contract de 62 milioane euro

de:
07 mart. 2013
10 Afișari
Chiliman, acuzat de ilegalităţi prin metoda

La jumătatea lunii ianuarie 2013, ADP Sector 1, instituţie aflată în subordinea primarului liberal – Andrei Chiliman – anunţa că era dispusă să plătească aproape 276 milioane lei cu TVA (peste 62 milioane euro) pentru întreţinerea şi repararea străzilor din Sectorul 1 printr-un acord-cadru cu durata de patru ani.

Potrivit anunţului de participare, suprafața avută în vedere de acest contract, pentru întreținere, se situează între 1,5 milioane metri pătrați și 2 milioane metri pătrați. Reparațiile au în vedere suprafețe de minim 34.000 metri pătrați anual.

Documentaţia a fost însă considerată deficitară de una din firmele de profil interesată de lucrare. Astfel, societatea SC Lindor Ideal Construct SRL a făcut contestaţie la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) invocând mai multe nereguli ale caietului de sarcini întocmit de ADP Sector 1, printre care şi „modul impropriu şi nelegal în ceea ce priveşte obligaţia de a preciza cantităţile minime şi maxime de lucrări care se intenţionează să fie achiziţionate, precum şi cantităţile de lucrări aferente fiecărui tip de preţ în parte”

„Analizând documentaţia de atribuire subscrisa (n.r. – SC Lindor Ideal Construct SRL) a constatat faptul că aceasta esdte întocmită cu încălcarea dispoziţiilor legale care reglementează procesul de atribuire a acordurilor-cadru de lucrări, respectiv informaţiile puse la dispoziţie de autoritatea contractantă (n.r. – ADP Sector 1) nu sunt de natură a crea un cadru concurenţial propice, existând toate premisele ca ofertanţii să procedeze în mod neuniform la elaborarea propunerilor financiare ceea ce, mai departe, va pune autoritatea contractantă în imposibilitatea de a compara în mod obiectiv respectivele oferte, situaţie de fapt care aminteşte de metoda Negoiţă„, susţine firma Lindor Ideal Construct SRL în contestaţia depusă la CNSC. 

Din cauza unui contract similar, „cu dedicaţie”, în valoare de 450 milioane de lei (100 milioane euro), pentru lucrări de sistematizare pe verticală/modernizare/ranforsare/reparaţii curente/extindere apă/extindere canal pe raza Sectorului 3, ce a fost atribuit de fostul primar Liviu Negoiţă unor apropiaţi PDL, România a fost avertizată de UE că ar putea să piardă bani europeni. Concret, în acest caz, acordul-cadru cu o durată de patru ani ar fi fost atribuit unui candidat a cărui ofertă conţinea numeroase nereguli în ceea ce priveşte preţurile şi termenele propuse, aspecte semnalate şi de firma interesată acum de licitaţia din sectorul lui Chiliman. 

După contestaţie, o nouă licitaţie cu 10% mai ieftină

Mai mult, firma Lindor Ideal Construct SRL a cerut CNSC refacerea caietului de sarcini întocmit de ADP sector 1 astfel încât să fie cunoscute cantităţile minime şi maxime de lucrări ce trebuie executate şi să nu fie diferenţe de preţ de la simplu la triplu pentru lucrări similare. „Pentru a preveni derapajele, solicităm Consiliului să oblige autoritatea contractantă să completeze documentaţia de atribuire cu menţiunea că preţurile unitare pentru material, manoperă, utilaj şi transport nu pot diferi de la o categorie de preţuri la alta, pornind de la considerentul că, atâta vreme cât pentru categoria de lucrări nr. 1 se ofertează un metru cub de mixtură asfaltică cu preţul de 5 lei, nu există nicio motivaţie ca acelaşi tip de material să fie ofertat în cadrul categoriei de lucrări nr. 2 cu preţul de 15 lei”, susţine compania în contestaţie. 

„Solicităm Consiliului să admită contestaţia noastră şi să dispună măsura completării documentaţiei de atribuire cu informaţiile necesare elaborării în mod uniform şi transparent a propunerilor tehnice şi financiare de către operatorii economici interesaţi”, concluzionează SC Lindor Ideal Construct SRL. 

După această contestaţie, în urmă cu câteva zile, ADP Sector 1 a scos din nou la licitaţie contractul pe o sumă diminuată cu aproape 10%, respectiv 242 milioane de lei cu TVA (55 milioane euro). În plus, instituţia din subordinea primarului Chiliman a venit şi cu explicaţii suplimentare referitoare la suprafeţele şi lucrările ce urmează a fi efectuate pe durata acordului-cadru de 44 de luni. 

Noile date tehnice pot fi consultate aici.  Firmele interesate să participe la noua licitaţie pot depune ofertele până pe data de 19 aprilie 2013, plicurile urmând să fie deschise pe 22 aprilie 2013. 

Cookies